Uzun zamandan bu yana beklenen güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek enerji bölgeleri belirlenmesinin ardından yatırım çalışmalarına başlayan üreticiler, illerin saatlik ne kadar güneş aldığını hesaplamaya başladı. Yılın 12 ayı belli derecelerde güneş alan Kahramanmaraş ise yatırımcıların iştahını kabartıyor.
Güneş enerjisi ile elektrik üretecek iller arasında en çok elektriği Konya alınken bunu Van ve Mersin takip etti. Konya’ya 92 megavat (MW) hak verilirken Van’a 77, Mersin'e ise 35 megavatlık başvuru hakkı tanındı.
Reel sektör yatırımları ile ekonomisini büyüten ve Türkiye’nin 9. büyük elektrik kullanıcısı olan Kahramanmaraş, 38 il arasında güneş enerjisi ile elektrik üretecek. Son 10 yılda yüzde 400 büyüyen ekonomisi yanı sıra aldığı teşvik ile yeni atılımlar yapan Kahramanmaraş, uzun zamandan bu yana beklenilen güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek enerji bölgeler arasında yer aldı.
Senelik 2 bin 416 saat güneş alan Kahramanmaraş, 38 il arasında yer alarak güneş enerjisi ile elektrik üretecek. Yerli ve yabancı yatırımcıların heyecanla beklediği Türkiye güneş enerjisi yatırım haritası ve elektrik bağlantı noktaları netleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı güneş enerjisi yatırımlarının yapılacağı bölgeleri ve şehirleri belirleyerek yatırımcıların bilgisine sundu. Yeni hazırlanan ve yayınlanan haritaya göre güneş enerjisinden elektrik üretmek için sadece 27 bölgede 38 ile izin çıktı. En yüksek kapasite 92 megavat (MW) ile Konya'ya verildi. Van'a 77, Mersin'e ise 35 megavatlık başvuru hakkı tanındı. Güneş enerjisinde, Türkiye genelinde kurulu güç 600 MW'ı geçemeyecek. Sektöre 2 milyar Euro civarında yatırım yapılması bekleniyor.
KAHRAMANMARAŞ’IN AYLARA GÖRE ALDIĞI GÜNEŞ SAATİ İSE ŞÖYLE
Ocak; 67. 12 Saat Temmuz; 355 Saat
Şubat;62 Saat Ağustos; 305 Saat
Mart;133 Saat Eylül; 252 Saat
Nisan;207 Saat Ekim; 172 Saat
Mayıs; 265 Saat Kasım; 193 Saat
Haziran;310 Saat Aralık; 97 Saat