Çetenin ağına düşürdüğü kişilerin paralarını Kahramanmaraş’tan çektiği tespit edildi. Şebekenin parayı hücre sistemi (birbirini tanımayan kurye elemanlarına) yaptırdığı ortaya çıktı.
Kahramanmaraş polisi, vatandaştan haksız kazanç elde eden bir şebekeyi çökertti. Şebeke, resmi rakamlara göre 150 bin TL haksız kazanç elde ederken, resmi olmayan rakamlara göre 1 milyon TL’lik vurgun yaptı.
Ankara’nın Çubuk ilçesinde oturan bir bayan avukatı önceki günlerde arayan çete üyeleri banka hesabının terör örgütü tarafından ele geçirildiğini söyledi. Bunun üzerine bayan avukat panikleyerek çete üyelerinin istediği 103 bin TL’li bankaya yatırdı. Durumdan şüphelenen avukat hiç vakit kaybetmeden Ankara Adliyesinin yolunu tuttu. Bayan avukat savcılığa müracaatta bulunarak hesabın bloke edilmesini istedi
Paranın yattığı hesabı Kahramanmaraş’ta ki bir banka şubesinden çekmek isteyen M.K., (37) veznedarın dikkati ile yakalandı. Banka görevlisi M.K.’ya; “ Sistemimizde bir sorun çıktı. Sizi biraz bekleteceğiz” diyerek banka güvenliğini çağırdı. Güvenlik görevlisi de bankanın kapısını kapatarak polisi aradı. Olay yerine gelen Asayiş Şubeye bağlı Yan Kesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği Dedektifleri, zanlı M.K.’yı gözaltına aldı.
Kahramanmaraş Emniyetinde sorguya alınan M.K., kendisinin bankada hesabı olduğunu çektiği paradan küçük bir komisyon alarak parayı bir başkasına verdiğini öne sürdü. Bu bilgi ışığında soruşturmayı derinleştiren polis, şebekenin para transfer sistemini çözdü.
Para, bankada hesabı bulunan kişiye yatırıldıktan sonra, hesap sahibi parasını çekiyor. Dışarıda beklene başka bir elamana parayı veren kişi daha sonra yeni bir kurban düşene kadar beklemede kalıyor. Parayı alan bir kişi sonra başka bir kişiye vererek beklemeye başlıyor. Parayı alan kişide asıl patrona parayı vererek sistemin işlemesini sağlıyor.
Polis, M.K.’nın verdiği bilgiler doğrultusunda parayı aldıklarını öne sürülen O.B. (38) ve M.A. da (44) yakaladı. 3 zanlıyı da sorgulayan polis, çete liderinin Şanlıurfa’da olduğunu tespit etti. Şanlıurfa polisi şimdi çete lideri olduğu öne sürülen zanlıyı her yerde arıyor.
Her birinin üzerine kayıtlı yüzlerce sim kartı bulunan kontör dolandırıcılarının Ankara başta olmak üzere, İstanbul, İzmir, Muğla, Gaziantep, Osmaniye, Niğde, Yozgat ve Sivas’taki vatandaşlara kendilerini savcı ve polis olarak tanıtıp yaklaşık 150 bin TL dolandırdıkları ortaya çıktı. Şebekenin resmi olmayan rakamlara göre ise çok daha fazla şehirde bir milyon TL’ye yakın haksız kazanç elde ettikleri tahmin ediliyor.
Kahramanmaraş polisi, yapılan tüm uyarılara rağmen hala kontör dolandırıcılarının ağına düşen vatandaşları uyardı. Savcının veya polisin, asla telefon açarak, asla kontör, para, kimlik numarası veya hesap numarası istemeyeceğini ifade eden polis, vatandaşların daha dikkatli olmasını istedi.