Sonbahara girdiğimiz şu günlerde, Kahramanmaraşlıların da domates ve biber salçası telaşı hız kazandı.
Son yıllarda özellikle biber salçasına yönelen Kahramanmaraşlılar; Bursa, Samsun, Adana gibi illerin yanısıra Kahramanmaraş'a has salçalık biberin de hasat edilmeye başlanması ile salça yapımına yöneldi. Hazır salça almak yerine kendi salçalarını yapmayı tercih eden Kahramanmaraşlılar, harıl harıl imalata yöneldi. Kilosu 12 ile 17 TL arasında değişen salçalık biberler, pazardaki yerini aldı. Hemen her gün bir yerde açılan semt pazarlarında tezgahlar salçalık biberle süsleniyor.
Ağustos'un ikinci yarısı ile başlayan biber salçası imalatında bu yılın üretimi de başladı. Özellikle kırsal ve kenar mahallelerde damlar ve balkonlar, biber salçası ile farklı görüntüler oluşturuyor.
SALÇA DÖNEMİ BAŞLADI
Bilindiği üzere bu aylar salçalık biberlerin yetiştiği dönem olarak dikkat çekiyor. Yeterince olgunlaşan biberler çeşitli işlemlerden geçerek, yemeklerimize tat vermek için, mutfağımıza salça olarak gelmeye başladı.
Kahramanmaraşlı olup da biber salçasının olmadığı ev sayısı oldukça az var. Bunun için de birçok ev hanımı salçalık biberini kendisi alıp, salçasını kendi elleriyle yapıyor. Salça yapımı için biberler özenle seçilir. Ve salçanın çabuk bozulmaması içinde yeteri kadar tuz ilave edilir. Peki yemeklerin olmazsa olmazı olan lezzet kaynağı biber salçası nasıl yapılır? İşte biber salçasının süreci:
Tarladan hasat edilen biberler, satıcılar tarafından hal ve pazarlara getiriliyor. Buradan da perakendecilere ulaşıyor. Pazarlardan ya da hallerden özenle seçilen biberler yıkanıp saplarından ayrılıyor. Ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri temizleniyor. Daha sonra 3-4 parçaya bölünen biberler, büyük boy mutfak robotunda veya kıyma makinesinde püre kıvamına gelene kadar çekilir. Kimi ev hanımları biberi bir kez çekerken, kimi ev hanımları ise ikinci ya da üçüncü çekime tabi tutuyor.
Püre kıvamına gelen biberlerin çabuk bozulmaması için içerisine yeteri miktarda kaya tuzu (kimi yörelerde davar tuzu diye adlandırılıyor) ekleniyor. Daha sonra püre halindeki biberler, büyük geniş yuvarlak tepsilere dökülürken, kimi yörelerde ise kaynama işlemine tabi tutulan püre halindeki biberler, daha sonra tepsi ya da sini türü kaplara konuluyor.
Salçanın suyunun çekilmesi için, güneş gören bir yere konulması gerekir. Biberleri her gün 1-2 kez karıştırıp suyunun güneşte iyice kurumasını beklenir. Suyu buharlaştıktan sonra yeterli kıvama gelen salça cam ya da plastik kavanozlara dolduruluyor.
Kahramanmaraşlı ev hanımları, biber salçasını hemen her tür yemekte kullanıyor. Dolma, sarma, menemen, makarna, tava, türlü, sulu yemeklerde lezzet katan biber salçası, sabah kahvaltılarında da kullanılıyor.