Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, törende yaptığı konuşmada, ''Alevilerin binlerce yıldır baskılara rağmen inançlarını, geleneklerini devam ettirdiğini ve baskılara boyun eğmediği'' görüşünü dile getirdi.
Cemevlerinin ibadethane olup olmadığıyla ilgili fetvayı Diyanet İşler Başkanı'nın veremeyeceğini savunan ve durumu eleştiren Özbolat, ''İbadet merkezlerimize resmi statünün verilmemesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük ayıplarından. Alevilerin vergileriyle, yaptığı hizmet karşılığında oluşan bütçeyle bir Sünni Diyanet İşleri'nin, Alevilerle ilgili yaptırım yapmaya hakkı da yoktur. 200 bin çalışanıyla bir tane bile Alevi barındırmayan Diyanet İşleri'ni ayrıca ben tanımıyorum, tanımayacağım'' dedi.
Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara ise Elif Ana'nın sadece bölgede değil Türkiye'de ve yurt dışında bilinen, yaptıklarıyla topluma örnek olan bir kişi olduğunu belirterek, toplumun ''Elif Ana''nın birlik, beraberlik ve yardımlaşma konusundaki yaklaşımından faydalanması gerektiğini söyledi.
Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Atik de konuşmasında, bugünkü anmada Elif Ana'nın mensubu olduğu ekolün, felsefesinin konuşulması gerektiğini dile getirdi. Cemevlerinin ibadethane olup olmayacağı konusunda karar vereceklerin siyasiler olamayacağını savunan Atik, ''Bu işi siyasetçiler biz akademisyenlere bıraksalar, cemevlerini de mescitleri de Kur'an çizgisinde değerlendirip karar veririz'' şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılara yemek ikram edildi.
Pazarcık'a bağlı Akdemir köyünde yaşayan, sağlığında insanların yardımına koşmasıyla tanınan ve ermiş olduğuna inanılan Elif Ana, 31 Ekim 1991'de 83 yaşında vefat etti. 10 yaşından itibaren her şeyi gördüğü ve bildiğine inanılan, kendi adıyla anılan bir ocağın kurucusu da olan Elif Ana'nın türbesi, yılın belirli mevsimlerinde yurt içi ve yurt dışından gelenlerce ziyaret ediliyor.