Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde kamyonun cenaze namazı kılmaya hazırlanan kalabalığın arasına dalarak 6 kişinin öldüğü, 21 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili sürücü tutuklu Cengiz A. (46) ile şirket ortakları tutuklu İbrahim A. (64) ve tutuksuz Kemal G'in (63) olası kastla kasten öldürme ve olası kastla silahla yaralama suçlarından 157.5 yıldan 262 yıla kadar hapis istemiyle Kahramanmaraş 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Davanın iddianamesinde kazadan 1 hafta önce TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda yapılan kontrollerde frenlerindeki sorundan dolayı ağır kusurlu olarak muayeneden kaldığı, sürücü Cengiz A'nın da yeterli ehliyetinin olmadığı belirtildi.
Kaza, 9 Eylül'de Darıovası Mahallesi'ndeki Kavlaklı Mezarlığı'nda meydana geldi. Cengiz A. yönetimindeki 27 AKZ 728 plakalı kamyon, kontrolden çıkarak önce 3 araca çarptı. Cengiz A'nın durduramadığı kamyon daha sonra araçları önüne katıp kalp krizinden ölen Davut Avan'ın cenaze namazını kılmaya hazırlanan kalabalığın arasına daldı.
Kazada; Mustafa Güzeloğlu (65), Osman Önsel (49), Halil Önsel (70), Mehmet Peksoy (69), Tahir Temiz (74) ve Erdoğan Güzeloğlu (37) hayatını kaybederken, 21 kişi yaralandı. Kazanın ardından jandarma ekiplerince gözaltına alınan kamyon şoförü Cengiz Aksu tutuklandı.
Kazayla ilgili başlatılan soruşturmada, kamyonun kazadan 1 hafta önce TÜVTÜRK araç Muayene İstasyonu’nda yapılan muayenesinde arka servis freni aynı aks üzerindeki tekerler için fren değerleri farkının yüzde 30'dan daha büyük olduğu, bu nedenle ağır kusur verilip muayenesinin onaylanmadığı tespit edildi. Bunun üzerine şirketin ortakları İbrahim A. ile Kemal G. gözaltına alındı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden İbrahim A tutuklanırken, Kemal G. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Sürücü Cengiz A., savcılık sorgusunda kazadan 4 gün önce 5 Eylül'de işe başladığını belirterek, 2 Eylül'de TÜVTÜRK Muayene İstasyonu'nda yapılan muayenede aracın ağır kusurlu olarak muayeneden geçmediğini bilmediğini söyledi
İbrahim A. ise savunmasında şirket yetkilisi olarak araçların bakım ve onarım işlerini kendisinin takip ettiğini belirterek, "Olaya karışan araç garanti kapsamında olduğu için 2 Eylül 2023 tarihinde TÜVTÜRK Muayene İstasyonu’nda yapılan muayene sonucu muayeneden geçmemesi üzerine aracın bakımının yapılmak üzere servise gönderdim. Bu serviste olay gününden önce tüm bakım onarımları yapıldı. Fren mekanizmasında en ufak bir sıkıntı yoktu. Fren mekanizmasında herhangi bir sıkıntı olsa bu kamyon Başkonuş rampasından inemez. Aracın muayeneden kalma sebebi, tekerlerin arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanmaktadır, bir teker farklı takılmıştı ancak kazadan önce düzgün tekerler kamyona takıldı ve şu anda da aracın üzerindedir." dedi.
Kemal G. ise kamyonun tüm bakım ve onarımlarının yapıldığını söyledi.
Soruşturma devam ederken 3 kişilik bilirkişi raporu da dosyaya girdi. Raporda; kamyon şoförü Cengiz A. ile şirket ortakları İbrahim A. ve Kemal G’in ağır kusurlu olduğu belirtilerek, aracın geçerli muayenesinin bulunmadığı, Hatay ili taahhütnameli olduğu ve Hatay sınırları dışında çalışmaması gerektiği, sürücü Cengiz A'nin sürücü belgesinin geçerlilik süresinin 27 Mart 2022 tarihinde dolduğu ve soruşturmaya konu kamyonu ise kullanmaya yetkisinin olmadığı, kamyonun sağ ve sol tekerler arasında yüzde 30'dan fazla sapma olduğu, aracın ağır kusurlu olduğu, muayeneden geçemediğinin tespit edildiği, işveren tarafından tamir yapıldığına ilişkin sunulan faturanın geçerli olmadığı, TÜVTÜRK tarafından muayene yapılmadığı sürece tamirin düzgün yapıldığının kabul edilemeyeceği ve ağır kusur kabul edileceği belirtildi.
Soruşturma sonunda cumhuriyet savcısı; Cengiz A., İbrahim A. ve Kemal G’in olası kastla kasten öldürme ve olası kastla silahla yaralama suçlarından 157.5 yıldan 262 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları için iddianame düzenleyerek Kahramanmaraş 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıtı. Sanıklar önümüzdeki günlerde hâkim karşısına çıkacak.
Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2024, 03:31