banner711

Mahçiçek, “EXPO alanında her kesime bir şey yaptık”

Mahçiçek, “EXPO alanında her kesime bir şey yaptık”

Onikişubat Belediyesi tarafından “Doğa dostu şehir ve duyarlılık” temasıyla hazırlanan EXPO 2023 düzenlenen törenle hizmete açıldı.

2018 yılında Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) toplantısında 62 ülkenin oy birliğiyle EXPO 2023’ün Kahramanmaraş’ta yapılmasına karar verildi.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in büyük çabaları sonucu açılan EXPO 2023 30’dan fazla ülkenin bahçesi yer alıyor.

Açılışta konuşan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kahramanmaraş’ın ticarette önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak, “Kahramanmaraş Türkiye'deki iplim üretiminin üçte birini üretiyor. Kahramanmaraş Türkiye'deki çelik eşyanın yüzde 65’i üretiyor. Kahramanmaraş Türkiye'deki dokumanın yüzde 17’sini üretir. Kahramanmaraş Kuyumculuk sektöründe Türkiye'de ikincidir. Kadın ayakkabı üretiminde Kahramanmaraş ikincidir. Türkiye'nin enerji üretiminde yüzde 12 Kahramanmaraş'ımızın payı vardır. Kahramanmaraş’ın bir tek eksiği vardır. Nedir o eksiğimiz, tanıtım. Kahramanmaraş'ımızın bilinirliğinin eksik olması. Bu tanınma eksikliğini gidermek için, öyle bir proje üretmeliydik ki o projenin hem ulusal boyutu olmalı hem de uluslararası boyutu olmalı. 2018 Eylül ayında AIPH Yönetim Kurulu toplantısı oy birliği ile 2023 yılında Kahramanmaraş'tan EXPO 2023’ü düzenleyebileceğimizi bize yazılı olarak bildirdiler. Biz de o günden itibaren EXPO projemizin hangi hatlarıyla, ana çerçevesinde neler üretilir? Onlar üzerinde çalıştık. Tabii çok önemli olan şey sadece EXPO dönemiyle yetinmeyip, sürekliliği sağlayacak projelerle donatmamız gerekiyor. Dolayısıyla 280 bin metrekarelik bir alan hazinenin buralar maalesef çok kötü durumdaydı. Buralardan dolgu yap, düzenledik. Sonra dedik ki ne hangi projeleri koyarsak Kahramanmaraş’ımıza tanımayan daha çok insan geldi çalıştık bunları. 70 bin metrekare büyütme devasa bir havuz yaptık. Üstündeki kayıklarla gezebilecek. Türkiye'de ilk defa uğur böceği kelebek bahçesi ürettik. Kahramanmaraş’ın özel ürünlerinin tanıtıp satılabileceği Arasta diye bir çarşı yaptık. Bir açık AVM projemiz var onu ihale ettik. 300’ün üzerinde hobi evimiz var. Bu deprem döneminde çok güzel işlevler gördü onlar. EXPO alanında her kesime bir şey yaptık.” diye konuştu.

Sadece kentin sosyal alanda değil sanayi ve ticaretine de hizmet etmek için mücadele ettiklerini dile getiren Mahçiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurt dışından gelen bütün misafirlerimizi, büyükelçilerimizi, sanayi ve ticaret odamızla buluşturuyoruz. Ortak yatırım alanları olabilir diye istişare ediyoruz. Ürettiğimiz malları beraberce satabilir miyiz diye. Yani Kahramanmaraş'a bir katma değer yaratmaya gayret ediyoruz. Devletimizden de bir lira almadan yaptık. Onikişubat Belediyesinin sigorta ve vergi borcu da yok.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER