ESKİDEN KEÇİ YEMİYDİ, ŞİMDİ GEÇİM KAYNAĞI OLDU
- Andırın Orman İşletme Müdürü Tetik: "Köylülerimiz hane başına günlük 300 lira kazanç elde ettikleri için memnunlar. Ormanlarımızı daha iyi korumaya başladılar"
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde eskiden keçilere yedirilen defne yaprağı, son yıllarda değeri anlaşıldıktan sonra yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından biri oldu.
Andırın ilçesindeki aileler, hafta sonu sabah erken saatlerden itibaren çocuklarıyla birlikte defne yaprağı toplamak için ormanlık alanlara gidiyor.
Andırın Orman İşletme Müdürü İdris Tetik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaklaşık 3 bin tonluk defne yaprağı kapasitesi bulunduğunu belirterek, bugüne kadar bin ton defne yaprağı toplandığını söyledi.
İlaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan ürünün yöre sakinleri için de önemli bir gelir kapısı olduğunu anlatan Tetik, yöre halkının işletme müdürlükleri gözetiminde defne yaprağı topladığını kaydetti.
Geçen yıl Andırın'da bin 500 ton defne yaprağı toplandığını dile getiren Tetik, "Eskiden defne yaprağı keçilere yem olarak yedirilirdi. Şimdi artık yöre insanın geçim kaynağı oldu. Bu yıl hedef 2 bin ton. Bu da bizim için rekordur. Şu an 5 bölgede üretim yaptırıyoruz. Kahramanmaraş'ta en değerli defne potansiyeli ve üretimi Andırın ilçesinde bulunmaktadır. Köylülerimiz hane başına günlük 300 lira kazanç elde ettikleri için memnunlar. Ormanlarımızı daha iyi korumaya başladılar" dedi.
Defne yaprağının bir çok sektörde kullanıldığına dikkati çeken Tetik, "Defne bitkisinin yaprağı ve tohumları, kozmetik ürünler, yağ, sabun, kimya sektöründe kullanılıyor ve çay olarak tüketiliyor. Defne yapraklarının kilogramını buradaki tüccarlar 60 kuruştan alıyor, kamyonlara yükleyip Mersin'e, oradan da İzmir'e gönderiyorlar. Defne, alıcı firmalar tarafından işlendikten sonra, yurt dışına ihracat edilerek ülke ve ilçe ekonomisine de önemli katkı sağlamaktadır" diye konuştu.
Yöre halkından Mustafa Kara da akrabalarıyla her gün defne yaprağı topladıklarını anlatarak, "Emeğimizi günlük karşılıyoruz, ücretimizi günlük alıyoruz ve köylü için güzel bir geçim kaynağı" şeklinde konuştu.