banner711

SİYASET ÇOK BİLİNMEZLİ BİR DENKLEM

SİYASET ÇOK BİLİNMEZLİ BİR DENKLEM

SİYASET ÇOK BİLİNMEZLİ BİR DENKLEM

 7 Haziran'a sayılı günler kaldı. Bugünden itibaren 33. gün oy kullanacağız, sandığa giderek... Seçmen tercihini hangi yönde kullanacak, bu bir soru işareti.

Kahramanmaraş'ta 15 parti seçimlere katılıyor. Bağımsız aday ile birlikte Kahramanmaraş'taki seçmenin vekili olmaya 121 isim bulunuyor. Siyasi partilerden Doğru Yol, Anavatan, Komünist, Millet, Merkez, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma, Halkın Kurtuluş, Milliyetçi Hareket, Halkların Demokratik, Saadet, Cumhuriyet, Adalet ve Kalkınma, Demokratik Sol, Demokrat, Vatan, Bağımsız Türkiye'nin 120, bağımsızdan da 1 aday; Kahramanmaraş seçim bölgesinde sandıktan çıkmanın çalışmalarını yapıyor.
2002 ÖNCESİ VE SONRASINA BAKIŞ
Seçime katılan parti çoktur. Kahramanmaraş'ta seçime katılan partilerin bir kısmı favori, bir kısmı plase, bir kısmı sürpriz. Bir kısmı ise imkânsız gibi görünüyor. İktidardaki AK Parti'nin yanı sıra halen TBMM'de grubu bulunan CHP ve MHP ile HDP yeniden TBMM'de grup kurmayı amaçlıyor. Yapılan anketlere göre; seçimin favorisi iktidardaki AK Parti görünüyor. Plase konumundaki parti ise CHP görünüyor bu seçimde. MHP ile HDP'nin ise bu seçimde sürprizi beklenmiyor, doğrusu. Ülke genelinde seçime katılan diğer 16 partinin ise TBMM'ye temsilci sokması imkânsız formatında.
Elbette Kahramanmaraş'taki tablo bizi ilgilendiriyor. Kahramanmaraş'taki seçmene 2002 öncesi ve 2002 sonrası olarak bakmak ve böyle değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü 2001'in Ağustos ayında kurulan ve yapılan ilk seçimlerde büyük bir çoğunlukla iktidara gelen AK Parti'nin öncesi ve sonrası var, Türkiye'de olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da… 2002, 2007, 2011 seçimlerinde AK Parti'nin tek başına büyük çoğunlukla iktidara geldiği biliniyor. 
Kahramanmaraş'taki genel seçim sonuçlarına göre; 2002 öncesinde yapılan genel seçimlerde seçmen vekâletini sağ eğilimli partilerden yana kullanırken, sol partileri de unutmadı. Sandalye sayısının tamamı olmasa da büyük çoğunluğu sağ partilerin elinde bulunurken, sol partiler de seçimin atmosferine göre 1 ya da 2 vekil alabiliyordu. 1999 seçimlerinde vekil sayımız 9'du; Milliyetçi Hareket 3, Fazilet 3, Doğru Yol 2 ve Anavatan 1 vekil almıştı. Sonrasında bu tablo değişti. 2002, 2007, 2011 seçimlerinde ise vekil sayımız 8'e düştü. 2002'de AK Parti 8 vekil alırken; sonraki iki seçimde ise 6 vekil ile yetinirken son iki seçimdeki diğer 2 vekili ise CHP ve MHP 1'er aldılar.
2015 FARKLI TABLO ÇIKARIR MI?
Bugünlerde en çok konuşulan konuların başında "7 Haziran Seçimlerinde durum ne olur?" sorusuna aranan cevap geliyor. Bu sorunun cevabını kesin vermek mümkün değildir. Kesin sonuçları ancak 7 Haziran Seçimlerinin yapılması ile öğrenebiliriz. Şu aşamada sadece tahminleri, beklentileri dile getirmek mümkün olacaktır.
AK Partililerin bir kısmı "8-0" diyor. Mümkün mü? Olabilir. Bir kısmı "7-1" diyor. Mümkün mü? Olabilir. Bir kısmı "6-1-1" diyor. Bu da mümkündür. MHP'lilerin bir kısmı 3 vekilden bahsediyor. Olamaz mı? Olur. Bir kısmı "4'ü zorlarız" diyor ki o da mümkün bu görüşe göre. CHP'liler en makul olanı gibi, bu seçimlerde. Diyorlar ki "1 olan vekil sayımızı önce 2'ye, sonra 3'e çıkarmanın çalışmasını yapacağız." Bu da olabilir. HDP'liler de umutlu görünüyor, 1 vekil için… Ortaya çıkan bu rakamları toplasan vekil sayımızın 15'i bulması gerekiyor ki, işte bu imkânsızdır.
Seçimlere daha 33 gün var. Yirmi dört saatin çok uzun bir süre olduğu siyasette, 33 gün adeta 33 yıl gibi gelir? Çok şeyler değişir. Ama bilinen şu: Atı alan Üsküdar'ı varmaktadır. Hala atlarının yuları ile semeri ile uğraşanlar var… Bunlarla uğraşacaklarına Üsküdar'a varmak üzere olanlara yetişmenin yollarına baksalar daha iyi olur, önerisindeyim ben.
SEÇMEN SÖYLEV DEĞİL, İCRAAT BEKLER!
Bu arada, seçimlerin en önemli unsuru hiç kuşkusuz ki, ortaya konulacak vaatlerdir. TBMM'ye girmesi muhtemel partilerden AK Parti, CHP, HDP ve son olarak ta MHP seçim beyannamesini açıkladı. Beyannamelerdeki vaatler, rakiplerine göre uçuk vaattir. Açıklanan vaatlere, rakipleri 'Kaynak nerede?' sorusunu yöneltiyor. 
Ülkenin ekonomik durumu ortadayken, uçuk vaatler çok fazla umut olmuyor seçmenler için. Elbette beklentiler var. Mesela özel sektörde ya da kamu sektöründe taşeron altında çalışan asgari ücretli işçilerin beklentisi ki, muhalefet partileri bu rakamı neredeyse 2 bin TL'ye dayıyor. Emeklilerin beklentisi de var elbette. Yaşlı maaşı alanlar, sırtını bir şekilde devlete dayamış ve sakat, bakıcı vesaire adı altında maaş alanların da daha yüksek bir maaş beklentisi var.
Şunu unutmamak gerekiyor. Vaatler gerçekleşir, bu ülkede asgari ücretli çalışana 2 bin TL de verilebilir 2 bin 500 TL de. Ancak bu vaatlerin gerçekleşmesinin ardından günlük hayattaki ihtiyaçlara yönelik zamlar, vergi artışları vaatlerle verilen artışları geri aldığı zaman ne işe yarayacak. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, bin TL'nin altında maaş alanlara seyyanen 100 TL artış yapacaklarını söyledi. Bu artış Temmuz ayındaki maaşlara yansıyacak. Ama geçen ay enflasyon yüzde 2 arttı. Bin TL'nin yüzde 10'u 100 TL ediyor. Yıllık enflasyon artışı ise TÜİK'e göre yüzde 8 civarında. Toplu taşıma, sağlık, eğitim vesaire alanlardaki artışın çok daha fazla olduğu da gerçek.
Gerçi çok lafa gerek yok. Şunun şurasında 33 gün kaldı. Bekleyip görmekte

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER