İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından teşvik edilen soya ekim alanları yaygınlaşıyor. Geçen yıllarda 700 dekar alanda yetiştiricilik yapan Hanbey Tarım İşletmeleri bu yıl 1000 dekar alanda soya hasadı yapıldı.
Soya fasulyesi protein yönünden zengin bir besin kaynağı. Soya unu, Soya sütü, Soya eti, Soya yağı adını gündelik hayatımızda sıkça duyduğumuz gıda maddeleri. Soya fasulyesinin endüstrideki kullanım alanları azımsanamayacak kadar çok.
Hanbey tarım ve hayvancılık işletmelerinden Enes İPEK " Burada gördüğünüz gibi 1000 dönüm soya ekimi yaptık, burada İl Müdürlüğü ve Türkoğlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğündeki arkadaşlarımızın teknik destekleri ve teşvikleri ile soya ekiminin hem toprağa azot bakımından faydalı olduğunu hem de münavebeli ekimde kullanacağımızı öğrendik. Bu bilgiyi kullanarak üç yıldır soya ekimi yapıyoruz, geçen yıl pamuk ektiğimiz 1000 dönümlük tek parça arazimize münavebe olarak bu sene soya ekimi yaptık. Ekimini yaptığımız 1000 dönüm soyayı hasat ediyoruz, verim olarak 500-550 kg bekliyoruz diyen İPEK, çiftçilere buğday alanları ekecekleri yerde soya ekmelerini tavsiye ederim dedi. Bu konuda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarının desteklerini unutmamak gerekir. Onlarla gerekli istişareleri yaparak iyi bir başarıya ulaşacağımıza inanıyorum." dedi.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, soyanın iyi bir münavebe bitkisi olduğunu, % 36-40 dolaylarında protein bulunduğunu, %18-24 oranında yağ olduğunu, soya bitkisi baklagil familyası içerisinde yer aldığından toprağa, dekara 5-6 kg saf azot bağlaması ile toprakların daha uzun yıllar tarımda etkin biçimde kullanılması için soyanın önemli bir ekim nöbeti bitkisi olduğunu belirtti. İlimizde soya ekiminin yaygınlaşmasından dolayı memnuniyetini dile getiren EMİRALİOĞLU, eğitim ve yayım çalışmaları ile ekim alanlarının daha da arttırmak istediklerini sözlerine ekledi.