Akdeniz ormanlarının karbon ve sera gazı tutma kapasitesinin artırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında pilot bölge seçilen Kahramanmaraş'ta çalışmalara başlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle yürütülen "Türkiye'de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi" Kahramanmaraş'ta uygulanacak.
Çalışma süresince pilot bölge seçilen Kahramanmaraş'ta birçok bilimsel ve teknik çalışmanın yanı sıra doğrudan uygulama da yapılacak. Bu kapsamda ormanlarının tuttuğu karbon yutak kapasitesi güçlendirilecek, biyolojik çeşitlilik ve bunun sağladığı sosyo-ekonomik faydalar geliştirilecek. Proje çerçevesinde yaklaşık bin 100 orman köylüsüne güneş enerjisi desteği sağlanacak. Bunun yanında tıbbi ve aromatik bitkilerin yerel ekonomiye kazandırılması için altyapı oluşturulacak.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, yaptığı açıklamada, Muğla'dan Kahramanmaraş'a kadar uzanan Akdeniz ormanlarının biyolojik çeşitlilik ve karbon kapasitesi bakımından yüksek koruma değerine sahip olduğunu söyledi.
Projenin 5 yıl süreceğini vurgulayan Sabuncu, ülkenin güneyindeki yeşil kuşağın iklim değişikliklerine karşı koruma altına alınacağını vurguladı.
Sabuncu, ormanların, özellikle küresel ısınma tehlikesine karşı büyük önem taşıdığına işaret etti.
Kaliteli karbon temini ve karbon yutak alanlarının korunmasını amaçladıklarını belirten Sabuncu, söz konusu çalışmanın Türkiye için önemli kazanımları olacağını kaydetti.
Akdeniz ormanlarının bu sayede korunarak geliştirileceğini anlatan Sabuncu, şöyle konuştu:
"Ormanların karbon tutma kapasitesinin artırılması çok önemli. İklim değişikliği, sera ve karbon gazlarının atmosferde çok fazla birikmesinden kaynaklanıyor. Bu gazları atmosfere gitmeden tutabilecek en önemli kaynaklar da ormanlardır. Dolayısıyla ormanlarımızın kalitesini ve miktarını artırmaya yönelik çalışmalar yapmalıyız. Bunun yanında yangın ve zararlı böceklerden etkilenmemelerini de sağlayabilirsek daha fazla karbonu ormanlarımızda tutacağız. Böylece sera gazı etkisi minimize olmuş olacak."
Sabuncu, koruma altına alınan ormanların Türkiye'nin değerini daha da artıracağına işaret etti. Ülkelerin karbon tutma kapasitelerinin de tespit edilmeye başladığını vurgulayan Sabuncu, "Çünkü ülkelerin karbon tutma kapasiteleri ve doğaya saldıkları karbon miktarı ileride oluşacak iklim değişikli çalışmalarında önemli bir yer tutacak. Dolayısıyla bu proje, Akdeniz Ormanları'nın karbon tutma kapasitesi ve verimliliğini artıracaktır. İnşallah ormanlarımız 5 yıl sonra ülkemiz adına ciddi bir değer ve gelir oluşturacaktır" ifadelerini kullandı.
Haber: Ersoy SEVİNÇ