Türkiye'nin ihraç ettiği tekstil ürünlerinin önemli bölümünün üretildiği Kahramanmaraş'ın, Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) projesi çerçevesinde hazır giyimle ihracatının artırılması hedefleniyor.
Kahramanmaraş ekonomisinin lokomotifi konumundaki tekstil sektöründe yılda 359 bin ton iplik, 138 milyon metre dokuma kumaş, 49 milyon metre denim, 122 bin ton örme kumaş, 22,7 milyon parça konfeksiyon ve 191 bin ton boya ve kasar üretimi gerçekleştiriliyor.
Türkiye'nin ilk 10 ekonomisi içerisinde yer almayı hedefleyen Kahramanmaraş'ta, yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayan 270 tesiste Türkiye'nin ihraç ettiği tekstil ürünlerinin önemli bir bölümü üretiliyor.
Tekstilde entegrasyonu sağlayan kentteki firmaların uluslararası pazarda daha rekabetçi konuma gelmesi için Ekonomi Bakanlığı koordinasyonundaki URGE projesi hazırlandı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) işbirliğinde yürütülen "Hazır Giyim Sektörünün İhracat Potansiyelinin Artırılması" projesiyle hazır giyimde faaliyet gösteren firmalara ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, yurt dışı pazarlama ve alım heyeti gibi konularda destek verilerek, ihracatının artırılması hedefleniyor.
- İhtiyaç analizi çalışmaları sürüyor
URGE Proje Koordinatörü Aynur Öngel, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren tekstil sektörünün kümelenme yoluyla bir araya getirilip markalaşma çalışmalarına ağırlık verildiğini söyledi.
Böylelikle ürün katma değerlerinin arttırılarak ihracata yönlendirilmesi ve mevcut ihracat potansiyelinin arttırılmasının amaçlandığını belirten Öngel, projenin 32 ay süreceğini ifade etti.
Yaklaşık 500 bin dolar maliyetli projenin kentin hazır giyim sektörünün gelişimi açısından önemine işaret eden Öngel, "Kentte hazır giyimde yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edildiği 45 üretim tesisi bulunuyor. 22,7 milyon parça hazır giyim üretimiyle 60 milyon liralık katma değer yaratarak kentin ihracatının yüzde 9'unu karşılıyor" dedi.
Proje kapsamında ihtiyaç analizi çalışmalarının sürdürüldüğünü vurgulayan Öngel, şöyle devam eti:
"Sektörümüzün bölgedeki, ulusal ve uluslararası boyuttaki durumunu tespit etmeye çalışıyoruz. Projede yer alan firmalarımızın eksikliklerini belirleyip, ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve danışmanlık hizmetleri almalarını sağlayıp, altyapılarını iyileştirdikten sonra hedef pazarlara götürmeyi planlıyoruz. Ulaştığımız hedef pazarlardan alım gruplarını Kahramanmaraş'a davet ederek, firmalarımızla görüştürüp kalıcı bağlar oluşturmayı hedefliyoruz."
Türkiye'nin ekonomik kalkınma sürecinde tekstil sektörünün de bir lokomotif olduğuna dikkati çeken Öngel, bu kapsamda sektörün ihtiyaçlarını gidermek üzere planlanan proje kapsamında yapılacak çalışmalarla firmaların sorunlarının giderileceğini kaydetti.
- "Merdiven altı tarzı üretim yapan firmalar
kurumsallaşacak"
KMTSO Hazır Giyim Meslek Komitesi Başkanı Ömer Yenikomşu da hazırlanan projeyi kentteki istihdamı artırmanın yanı sıra ihracatının artırılması açısından da önemli bulduklarını söyledi.
Kentte hazır giyimde birçok firmanın merdiven altı tarzında üretim yaptığını ifade eden Yenikomşu, şunları kaydetti:
"Hazırlanan çalışmayla firmalar kurumsallaşacak. Rekabetin arttığı koşullarda ayakta kalabilmek için eğitim, danışmanlık ve uzmanlık gerektiren yurt dışı satış-pazarlama konusundaki sorunlarında profesyonel destek alacaklar. Ayrıca eğitim ve danışmanlık programları ile ihracat altyapılarını oluşturarak daha bilinçli bir yurt dışı satış stratejisi geliştirebileceklerdir." Haber: Ersoy SEVİNÇ