banner711

DEMİRCİ, ÇOK UĞRAŞTIK VE KAZANDIK

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA LİSANS TAMAMLAMA ŞANSI

DEMİRCİ, ÇOK UĞRAŞTIK VE KAZANDIK

 Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci, sağlık çalışanlarına lisans tamamlama şansı tanıyan kanunun Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine bir açıklama yaptı.

 Sağlık-Sen Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci, uzun uğraş ve mücadele sonrası elde ettikleri lisans tamamlama hakkının sağlık çalışanlarını sevindirdiğini söyledi.
 Lisans tamamlamanın, Sağlık-Sen’in en önemli kazanımlardan biri olduğunu da ifade eden Demirci, sağlık çalışanlarının eğitim hakkı için verdikleri mücadele neticesinde ilk olarak ebe, hemşire, sağlık teknikerleri için lisans tamamlama hakkı sağladıklarını, bu haktan bütün sağlık çalışanlarının yararlanması için de şimdiye kadar mücadele ettiklerini belirtti.
 Düzenledikleri Türkiye Buluşması’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olarak katıldığını ve taleplerine olumlu karşılık verdiğini hatırlatan Demirci, “Her platformda dile getirdiğimiz taleplerimizi o tarihte başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha ilettik. Başbakanımız olarak bizleri kırmadı ve yıpranma payı, kreş açılması ve lisans tamamlama konusunda, teşkilatımızın huzurunda bizlere söz verdi” şeklinde konuştu.
 Kanunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe girdiğini belirten Bünyamin Mutlu Demirci, YÖK nezdinde Genel Merkez olarak girişimlerde bulunarak süreci hızlandıracaklarını sözlerine ifade etti. 
 SAĞLIK ÇALIŞANLARINA LİSANS TAMAMLAMA ŞANSI
Ön lisans mezunu yaklaşık 100 bin sağlık çalışanına lisans tamamlama hakkı geldi. Söz konusu kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle, sağlık alanında ön lisans diploması alanlardan ebelik ve hemşirelik programlarından mezun olanlara kendi alanlarında, diğerlerine ise Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği, ebelik ve hemşirelik programları dışındaki ilişkili alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılacak.
 Eğitimler, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim yöntemleri ile de verilebilecek. Uygulama eğitimleri için Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu iş birliği yapacak. Sağlık-Sen olarak, sürecin hızlandırılması ve sağlık çalışanlarının bir an önce yıllardır bekledikleri lisans tamamlama hakkını kullanmaları için çalışmalarımız sürecek.
 Sağlık çalışanlarına lisans hakkı getiren düzenlemenin de içinde yer aldığı, 6569 sayılı kanun, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasını içeriyor. Lisans tamamlamayı yasalaştıran ve TÜSEB’in kurulmasını sağlayan 6569 Kanunda Tam Gün’le ilgili düzenleme de yer aldı.
 
TÜSEB’İN KURULMASI 
Bu Kanun ile kamu tüzel kişiliğine, bilimsel ve idari özerkliğe sahip, özel bütçeli Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) kurulmuş oldu. Kanunda yer alan ifadesiyle TÜSEB şu amaçlı kuruldu:
 Sağlık bilim ve teknolojileri alanında ülkeye ve insanlığa hizmet etmek amacıyla; Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak, kalkınma planı hedefleri ile Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun belirlediği öncelikleri de dikkate alarak ülkemizin ileri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak, yeni ürünlerin üretimini ve var olanların geliştirilmesini sağlamak, araştırmacılara bilimsel ortam temin etmek, kamu hukuku ve özel hukuk tüzel kişileri ile iş birliği yaparak bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak, bu araştırmaları koordine etmek, teşvik etmek, Ar-Ge’lere katkı sağlamak, sağlık bilim ve teknoloji kültürü ile eko sistemlerin geliştirilmesinde öncülük yapmak, sağlık hizmetlerinde akreditasyon faaliyetlerini yürütmek üzere kurulmuştur. 
TÜSEB bünyesinde “Türkiye Kanser Enstitüsü, Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü, Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü, Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü, Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü” kuruluyor. Bu enstitülerden Türkiye Kanser Enstitüsü ile Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü altı ay içinde, diğerleri üç yıl içinde faaliyete geçirilecek.
 663 sayılı KHK’da Sağlık Bakanlığı’nın hizmet birimleri arasında sayılan Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü ise bu kanunun yayımı tarihinden 3 yıl sonra kapatılacak.
 
OLUŞAN BOŞLUK GİDERİLDİ 
Ayrıca Yasa ile Tam Güne ilişkin de düzenleme yapıldı. Anayasa Mahkemesi’nin mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel kuruluşlarda çalışmakta olan öğretim üyelerinin üç ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirmedikleri takdirde üniversiteyle ilişiklerinin kesileceğine ilişkin 18.01.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6514 sayılı Kanundaki geçici maddenin iptali ile oluşan boşluğun giderilmesi için düzenleme yapıldı. 2547 sayılı Kanuna eklenen geçici 70. maddeye göre yapılan düzenleme şu şekilde:
 “Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim üyelerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmakta olanlara, bu faaliyetlerini sona erdirinceye kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme ödenmez. Bunlardan belirtilen faaliyetlerini sona erdirmek isteyenler, 31/12/2014 tarihine kadar bu konudaki iradelerini görevli oldukları kurum yönetimlerine bildirirler ve bunların en geç 31/5/2015 tarihine kadar bu faaliyetleri sona ermiş sayılır ve çalışma uygunluk belgesi veya izni iptal edilir. Bu süre içinde mali hakları ve ek ödemeleri tam olarak ödenmeye devam olunur.”
 Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER