banner711

DONDURMANIN ALTINLISINI DA YAPTILAR

YENİLEBİLİR ALTINDAN YAPILAN DONDURMA

DONDURMANIN ALTINLISINI DA YAPTILAR

 Kahramanmaraşlı dondurmacılar, dünyaca ünlü Kahramanmaraş Dondurması'nı her geçen gün çeşitlendirmeye devam ederken; 'Alpedo' Markası altında dondurma üretimi gerçekleştiren Kervan Pastaneleri bu çeşitlere altını da dahil etti.

Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde (KAFUM) Start Fuarcılık tarafından organize edilen ve cuma günü açılışı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından gerçekleştirilen; "11. Ortadoğu Altın ve Mücevherat Fuarı", sektör temsilcilerinin büyük ilgisi ile karşılandı. Üç gün boyunca açık kalan ve dün sona eren fuarın açılışında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyada ilk kez yenilebilir altınla yapılan meşhur Maraş dövme dondurmasından kesip yedi.
YENİLEBİLİR ALTINDAN YAPILAN DONDURMA
AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Mahir Ünal ile çok sayıda davetlinin açılışında hazır bulunduğu 11. Ortadoğu Altın ve Mücevherat Fuarı  yurt içi ve yurt dışından 120 toptan firma ve 200 markayı, Kahramanmaraş'ta bir araya getirdi. 
Dünyada ilk kez altın karıştırılarak fuarın açılışına özel imal edilen yenilebilir dondurmayı da Alpedo Markası ile dondurma üretimi yapan Kervan Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu, bir ilke imza attı. Bakan Fikri Işık, fuardın açılışına özel olarak imal edilen Yenilebilir Altınlı Maraş Dondurmasını kesip yedi.
YENİLEBİLİR ALTIN KULLANIMI
yenilebiliraltin.com adlı internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Mısır firavunları zamanından başlayarak altın, tanrıların teveccühünü kazanmak için kullanıldı. Antik Mısır'da yaprak altın, firavunların mezarlarının süslenmesinde yararlanıldı.
Bilinen ilk kullanımı ise yaklaşık 5 bin yıl kadar önce Mısır'ın İskenderiye şehrinde oldu. Mısırlılar ilk başlarda altını bugünkü mücevherler gibi değerli bir metal olarak kullandılar. Sonraları sıvı altından yapılmış iksirler geliştirirken, gençliği korumayı ve hastalıklardan arınmayı sağladığını düşünüldüler. 
Japonya gibi Uzakdoğu medeniyetlerinde de yaprak altının yüzyıllar boyunca yiyecek ve içeceklerde hatta tıbbi amaçlar ile kullanıldığı görülüyor. 16. yüzyıl ortalarında Avrupalı asillerin mutfaklarında da yerini alan yaprak altın, o kadar yaygınlaştı ki altın kaynaklarının tükenmemesini sağlamak amacıyla bir öğünde en fazla 2 tabakta kullanılması yönünde kısıtlamalara gidildi.
Rönesans döneminde modern tıbbın kurucusu kabul edilen Paracelcus, altın da dahil olmak üzere çeşitli metallerin karışımı ile başarılı ilaçlar üretti. 20. yüzyılın başlarında cerrahlar, altın parçalarını derinin altında diz ve dirsek bölgelerindeki iltihaplı eklemlere yakın yerlerde kullandılar.
Bir Fransız doktorun altının antienflamatuvar özelliğini keşfettiği 1929 yılından beri altın bileşimleri romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaçlara katıldı. Son 20 yıldaki çalışmalarda altın bileşimlerinin potansiyel HIV virüslerine karşı ve hatta bazı kanser tedavilerinde faydalı olduğu görüldü.
 Altının kullanımının artrit, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri, alzheimer, sinir sistemi ve yaşlanma yavaşlatma gibi alanlardaki tedavi edici özellikleri üzerine birçok kontrollü bilimsel çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sırasında, herhangi bir yan etkisi olmaksızın altın tüketimi ile semptomların durması veya bazı durumlarda gerilemesi arasında bir korelasyon olduğu tespit edildi.
Öte yandan fuarda altınla süslenmiş baklava da ilgi odağı oldu.   (HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER