KAHRAMANMARAŞ GELECEĞİNE ŞİMDİDEN YÖN VERİYOR
Türk tekstil sektörünün yüzde 35’ini oluşturan Kahramanmaraş, nitelikle eleman ve mühendis kadrosunu iç dinamikleri ile çözerek geleceğine yön veriyor. KMTSO’nun sağladığı burs imkânı ile Tekstil Mühendisliğinden mezun olan her mühendis iş bularak milli hedefler için adım atıyor.
1980 yılında ekonomisi tarıma bağlı iken teşvik alan Kahramanmaraş 35 yılda devasa tesislerin sahibi oldu. Milli bir ruhla, üretim bandını her geçen gün geliştiren Kahramanmaraş, nitelikli üretim ve AR-GE yaparak rakipleri ile yarışır hale geldi. Başlıca sektörlerin yanı sıra yeni gelişmekte olan sektörlere de yatırım yapan Kahramanmaraş, güç birliğini de kullanarak nitelikli eleman ve mühendis açığını kapatıyor.
Geçen yıl Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliği ile Tekstil Mühendisleri öğrencilerine burs verilmişti. Bu yıl imzalanan yeni protokol ile bu sayı artarken ihracatçı firmaların mühendis ve nitelikli eleman sıkıntısı da çözülme noktasına geldi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Tekstil Mühendisleri ile bir araya gelerek, mesleğin artısını eksisini ve dünya ölçeğindeki yerini anlattı. Şu anda dünyadaki tüm markalara fason üretim yapan Kahramanmaraş’ın ileride bu markaların kendisini üreteceğini anlatan Karaküçük: “Bunların hepsi sizin gibi yetişen donanımlı mühendislerin eseri olacak” dedi.
İLERİYE DÖNÜK TÜM HEDEFLER SİZDEN GEÇİYOR
Karaküçük, 1980 yılında ilk yatırım hamlesinin aldıklarını belirterek şöyle konuştu: “O zamanlar yatırım yaptığımızda çırçır fabrikalarından tesisleşmeye döndük. Şu anda ise dünya ile rekabet edebilir konuma geldik. Şimdi ise nitelikli elemana ve mühendislere yatırım var. Bunu göz ardı edemeyiz. Milli her projede bizim yetişmiş genç neslimizin imzası olsun diye KMTSO olarak böyle bir çalışmaya girdik” ifadelerini kullandı
KAPANMAMASI LAZIM
Öğrencilere tavsiyeler veren Karaküçük şöyle konuştu: “KSÜ’de Tekstil Mühendisliği bölümünün kapanacağını duyduğumuzda, bizde Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve kentimiz için önemli ekonomik bir sektör olan Tekstil sektörünün burada devamı konusunda ne yapabiliriz diye istişare ettik. En azından buraya öğrenci talebinin artması yönünde burs vermemizin, hocalarımızın da kanaatleri doğrultusunda özendirici olacağı düşüncesiyle bir burs uygulaması başlattık. Sizlerde bu yapmış olduğumuz burs uygulamasına ilgi gösterdiniz ve şuanda Tekstil bölümü en azından kapanma riskinden kurtulmuş oldu.
TEKSTİL KORUMA ALTINDA
Mühendislik fakültesinin burada mutlaka birçok bölümü vardır, fakat Tekstil Mühendisliğini ben şuna benzetiyorum; ‘Doğada koruma altında olan bazı nesiller vardır şuanda Tekstil Mühendisliği bölümü bu koruma altında, nesli tükenmesin diye yapılan bir çalışmanın içerisinde. Öncelikle şunu söylemek istiyorum; Türkiye’de yeni yetişen gençlerimiz için bu çok fazla talep noktasında olmasa da Türkiye için önemlidir.
TEKSTİL BİTMEZ
Tekstil sektörünün bizlerde ki eksikliği ise iyi tanıtamamızdan dolayı zaman zaman taleplerde düşüklük yaşanmasıdır. Ama şunu unutmayın ki gıdanın bitmeyeceği gibi, giyim sektörü olan tekstil sektörü de bitmeyecek. Bu sektörler sadece üretim maliyetine endeksli olan üretim maliyetlerinin değişmesiyle birlikte ülkelerde zaman zaman yükselen trendler veya durağan bir dönem veyahut ta inişler yaşarlar. Şimdi baktığınız zaman tekstil batıdan doğmuştur ve İngiltere’de başlamıştır. Eskiden en kaliteli kumaş İngiliz kumaşı diye bahsedilirdi. Bu sektör batıdan başlayıp Doğuya esen bir rüzgar gibi gidiyor. Fakat geçtiği yerlerde çok önemli kalifiye bilgiler bırakıyor.
BİLGİ BİRİKİMİ ÖNEMLİ
Bugün baktığınız zaman Avrupa’da tekstil üretimi bitme noktasına gelmiş ama en büyük markalar yine Avrupa’dan çıkıyor, en kaliteli katma değeri yine onlar kazanıyorlar. O ülkelerde Tekstil Mühendisliği veya modern dizayn üretimi yapan mühendislerde baktığımız zaman Türkiye’dekinden ve Asya piyasalarında ki Tekstil Mühendislerine göre çok daha büyük gelir elde ediyorlar yani bilgi birikimi yoğunlaştıkça, ürüne katma değer kazandırıldıkça o ürüne dokunan herkes kazanıyor.
SİZİN İMKANLARINIZ DAHA ÇOK
Tekstil sektörünün Türkiye’de gelecekte de katma değer ile birlikte çok daha önemli bir yere geleceğini düşünüyorum. Sizlerinde eğitiminizi bitirdiğinizde kendi sektörünüzle ilgili çalışırken geçmişte Tekstil Mühendisliği yapmış arkadaşlara göre daha iyi imkânlar elde edebilme şansınız olacak. Bunu yakalayabilmek için sadece mühendis olmak yetmiyor öncelikle dünyayla entegre olabilmeniz için yabancı dil bilmek şart olmalıdır.
ÇALIŞMAYI SEVEN BİR YAPINIZ OLMALI
Bunları okuyabilmeniz, anlayıp yorumlayabilmeniz için iyi bir yabancı diliniz olması lazım. Burada verilen bilgiler sizi sadece tekstil sektörüne ve mühendislik dalına bir giriş anlamındadır ve bir altyapıdır. Siz üstünü şekillendireceksiniz. Bir ağacın sadece gövdesi oluşmaya başlar, üstündeki dalların nasıl ne tarafa doğru uzayacağını ve ne kadar uzayacağını siz belirleyeceksiniz. Öncelikle çok iyi bir yabancı diliniz, ikinci olarak çalışmayı seven bir insan olmanız gerekiyor.
İLK ÖNCE TESİSLERDE YETİŞİN
Maalesef yeni yetişen gençlerde; ben mühendisim, ben yabancı dil biliyorum ve benim şu diplomam var, şu kadar maaş almam gerekir düşüncesini görüyoruz. Fakat doğru bir bakış açısı doğru bir üslup olmadığı kanaatindeyim. Siz çalışkan olup, çalışmayı severseniz her şeyi başarabilirsiniz. Önce çalışmayı bilmeniz ve mesleğinizi sevmeniz lazım. Sizler bu mesleği seçtiniz iyi bir eğitim alacaksınız ve hayatta da iyi bir mühendis olabilmek için çok çalışmalısınız.
ARAŞTIRMA YAPILMALI
İşletmede görmüş olduğunuz bilgileri gün içerisinde internet ortamında araştırıp öğrenebilirsiniz, bu makine de neler yapılabilir? Bu ürün nedir? Bu gibi soruların cevabını oradan bulabilirsiniz. Bir işletmeyi yaşatan müşterileridir. Tekstilde her geçen gün ürünler değişiyor, modeller ve tasarımlar değişiyor”
Seminere Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, KSÜ Rektörü Durmuş Deveci, KMTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Ziya Gümüşer, Ertuğrul Korkut Tanrıverdi, Tekstil Mühendisliği bölüm Başkanı Yasemin Korkmaz, Oda Genel Sekreteri Akif Pakdil, Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Ülker ve öğrenciler katıldı.