banner711

MADO’dan bilimsel yabani orkide dikimi

Dünyaca ünlü dondurma firması MADO Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi iş birliği yabani orkide ekimi gerçekleştirildi.

MADO’dan bilimsel yabani orkide dikimi

Dünyaca ünlü dondurma firması MADO Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi iş birliği yabani orkide ekimi gerçekleştirildi.

MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur'un daha önce başlattığı çalışmalar kapsamında bahçede yetiştirilen, Maraş dondurmasına lezzetini veren salebin kaynağı yabani orkide ekimi yapıldı.

Bu yıl Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen dikimde 40 dönüm alana ekimi yapılan yabanı orkide bitkisinden 30 ton rekolte hedefleniyor.

Kambur, Bu sene salep ekimine başladıkları ancak bu yıl farklı bir ekim yaptıklarını söyledi.

Yabani orkide bitkisi ekimini bu yıl Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği kurarak verimi artırmayı hedefledikleri dile getiren Kanbur, “bölgedeki çiftçilere nasıl destek olabiliriz istihdamı nasıl genişletebiliriz MADO olarak alım garantisi aynı zamanda ekonomik destek ve 10 yıl alım garantisi sözü veriyorum. Ama ben bilim adamı olmadığım için sadece burada üreterek bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

KSÜ’nün bilim ekibinden konuyla ilgili destek istedikleri ifade eden Kanbur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversite ve MADO işbirliğinde Kahramanmaraş’ta salep markasını geliştirip dünyaya pazarlamaya çalışıyorum. Buradaki gayem bu salep geliştiği zaman çok iyi bir salebiniz olmadığı zaman iyi bir dondurma yapmanız mümkün değil. Dondurmanın hammaddesi aynı zamanda şifalı bir içecek bu. Bunun çoğaldığı zaman dünyada artık kahve gibi içecek haline getiriyoruz. Zaten Avrupa’da bu 1700’lü yıllarda bu içecek olarak kullanılmış bir ürün. Avrupa bunu çok iyi biliyor. Bizde Osmanlı da yıllarca içtik bunu ama üretilmeyince devlet endemik bitki diye yasakladı. Bizim gayemiz bunu çoğaltmak ama biz bunu bilim adamlarıyla beraber çoğaltabilirsek ekonomiye büyük katma değer sağlarız. Bugün piyasa değeri hayli yüksek. Talipte çok yüksek. Endemik bitki olduğu için dışarıya çıkaramıyorsunuz dağlardan toplayamıyorsunuz o zaman bilim adamlarıyla beraber biz bunu artık geniş ovalarda yapmamız lazım. Bu sayede Maraş’ın ismini salebiyle dünyaya duyuracağız.”

KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı Türkiye’nin dondurma üreten illerimizin başında Kahramanmaraş geldiğini belirtti.

Kahramanmaraş’ta da dondurma üreten en önemli firmalardan birisinin MADO olduğu ifade eden Saltalı, şunları söyledi:

MADO’nun Türkoğlu’nda kendi çiftliği var. Bu çiftliğinde gerek keçi sütü üretimi gerek salep üretimi konusunda çalışmalar yapılıyor. MADO Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kanbur Bey üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ile birlikte üniversite MADO üretimi konusunda ortak çalışma yapılmasına karar kıldılar. Bizde bu bağlamda buraya MADO Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kanbur Beyin davetiyle gelmiş bulunuyoruz. Burada salep çalışmaları var. Bu çalışmalar burada gerçekleştiriliyor. Mehmet Bey bu çalışmaların bilimsel bir ayağının da olmasının önemli olduğunu vurguladı. Bizde bu bağlamda buraya geldik ve çalışmaları inceledik. Çiftlikte var olan salep çeşitleriyle ilgili üniversitemize döndükten sonra yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerimize saleple ilgili tez verilmesi konusunda öğretim üyelerimizle görüşeceğiz. Mehmet Bey tez çalışmalarının MADO çiftliğinde yapılması konusunda destek vereceğini ve denemelerin burada yapılması konusunda her türlü çiftliğin kapılarının açık olduğunu ifade ettiler. Bizde bu nazik davet nedeniyle bundan sonra salebin bilimsel yönden geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarımızın burada yürütmeyi planlıyoruz. Böylece hem bilimsel bakış açısının hem de uygulama bilim açısını birleştirerek daha iyi sonuçlar elde edilmesi gayreti içinde olacağız.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER