banner711

4.GÖKSUN ELMA FESTİVALİNE RENK KATAN TKDK YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRDİ

4.GÖKSUN ELMA FESTİVALİNE RENK KATAN TKDK YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRDİ

4.GÖKSUN ELMA FESTİVALİNE RENK KATAN  TKDK YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRDİ
4.GÖKSUN ELMA FESTİVALİNE RENK KATAN  TKDK YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRDİ

Göksun Elma Festivali etkinliğini ülke çapında ve ihraç edilen ülkelerce tanınan  ve talep edilen ürün haline getirilmesini ve bir marka değer oluşturulması hedeflenmektedir. İlçede yaklaşık 32 bin dekar alanda modern tekniklerle yetiştirilen Göksun Elmasının yıllık rekoltesi yaklaşık 45 bin ton civarındadır. Göksun’un iklim koşullarına bağlı olarak gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle özellikle elmaya renk veren ‘antesion’ oluşumunda ilçemiz üstün özelliklere sahiptir.


Bu nedenle Göksun elması daha canlı, daha kırmızı ve daha güzel aromaya sahip olmaktadır. İşte bu nedenle Göksun’da üretilen “Red Chief”, “Starkrimson” ve “Starking” çeşidi elmalar, ihracatın yanı sıra başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok büyük şehirde Göksun Elması olarak talep edilmektedir. 

Elma Festivali etkinliklerine, Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ertan Atalar, Kahramanmaraş TAGEM Müdürü Hasan Gezginç, KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, TKDK Proje Başvuru Birim Amiri Bekir Çiçek, Kamu Kurum Amirleri, elma üreticileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı. Konuşmaların ardından festival kurdelesi kesilerek, protokol üyeleri festival kapsamında açılan stantları ziyaret ederek bilgiler aldı.


4.Göksun Elma Festivaline katılım sağlayan TKDK, tanıtım standında çiftçilere ve potansiyel yatırımcılara bilgi aktardı.


TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü PBYB Birim Amiri Bekir ÇİÇEK yaptığı açıklamada, 4. Göksun Elma Festivaline bu yıl kurum olarak katılım gerçekleştirildiğini söyledi. “Tanıtım standı açarak, bölge çiftçileri ve yatırımcılarını kurumumuzun desteklediği her alanda proje hazırlamaya davet ettik. Uygulama ve proje kabulleri yakında başlayacak olan IPARD II programı ile ilgili yapılan çalışmalardan bahsettik. Festival çok güzel geçti. Festivalde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Çiçek, bölge üreticilerin ve yatırımcıların Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi Pazarlanması kapsamında 10 bin metreküpe kadar AB standartlarında soğuk hava deposu projeleri için destek alabileceğinin altını çizdi. Ayrıca yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi kapsamında elma ürününün işlenip değişik mamullerin elde edilebileceği ve paketlenerek pazara sunulacak hale gelebilecek paketleme tesisleri kurulumunda proje hazırlanabileceğini ifade etti. Soğuk hava tesislerinin artması, paketleme ve ambalajlama imkânlarının gelişmesiyle Göksun elmasının daha güçlü ve uzun ömürlü bir hale geleceğini aktaran Çiçek, gerek iç pazar gerekse dış pazarda daha güçlü bir yapıya kavuşacağını belirtti.

Festival, en iyi kırmızı ve en iyi sarı elma kategorilerinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren üreticiler ile festivale katkı sağlayan sponsor ve katılımcılara ödül ve belgelerinin verilmesi ile sona erdi.

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER