Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yılı münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
"Kahramanmaraşlılar, hürriyet ve istiklal için 7'de 70'e herkes Milli Mücadelede omuz omuza vererek vatan savunmasında büyük bir destan yazmışlardır." diyerek 12 Şubat 1920'de düşmana dur diyen ilk şehrin Kahramanmaraş olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci şunları kaydetti: "Her yıl 12 Şubat Kurtuluş Bayramı kutlamaları çerçevesinde; tarihte eşine az rastlanır bir mücadelenin verildiği Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümünü kutluyoruz.
12 Şubat, Kahramanmaraş'ın kahraman evlatlarının, vatan için her şeyini feda etmekten çekinmeden bağımsızlık aşkı ve vatan sevgisiyle gösterdiği kahramanlık destanının tarihidir. Bu destanla Maraş halkı "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olamaz." diyerek topyekûn verdiği varoluş mücadelesinde tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.
22 gün 22gece süren mücadelenin 21 Ocak 1920 tarihinde başlamasıyla, Maraş halkı tek vücut halinde, bütün varlığını ortaya koyarak işgalci düşmanları işbirlikçileriyle beraber mağlup ederek büyük bir zafere imza atmış, Maraş'ın bu büyük başarısı Kurtuluş Savaşı'nın da ilk hareketlerinden birini teşkil etmiştir. Sütçü İmam'ın, Çakmakçı Said'in, Aslan Bey'in ve daha nicelerinin şahsında Kahramanmaraşlıların başlattığı mücadele dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Kahramanmaraşlılar, hürriyet ve istiklal için büyük küçük, genç yaşlı, köylü şehirli demeden şehitlik sırasına girmiştir. Böylece 12 Şubat 1920'de düşmana dur diyen ilk şehrimiz Kahramanmaraş olmuştur.
Şanlı mücadelenin yaşandığı Maraş'ta "Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur" denilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası'nın Maraş'ta fertlere değil, şehir halkına verilmesi kararlaştırılmıştır. Kahramanlık payesiyle ödüllendirilen Maraş'ın adı 7 Şubat 1973 tarihinde Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.
Bu büyük mücadelenin mirasçıları olan bizler bugün, bütün bunları bir emanet bilmeli ve emaneti yücelterek korumayı ilke edinmeliyiz. Her alanda çağı yakalamış bir Kahramanmaraş için daha çok çalışmalı, daha kalkınmış, çağdaş ve mutlu yarınlara ulaştırmalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle, 95 yıl önce sergilenen Kurtuluş Mücadelesinin kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, tüm Kahramanmaraş halkının 12 Şubat Kurtuluş Bayramını kutluyorum."