Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal
- "Eğer bir hafızadan ve kimlikten bahsedeceksek işte o zaman şehirlerden bahsetmemiz gerekiyor. Biz kültür politikalarımızı şehirler üzerinden somutlaştıracağız"
- Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Daha önce biz sadece Rusya ve bağımsız devlet topluluğundan gelen tarifesiz uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği veriyorduk. Şimdi bunu tüm dünyadan gelen tarifeli tarifesiz bütün uçaklara vermeye başlıyoruz. Çünkü biz Türkiye'nin turizmini belli pazarlara bağımlı kalacak hale getirmek istemiyoruz" dedi.
Mahir Ünal, Kahramanmaraş'ta bir tesiste düzenlenen, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) "IPARD II Lansman" töreninde yaptığı konuşmada, Rusya ile turizm krizi süreci yaşadıklarını, bu konuda özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iki müjde verdiğini belirtti.
- "Tarifeli tarifesiz bütün uçaklara (yakıt) vermeye başlıyoruz"
Başbakan Davutoğlu'nun verdiği müjdeyi, yaşanılan turizm kriziyle ilgili önemli bir kolaylaştırıcı ve telafi edici tedbir olarak nitelendiren Ünal, "Daha önce biz sadece Rusya ve bağımsız devlet topluluğundan gelen tarifesiz uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği veriyorduk. Şimdi bunu tüm dünyadan gelen tarifeli tarifesiz bütün uçaklara vermeye başlıyoruz. Çünkü biz Türkiye'nin turizmini belli pazarlara bağımlı kalacak hale getirmek istemiyoruz. Pazarların çeşitlenmesi iyi bir destinasyon yönetimi ve hükümetin desteğiyle turizmin herhangi bir kriz yaşamasına mahal vermeden inşallah bu süreci atlatacağız" dedi.
Ünal, bakan olduktan sonra böyle bir krizle uğraştıklarını fakat kendileri için yapacakları en temel şeyin Türkiye'nin kültür politikalarını 2023 vizyonuna uygun bir şekilde bir hafıza ve kimlik inşası haline getirmek olacağını vurguladı.
Eğer kültür varsa sizin turizmde bir karşılığı olacağına dikkat çeken Ünal, şöyle devam etti:
"Kültürünüz varsa uluslararası alanda küresel dünyada sizin değerlerinizin ve temsil ettiğiniz kimliğin bir karşılığı var. Ama önemli bir husus var oda eğer bir kültürden bahsedeceksek bir hafızadan ve kimlikten bahsetmemiz gerekiyor. Eğer bir hafızadan ve kimlikten bahsedeceksek işte o zaman şehirlerden bahsetmemiz gerekiyor. Biz kültür politikalarımızı şehirler üzerinden somutlaştıracağız. Neden? Çünkü bizim her şehrimiz güzeldir. Çünkü bizim her şehrimizin bir hikayesi vardır. Maraş'ın ayrı bir hikayesi vardır. Antep'in ayrı bir hikayesi vardır. Urfa'nın ayrı bir hikayesi vardır. Maraş'ı 'kahraman' yapan, Antep'i 'gazi' yapan, Urfa'yı 'şanlı' yapan bir hikaye var, bir mücadele var, ödenmiş bir bedel var."
Ünal, bir insan kendi toprağını korumak için gözünü kırpmadan kurşuna karşı ölüme karşı yürüyebiliyorsa, bu insanı o toprakla adeta baba ile evlat arasındaki ilişki gibi bir iletişim kurmasını sağlayan bir inancın bulunduğunu ifade etti. Ünal, Kahramanmaraş'ın da buna en güzel örneği olduğunu bildirdi.
Ünal, 2004'de 5084 sayılı teşvik ile IPARD kapsamında en çok teşviki Kahramanmaraş'ın kullandığına değinerek, "Maraş'ın girişimcisi kendi şehrine duyduğu sevgi çok özel bir sevgidir" dedi.
Şimdi şehir şehir her şehrin önce hafızasını, kimliğini ve kültürünü ayağa kaldırmak istediklerini dile getiren Ünal, şöyle devam etti:
"Bu kültürün ayağa kalkmasıyla birlikte şimdi ticaretten bahsettiğimiz zaman ahilik ahlakından bahsetmezsek olur mu? O Ahi Evran geleneğinden bahsetmezsek olur mu? Ticareti sadece bir kazanç kapısı görmek ama ticaretin ahlakını ve tüccarın, ticaret erbabının alışverişinde uygulaması gereken o kadim ahlakı, o ahlakın bir kültüre ve bir geleneğe dönüşmüş şeklini ifade etmezsek olur mu? Dünyanın her yerinde ticaret var, ama Anadolu'da eğer ahi evranı bugün bize hala zikrettiren bir ahlaki arka plan var."
Bakan Ünal, aslolanın ve hedeflediklerinin insanın doğduğu yerde mutlu olması, doğduğu yerde doyması ve göçün olmadığı, insanların kendi şehirlerinde kendi aidiyetleriyle kendi kimlikleriyle yaşamaları olduğunu belirtti. Ünal, TKDK'nın bunu sağlamak, göçü engellemek ve kırsalda oluşacak olan değişimin de kalkınmanın da önünü açmayı hedefleyen kurumlardan birisi olduğunu vurguladı.
Şu anda İstanbul özelinde İstanbul, İç Anadolu ve Doğu arasında bir denge oluştuğunu işaret eden Ünal, şunları kaydetti:
"İstanbul büyüdükçe Türkiye'nin diğer bölgeleri daha fazla hafifliyor ve yukarıdan aşağı Kocaeli ve İstanbul'a dönük bir göç yaşanıyor. Artık İstanbul özellikle bu göçü kaldıracak durumda değil. Bizim politikalarımızla bu dengeyi yani Türkiye'nin Van'dan Edirne'ye, Kars'tan İzmir'e kadar dengeli kendi içinde kendi ihtiyacını karşılayan her anlamda bunu sağlamamız gerekiyor. Bunu yapmamız için ihtiyaç duyduğumuz en temel şeylerden bir tanesi."
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı'nın konuşmalarının ardından, "IPARD II Lansmanı'nın açılışı yapıldı.