Tüketici yasasını geri istiyor
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi, TBMM'nin eski tüketiciler yasasını yeniden gündeme getirdi.
"Sonuca baktığımızda yeni yasa bizi tamamen geriye götüren, yüzde 90 tüketiciyi mağdur eden bir yorumla uygulamaya konulmuş gibi görünüyor" diyen Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi, Yeni Tüketici Kanunu'na ilişkin, "Sonuca baktığımızda yeni yasa bizi tamamen geriye götüren, yüzde 90 tüketiciyi mağdur eden bir yorumla uygulamaya konulmuş gibi görünüyor. Bizim bu yorumu değiştirmek için yargı kararlarını beklememiz gerekiyor. Bu da 10 yıllık bir süreç alır. Bunu beklemek yerine bakanlıktan, TBMM'den eski yasamızı geri istiyoruz" diye konuştu.
Tanrıverdi, birlik genel merkezinin Kayseri'ye taşınması dolayısıyla Down Kafe'de düzenlenen basın toplantısında, geçen yıl mayıs ayında yeni bir tüketici yasasının yürürlüğe girdiğini anımsattı. Hem tüketici davranışlarındaki değişiklikler hem yeni satış tekniklerinin ortaya çıkması ve bunun sonucunda tüketici mağduriyetlerinin artması hem de AB mevzuatına uyum sağlamak için yeni bir yasanın gerekliliğinin ortaya çıktığını belirten Tanrıverdi, şöyle konuştu:
"Bu yasanın yapılışında aktif rol oynadık. Önerdiğimiz birçok husus yeni yasaya yansıdı. Aslında yasanın temeline, çerçevesine baktığımızda eski kanunu çok ileri götürüyor gibi görünüyordu. Fakat yürürlüğe girdikten sonra sonuçlarına baktığımızda tam tersi bir uygulamayla karşı karşıya olduğumuzu gördük. Bakanlığın da dahil olduğu bankacılık sisteminin bunu yanlış yorumladığını ve tüketicinin aleyhine kararlar verdiğini görüyoruz."
Tanrıverdi, geçen yıl hakem heyetlerinde yaklaşık 5,5 milyon dosyanın karara bağlandığını, bunun 4 milyon 800 bininin bankacılık işlemleriyle ilgili olduğunu vurgulayarak, şikayetlerin yüzde 95'inin de tüketici lehine sonuçlandığını kaydetti. Yeni yasanın yanlış şekilde yorumlanması dolayısıyla şikayet konusu bankacılık işlemlerinin yasal hale getirildiğini savunan Tanrıverdi, şöyle devam etti:
"Sonuca baktığımızda yeni yasa bizi tamamen geriye götüren, yüzde 90 tüketiciyi mağdur eden bir yorumla uygulamaya konulmuş gibi görünüyor. Bizim bu yorumu değiştirmek için yargı kararlarını beklememiz gerekiyor. Bu da 10 yıllık bir süreci alır. Bunu beklemek yerine bakanlıktan, TBMM'den eski yasamızı geri istiyoruz. Eski yasamız, yeni yasaya göre çok geri ama yorumlanmasına baktığımızda yeni yasa tamamen tüketici aleyhine işlediği için eski yasamızı istiyoruz."
(HABER MERKEZİ)