banner711

TARIM ÖĞRENİMİNİN 168. YILDÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

167 TUĞLALI PİRAMİDE 168'NCİ TUĞLAYI DA KOYDUK

TARIM ÖĞRENİMİNİN 168. YILDÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile Kahramanmaraş Ziraat Mühendisleri Odası tarafından organize edilen 'Tarım Öğreniminin 168. Yıl kutlamaları' töreni KSÜ Ziraat Fakültesi Konferans salonunda yapıldı.
KSÜ Rektörü Prof.Dr.Mehmet Fatih Karaaslan, Vali Yardımcısı Tayfur Elbasan, Belediye Başkan Yardımcısı Burhanettin Türkkahraman,  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, TKDK  İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Uğur Yıldırım ve Prof. Dr.Cemal Tuncer ile birçok öğretim üyesi ve öğrencinin katıldığı törenin şeref konuğu ise Tarım Sigortaları Havuzu ( TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı ve Bakanlık Müşaviri Dr. Ramazan Kadak'tı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Prof.Dr.Durmuş Öztürk tarafından hazırlanan Menzelet Barajının ve Balıkçılarının farklı açılardan çekilmiş resimleri ile görselleştirildiği slayt gösterisinin ardından Ziraat Fakültesi öğrencilerinden İlkay Herçiçek ile Burkine Fasolu Abdurrahman Vidravu tarafından kısa birer konuşma yapıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Elbistan'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sinan Baş Tarım piyasasının istikrarsızlığını ve bütün zorluklarına rağmen geriye dönüp bakıldığında alınan yolun göz kamaştırıcı olduğunu dile getirerek; "Türkiye'de bu gün 105 bin Ziraat Mühendisi var ve buna her yıl 4 bin kişi ekleniyor ancak devletin yanında özel sektöründe Ziraatta el atması ile artık üretimde diploma ve etikete değil kaliteye önem veriliyor" dedi. Fakülte olarak teknolojik gelişmeleri takip ettiklerini dile getiren Prof.Dr.Sinan Baş Fakülte bünyesinde 'Moleküler Genetik Laboratuar olduğunu ve bu laboratuarda güzel işlere imza atıldığını sözlerine ekledi.
Son olarak kürsüye gelen KSÜ Rektörü Prof.Dr.Mehmet Fatih Karaaslan ise; "167 tuğlalı bir Piramide 168. nci tuğlayı koymak adına bu organizasyonu gerçekleştiren başta Ziraat Fakültesi Dekanı Sinan Baş ve Ziraat Mühendisleri odası Başkanı Mehmet Elbistan ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. Tarımın kökleri çok derinlere inen bir geçmişi olmasına rağmen hala popülerliğini yitirmediğini tarım üzerine kurgulanan devlet politikalarının artık yerini küresel politikalara bırakacak kadar stratejik ve hayati olduğunu dile getiren Rektör Karaaslan sözlerine şöyle devam etti; " Dünya nüfusunun artması, doğal kaynakların hızla tükenmesi, sanayi atıklarının doğal hayatı tehdit etmesi ve çevre kirliliğinin had safhaya ulaşması gibi zincirleme olumsuzluklar ülke sınırları ile engellenememekte, canlı hayatının küresel tehditlere maruz kaldığı yerküremizde, yetersiz ve etkisiz kalan devlet politikaları yerine küresel politikalar oluşturulması çalışmaları hız kazanmaktadır" dedi.  Ülkemizin bulunduğu coğrafya ve iklim kuşağı nedeniyle çok önemli bir yere sahip olduğunu, tarımda edinilen tecrübelerin geçmişte olduğu gibi gelecekte de ülkeye yön verecek yapı taşlarından biri olacağına inandığını vurgulayan  Karaaslan; " Tarımda ki gücünü teknoloji ile buluşturarak dünyaya yön veren ülkeler arasında olmamız temennisi ile 168. Yılını kutladığımız tarım bayramının tüm paydaşlara refah getirmesini diliyorum" dedi.
Açılış dersi için kürsüye gelen TARSİM Başkanı Dr. Ramazan Kadak TARSİM'in Türk tarımı için devrim niteliğinde bir uygulama olduğunu belirterek, Türkiye'de ki tarımsal istihdamın yüzde 25 ler seviyesine geldiğini, bu oranla Türkiye'nin dünyada 7, AB bölgesinde de 1.en büyük tarımsal ekonomiye sahip bir ülke olduğunu ifade etti. "Tarımsal üretim yoksa hayat/ Gelecek yoktur" ifadesini kullanan Kadak;  TARSİM'de ilk hedeflerinin zor olan riskleri yönetmek olduğu belirterek dünyadaki sigorta model ve programları hakkında özet bilgiler aktardı. Tarımda sıkça yaşanan doğal afet risklerinden bahseden ve Türkiye'de özel sigorta şirketlerinin tek risk sigortası yaptığını, devlet-özel sektör işbirliğinde ise çoklu risk sigortası uygulandığını hatırlatan Kadak; "Devlet-özel sektör işbirliğinde yürütülen TARSİM Türk tarımına sağlanan devrim niteliğinde bir uygulama ve ayrıca bir sosyal sorumluluk projesidir" dedi.
Başarılı öğrencilere ödül töreni, akademik aşama kaydeden öğretim üyelerinin takdimi ve 2013 TÜBİTAK proje ve Uluslar arası yayın sahibi öğretim üyelerinin ödüllendirilmesi törenlerinin ardından birinci bölüm bitirilerek öğle yemeğine geçildi. Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER