Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 1. Kitap Fuarı binlerce kitapseveri bir araya getirdi.
Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde düzenlenen kitap fuarı, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile bakanların tebrik telgrafları okundu.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, açılışta yaptığı konuşmada, “Gerçekten bu fuar bizim için çok önemli. Çünkü bu şehir şairler ve yazarlar diyarı. Şiirin başkenti. Kahramanmaraş’ımız nasıl İstiklal harbinde ülkemizin kurtuluş meşalesini ateşleyerek en ön safta durmuşsa, bu ülkenin kalkınmasında, bu ülkenin kültür ve edebiyatında yücelmesinde Kahramanmaraşlı şairler başta üstat Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere ilham kaynağı olan bir şehirdir” dedi.
Yazar Rasim Özdenören ise konuşmasında, “Okumak anlam vermektir. Eşyaya, evrene, varlığa ve insanın kendine bir anlam vermesidir. Biz bir şeye anlam vermeyi kavramayı kitap okuyarak öğreniriz. Modern zamanlarda kitaba çok rakip çıktı. Fakat hiçbir sesli ve görsel medya yazılı basının yazılı kitabın yerini alamadı. Hele de günümüzde sanat kitap dünyasının basılı kitaba amansız bir rakip olarak çıkacağını söyleyenler var. Ben şahsen buna inanmıyorum ve itibar etmiyorum. Basılı kağıdın yerini hiçbir sanal ortam, medya tutamaz” ifadelerini kullandı.
“BÜTÜN KİTAPLAR KUR’AN’I ANLAMAK İÇİN YAZILMIŞTIR”
AK Parti Gurup Başkan Vekili Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Hafızayı beşer nisyan ile maluldür derler. İnsan unutan bir varlıktır. O yüzden kitaplar bunu bize çok sık hatırlatır. Bilindiği üzere bütün kitaplar bizim kültürümüzde tek bir kitabı anlamak için yazılmıştır. Bütün kitapların membaı tek bir kitabın insan zihnine yansımasının sonucudur. Bütün kitaplar Kur’an’ı anlamak için yazılmıştır. Bizim medeniyetimizde bizim kültürümüzde. Hazreti Adem’e isimleri öğreten ve sonra kelimelerden önce kelamın var oluşunu bize ifade eden, sonra kelamı kelimelere, sonra kelimeleri bazı simge ve sembollerle yazıya döken ve yazıdan kitabı var eden Allah’a hamdolsun. Bu şehir kelamın en güzel kullanıldığı, kelimelerin adeta kelimelerin adeta raksettiği ve kelimeleri raks ettiren şairlerin yaşadığı bir şehirdir. Sayın Başbakanımız Kahramanmaraş’a geldiğinde şiirin başkenti dedi. Şehrimizin adını adeta tescil etti. Hangi siyasi görüşten olursak olalım, farklı siyasi görüşlerde olabiliriz. Ama şunu unutmamamız gerekiyor, siyaset bir kurumdur ve siyasetin bir amacı vardır. Eğer siyasetin amacı o ülkenin o şehrin o ülkenin ve şehrin sakinlerinin yaşam biçimini, inancını, değerlerini, imanını, kalbini yaşatmak değilse, onu gelecek nesillere güzelleştirerek ve zenginleştirerek aktarmak değilse o siyaset bir nefis çöplüğünden başka bir şey değildir. Siyaseti kıymetli yapan siyaseti anlamlı yapan siyaseti değerli yapan neye hizmet ettiğidir. Hangi amaca hizmet ettiğidir. İnsanı da değerli yapan insanın amacıdır. Hazreti Mevlana’nın koyduğu kıstası hatırlarsak; bir insanın kıymetini, değerini anlamak istiyorsanız o insanın amacına bakın buyuruyor. Çünkü insanın kıymeti insanın amacı kadardır. O yüzden siyasetin amacı bir kutlu davayı yeşertmek, insana ait olanı insana iade etmek ve insanın değerlerini yüceltmek değilse o zaman siyasetinde bir kıymeti kalmamış demektir. Lütfen sanal bir internet coğrafyasında kaybolmayın. Kitaplarla bağınızı koparmayın."
Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Erkan Bulgan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kütüphaneler Genel Müdürü Hamdi Turşucu, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, AK Parti İl Başkanı Metin Doğan, kamu kurum ve kuruluş amirleri ve Yazar Rasim Özdenören ile şair Bahattin Karakoç, 130 yayın evinin yer aldığı Kahramanmaraş 1. Kitap Fuarı'nın açılış kurdelesini birlikte kestiler.
Açılışın ardından kitapseverler, fuar içerisinde yer alan yüz binlerce kitabı inceleme fırsatı buldular.
Kahramanmaraş 1. Kitap Fuarı 21 Aralık 2014 tarihine kadar açık kalacak. İHA