Uluslararası müsabakalarda engelli olarak yarışan ve Türkiye'ye madalyalar getiren Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takımı'nın iki sporcusu, sağlık kurulundan iş göremez raporu alabilmek için mücadele başlattı.
Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takımı Antrenörü Osman Çullu ve milli yüzücüler Samet Furkan Matsar ile Mislina Balkarlı, engelli raporu alabilmek için Kahramanmaraş'ta bir hastaneye müracaat etti. Ancak yönetmelikte yer olmadığı gerekçesiyle bedensel engelli sporculara rapor verilemeyeceği ve daha üst bir hastaneye başvurmaları gerektiği yanıtı verildi.
Bu durum karşısında şaşıran antrenör Çullu ve sporcular, uluslararası şampiyonalarda bile engelli olarak kabul edilmelerine rağmen rapor alamamanın üzüntüsünü yaşadılar. Rapor alamadıkları için bedensel engelli sporcuların Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı'nın (TESYEV) bursundan faydalanamadığını ifade eden Çullu, konuyu üst mercilere taşımak için çalışma başlattıklarını söyledi.
Bedensel engelli sporcuların engelliler sınıfında yüzdüğünü ilk olarak 2000 olimpiyatlarında gördüğünü ifade eden Çullu, "Bedensel engelliler S1 ve S10 arasında bir kategoridir. Bu tür bedensel engellilerin de S5 ve S6 olarak yüzdüklerini gördüm. Bu durum onların yüzde 50, yüzde 60 engelleri olduğunu gösteriyor. Biz de daha sonra Özlem Baykız diye bir sporcumuzu alarak bu kategoride çalışmaya başladık. Özlem Baykız 2006 dünya şampiyonasından sonra başarılı olmaya başladı. 2010 yılında Almanya'da madalyalar aldı. 2011 yılında Avrupa yüzme şampiyonasında Türkiye'ye ilk defa madalya getirdi. Başbakanımız bizi kabul etti, ödüller verildi. 2012 Londra olimpiyatlarında da 4 tane final yüzdü" diye konuştu.
Daha sonra Samet Furkan Matsar'ı ve Mislina Balkarlı'yı bu spora kazandırdıklarını ifade eden Çullu, ancak sporculara engelli raporu verilemediği için TESYEV bursu alamadıklarını kaydetti. Çullu, "Biz daha sonra bu sporcularla çalışmaya başladık. Yani yüzmeye başlamasını gördükten sonra ne kadar buna benzer kişi varsa ulaşmaya çalıştık. Bu 2 çocuğumuzla başladık ve onlar da çok iyi yüzmeye başladı. Hatta Portekiz'deki yarışmalara da götürdüm kendisini. Furkan oradaki ölçümlerde S6 olarak çıktı. Yani dünya standartlarındaki yarışmalarda bizim de çocuklarımızın olmasını istedik. Bu nedenle bizim başarımızı TESYEV'de gördü. Bu çocuklara burs vermek istediler. Ama engelli raporu istediler. Biz bunların engelli raporu durumuna bakınca böyle bir rapor olmadığını gördük. Yani bedensel engellilerin engelli raporu yok. Olmayınca da bu bursu alamadık. Bu nedenle hastaneye müracaat ettik. Doktorların da bize bayağı yardımı var ama bazı tetkikler konusunda burada olmayacağını ve daha yüksek hastanelere sevk ettiklerini gördük. Biz ona da razıyız. En kısa sürede inşallah bu çocuklarımızın engelli raporunu alıp, bu çocukların başarısını dünyaya tanıtacağız" diye konuştu.
Gerekirse konuyu Sağlık Bakanlığı'na da taşıyacaklarını kaydeden Çullu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çünkü bedensel engelliler artık bu ülkede başarıyla yer alıyorlar. Toplam sayısını düşünürseniz 250 bin civarında cücemiz var. Ama ne bir dernekleri var, ne bir çalışmaları var. Onun için biz bu çalışmayı Maraş'ta başlatmış olduk. İnşallah yakın zamanda doktorlarımızda bize inanır. Gerekli raporu verirlerse de bu çocukların gelecekleri kurtulmuş olur. Anladığım kadarıyla Sağlık Bakanlığı'nda özürlüler sınıflandırmasıyla ilgili bir sınırlama varmış. Onun için hastaneden netice almazsak, bunu Sağlık Bakanlığı'na ulaştıracağız. Çünkü bu çocuklarımız dünyada engelliler kategorisinde yüzüyorsa, engelli olarak görülmeliler."
16 yaşındaki Samet Furkan Matsar da bursların kendileri için önemli olduğunu belirterek, "2006-2007 yılında yüzmeye başladım. 2007'de Trabzon'da yarışmaya katıldım. Bizim kategorimiz belli değildi. 2013'te Portekiz'e gittik ve oradan S6 olarak geldik. 2012'deki Türkiye Şampiyonası'nda da 4 tane birincilik 2 tane ikincilik madalyam var. Şu anda 2016'ya hazırlanıyoruz. Bizim yetkililerden beklentimiz, diğer engellilere veriliyor ama biz cüceyiz diye bizde sorun yaşıyorlar. Biz de bu sorunun çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
14 yaşındaki Mislina Balkarlı da eğitim ve spora devam edebilmeleri için rapora ve bursa ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. İHA
CÜCE YÜZÜCÜLERİN “RAPOR” MÜCADELESİ
İKİ SPORCU, SAĞLIK KURULUNDAN İŞ GÖREMEZ RAPORU ALABİLMEK İÇİN MÜCADELE BAŞLATTI
YORUM EKLE
1
CHP DULKADİROĞLU BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ZABUN'DAN...
2
POLİSTEN ÇATIŞMA TATBİKATI
3
BAŞKAN MUSTAFA POYRAZ BÜĞLEK MAHALLESİNDE
4
İLAN KAHRAMANMARAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN
5
AKTÜRKOĞLU, OKUL MÜDÜRLERİ İLE BİRARAYA GELDİ
6
ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLER PARKTA
7
İLAHİYET FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ YEMEKTE
8
TAŞERON İŞÇİLERE KADRO VERİLMELİ
9
ASLAN MAĞLUP 3-1
10
KATSO BAŞKANI KEMAL KARAKÜÇÜK, EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:49
GÜNEŞ
07:14
ÖĞLE
12:24
İKİNDİ
15:01
AKŞAM
17:24
YATSI
18:43