Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, seçimlerin ardından ilçede yaptıkları hizmetleri anlattı.
31 Mart seçimlerinin ardından 100 günlük çalışmalarla ilgili gazeteciyle bir araya gelen Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, 100 günde yaptıkları ve ilerleyen dönemlerde yapacakları hizmetler hakkında bilgi verdi.
6 Şubat depremlerinin ardından ilçenin yeniden ayağa kalkması için önemli hizmetler yaptıklarını hatırlatan Gürbüz, “Belediyeyi devraldığımızda mali olarak piyasa borcunu ödeyemeyen, kurumlara borcu olan, kurumlara hiçbir şekilde ödenemeyen vergi borçları, SGK borçları olan bir belediye devralmıştık. Özellikle piyasa, Elbistan Belediyesi'ne mal ve hizmet üretimi yapmıyordu. Çünkü tahsil edemiyorlardı. Bizler geldiğimizde toplam 51 milyon piyasa borcu vardı. Şu anda bu borcu bu ay itibarıyla 27 milyona düşürdük. Yani hem hizmet yapıyoruz hem de Elbistan Belediyesi'nin mali durumunu düzeltmeye çalışıyoruz. Sizlere hem hizmet edeceğiz, hem de çocuklarımıza, gençlerimize artık borca basıp belediyeler değil, sürdürülebilir, en azından borcu gelirini karşılayan bir belediye bırakmak zorundayız. Bunları yapabilmek için gece gündüz çalışıyoruz.” diye konuştu.
Elbistan Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü’nün daha verimli kullanmak adına önemli adımlar attıklarını dile getiren Gürbüz, “Belediyemiz kilit Parke tesisinde 30 bin metrekare kilit parke üretildi. Piyasa değeri 6 milyon TL olan bu kilit parkeyi kendimiz üreterek 3 milyon TL’ye mal ettik. Yani yüzde 50 daha az maliyet oldu. 5 bin ton füller malzeme üretildi. Piyasa değeri 750 bin TL iken, bizim tesislerde 250 bin TL’ye üretildi. 3’te 1 fiyata mal oldu. Taş ocağımızda bulunan konkasör tesisimizin ömrünü doldurması nedeniyle yapılacak bakım ve onarımı için 3 Milyon TL bir maliyet çıkıyordu. Belediye işçilerimizin çalışmaları ile bu maliyeti 250 bin TL’ye düşürdük. En önemlisi ise günlük 2 bin ton üretim kapasitesine ulaştı. Asfalt üretim tesisimizde 2 bin 500 ton asfalt üretildi. Piyasa değeri 5 milyon iken bize maliyeti 2,5 milyon. Yine bunda da yüzde 50 kazancımız var. 93 mahallemizde bulunan her bir muhtarımızın talebini alarak, eksikliklerin giderilmesi amacıyla ve vatandaşlarımızın konforlu bir yaşamı için kendi tesislerimizde ürettiğimiz kilit parke ve asfaltı sahaya uyguladık. Dar gelirli depremzede vatandaşlarımıza 2 bin ton yapı kumu üretilerek ücretsiz teslim ettik.” şeklinde konuştu.
Seçimlerin ardından görevi devraldıklarında 6 çöp kamyonunun olduğunu ifade eden Gürbüz, “Çöp kamyonu sayısına 8 daha çöp kamyonu ekledik. 6 JSB aracımızın 4’ü arızalıydı. Kendi imkanlarımız ile bedelsiz tamiratı yapıldı ve çalışır durumda. 14 çöp kamyonu arızalıydı 6 kendi imkanlarımız ile bedelsiz tamiratı yapıldı ve çalışır durumda. 5 damperli kamyonumuz arızalıydı hepsinin tamiratı bedelsiz yapılarak çalışır hale getirildi. 1 toprak silindir aracımızın tamiratı bedelsiz yapıldı ve çalışır durumda. 5 binek aracı 1 yıldır arızalıydı tamiratı yapılarak aktif hale getirildi.” dedi.
Atıl durumdaki sosyal tesisleri tamamını kullanıma açtıklarını hatırlatan Gürbüz, şunları kaydetti:
“Kale Sosyal Tesislerinde 72 ücretsiz nişan, kına, mezuniyet ve düğün yapıldı. Zübeyde Hanım Aile Koordinasyon merkezimizde Kuran Kursu, Resim Kursu, psikolojik destek, aile ziyaretleri ve her hafta çocuklara yemek verilmektedir. 6- 12 yaş arası olmak üzere 110 çocuğumuza futbol kursu açıldı. Forma ve ayakkabı ihtiyaçları karşılandı. EURU 2024 Dünya Kupasına katılan A Milli takımımızın maçları canlı yayında verildi. Her maça yaklaşık 10 bini aşkın vatandaşımız katıldı. Evlendirme birimimizce yerli ve yabancı olmak üzere 470 çiftimizin resmi nikah işlemleri tamamlanmıştır. Belediyemiz sosyal tesislerde ücretsiz internet hizmeti başlatıldı. Okullarımızda çevre temizliği ve toplum sağlığı bilinci hakkında seminerler verildi.”
Asrın felaketinin ardından çelik evlerin yapılması için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Gürbüz, şunları söyledi:
“Kırsal Mahallelerimizde yapılacak çelik evlerin 19 adetinin inşaatı devam ediyor ve yaklaşık yüzde 60 oranında tamamlandı. Hibe ve desteklerden yararlanmak için PROJE GRUBU oluşturuldu. Planlı ve Plansız alanlar olmak üzere 128 İmar Durum Belgesi verdik. Planlı ve Plansız alanlar olmak üzere 185 ruhsat verilmiştir. 40 güçlendirme ruhsatı verildi. 51 yapı kullanım izni verildi. Planlı ve plansız alanlarda 50 adet yerinde dönüşüm ruhsatı verildi. 8 mahallemizde yeni imar planı çalışması tamamlanmıştır. Belediyemize ait bin 345 taşınmaz üzerinde önceki dönemden kalan 700 adet icranın kaldırılması için çalışmalar son aşamaya geldi. İlk Evim-İlk Arsam projesi kapsamında mağdur olan vatandaşlarımız için alternatif arsalar belirledik ve bakanlık düzeyinde görüşmelere başladık. Numarataj servisimizce 264 kişiye kaçak yapı, konut ve işyeri tespit tutanağı verildi.”