banner711

METRELİK KEBAP, KAHRAMANMARAŞ'TA!

MÜŞTERİLER ARTIK METRE USULÜ ADANA KEBABI YİYEBİLECEKLER.

METRELİK KEBAP, KAHRAMANMARAŞ'TA!

 Adana'nın ünlü metrelik kebabının mucidi Hasan Kolcuoğlu, Kahramanmaraş'ta da franchise şekliyle açıldı.

Kahramanmaraş'ta 5 ayrı sektörde faaliyet gösteren 5 iş adamı bir araya gelerek kurdukları Sonsuz Limited Şirketi, Adana'nın ünlü Metrelik Kebap markası Hasan Kolcuoğlu'nu Kahramanmaraş'ta açtılar. Üngüt Yolu Hanefi Mahçiçek Bulvarı'ndaki Sezaller Restaorant'ın yerine kurulan Hasan Kolcuoğlu Restaorant, dün itibariyle hizmete açıldı. Resmi açılış töreni yapılmayan ancak hizmet sunumuna başlayan Hasan Kolcuoğlu Metrelik Kebap'ta müşteriler artık metre usulü Adana Kebabı yiyebilecekler.
Serbest muhasebeci mali müşavir Emre Kazancı, beyaz eşya ticareti yapan Ercan Aygün, sigortacı Mehmet Emirmahmutoğlu, Güçlü Kamer ve Fevzi Gerger'in ortak olduğu Sonsuz Limidet Şirketi'nin hizmete sunduğu Hasan Kolcuoğlu Restaorant Kahramanmaraş İşletmesi'nde 30 personel hizmet veriyor. Kebap ustalarının, fırıncının ve mutfakta çalışan ustaların Adana ve İstanbul'dan getirildiği yeni işletme, dün ilk müşterilerini ağırladı.
Ortaklar adına bir açıklama yapan Emre Kazancı, her biri farklı sektörlerde uzun süredir Kahramanmaraş'a hizmet veren Mehmet Emirmahmutoğlu, Ercan Aygün, Güçlü Kamer ve Fevzi Gerger ile birlikte kurdukları Sonsuz Limidet Şirketi ile bu hizmeti sunduklarını belirterek "Metrelik kebabın mucidi, eşsiz lezzet ve sunumu ile Adanalı Hasan Kolcuoğlu Markası'nı Kahramanmaraşlıların hizmetini sunduk. 3 bin 500 metre kare açık alan, 800 metre kare kapalı alan, çocuk oyun salonlare ve doğal akvaryumu ile tesislerimizi hizmete sunmanın kıvancını ve mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Ekibin tecrübesinin yanında dinamizm ve pozitif enerjisi bulunduğunu belirten Emre Kazancı, "Kıymetli hemşehrilerimizin desteği ile misafirlerimizin ailemizin bir parçası olduğu bilincindeyiz" dedi. Kahramanmaraş'ta yaşayanların farklı bir damak tadına kavuşacağını da söyleyen Kazancı, ilk müşterilerini dünden itibaren kabul etmeye başladıklarını söyledi.
Hasan Kolcuoğlu'nun ilk müşterileri arasında Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, HSBC Kahramanmaraş Şubesi üst düzey yöneticileri, bazı bankaların şube müdürleri, CHP'nin önde gelen isimlerinden Hürriyet Gürsel Taşın, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serdar Zabun, Kahramanmaraş'ta görev yapan bir grup basın mensubu da yer aldı.
HASAN KOLCUOĞLU'NUN TARİHÇESİ
Babadan oğula geleneğinin en iyi örneklerinden biri olan KOLCUOGLU Kebap'ıngeçmişi. 1910 yılında Adana eski sebze halinde başlamıştır. 
1946 yılında Adana'nın Karşıyaka semtinde Seyhan Kebap Salonu olarak hizmet vermiştir. 1963' yılında Adana'da Restaurant anlayışının ilk örneği olarak Barkal Kavşağında Kolcuoğlu Restaurant olarak hizmete girmiştir.  70'li yıllarda Adana'da meşhur hale gelen Adana Kebabı aynı zamanda bir lezzet kültürünü de ortaya çıkarmıştır. İnanıyoruz ki Adana Kebabı'nı Adanalı'dan başkası yapamaz. 1974 yılında metrelik kebabıyla ünü tüm Türkiye'ye yayılmıştır. 
Kebabın tarihçesi ise Hasan Kolcuoğlu'nun resmi internet sitesine göre şöyle: Kebap, sözcük kökeni olarak Arapça'dan geliyor. Köz, ateş ve et kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Bu da bizi ateşin icat olmasıyla birlikte kebabın da icat olduğu gerçeğine götürüyor. Lahmacun ise yine Arapça kökenli bir sözcük olup, et ve hamur sözcüklerinin birleşimiyle ortaya çıkıyor.
1894 yılında Güneydoğu Anadolu gezisi sırasında Fransız araştırmacı Arkeolog Y.E.Goutier, Birecik'te yontma taş dönemine ait kabaca yontulmuş iki yüzlü bir balta bulmuş. Daha sonra da Kılıç Kökten, yüzey araştırmaları sırasında 1946 yılında Goutier'in bulduğu el baltasının yöresinde yine aynı döneme ait yemek yapımında, kebap yapımında kullanılan aletlere ulaşmış. Bu bizim baltaların et parçalamada kullanıldığını düşünmemize yol açıyor.16. yüzyılda Dicle ve Fırat ırmakları üzerinde çalışan küçük ırmak gemilerinin yapıldığı tersanelerden birisi Birecik'teydi. Bu tersanenin ustaları Halep `ten gelmişlerdi. Aşçılarını da beraberlerinde getirmişlerdi. Gelen aşçılar tersane işçilerine haftanın belli günlerinde kebap yaparlardı. Bu ustaların yanlarında da Birecikli çıraklar çalışırdı. Ve zamanla onlar bu ustalardan kebap yapmayı öğrenmişlerdi.
16. yüzyılda Birecik iskelesi önemli bir ticaret merkeziydi. Zamanla yetişen Birecikli çıraklar bu iskelede kendi kebap dükkânlarını açmaya başladılar. Urfa halkı genelde acılı yemediği için, tatlı kıymadan yaptıkları kebaba Urfa kebabı ismini verdiler. Acılı kebabın adı da Birecik kebabıydı. Birecik, Fırat nehrine çok yakın olduğu için meyve ve sebzecilikte de önde gelen bir merkezdi.19. yüzyıla kadar Birecik, kervan ticaretinin geçiş noktası olarak transit nakliyede önemini korudu. Ancak, Bağdat demiryolunun gelişmesiyle birlikte ticaret merkezi güneye kaydı.  Birinci Dünya Savaşı döneminde de Birecik'te önemli bir daralma yaşandı. Bu birçok Birecikli kebapçının yeni bir merkeze Adana'ya taşımaları sonucunu beraberinde getirdi. Bu kebapçılar Adana'da kebap kültürünün oluşmasına yol açtılar. Bu nedenle aslı Halep'ten gelen, Birecik'te gelişen ve daha sonra Adana'ya yerleşen kebap kültürünün ülkemizdeki yayılma noktasının Birecik olduğu bilinmelidir. Fakat tüm gelişimi Adana'da devam etmiş hala da devam etmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER