Yöre sakinlerinin, 2007 yılında ev tadilatları ve kaçak kazılar sonrası bulunan, keşfi büyük heyecan yaratan Germenicia Antik Kenti Yamaç Villalarının taban mozaiklerinin dünya literatürüne girmesiyle birlikte kent, turizm açısından büyük bir beklenti içerisine girdi. Dulkadiroğlu Mahallesi'ndeki tespit edilen ilk alanda kazı çalışmalarının bir bölümü tamamlanarak koruma altına alındı.
Yapılan çalışmalarda 4 mahallede farklı 23 noktada belirlenen taban mozaiklerinin gün yüzüne çıkartılması için kamulaştırma çalışmalarına hız verildi. Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, başta Özel İdare ile Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarıyla ilk etapta 22 parselin kamulaştırılacağını söyledi.
Adana Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 2010 yılında 146 dönüm arazinin 3. derece SİT alanı kapsamına alındığını hatırlatan Küçükdağlı, ''Burası çok geniş bir bölge. Dolayısıyla işimizin zor olduğunu biliyoruz. Çünkü taban mozaikleri büyük bir yerleşim alanında bulunuyor. Bu yüzden kamulaştırma çalışmaları büyük önem arz ediyor. Bakanlık olarak ivedi kabul ettiğimiz bölgelerden başlayarak kamulaştırmaya hız vereceğiz'' dedi.
Germenicia'nın Kahramanmaraş turizminin lokomotifi olacağına inandığını belirten Küçükdağlı, çalışmaların yavaş olmasına rağmen gelecekte bu mozaiklerin dünya insanlığına görücüye çıkacağını ifade etti.
Temmuz ayında gerçekleştirilen uluslararası mozaik sempozyumu ile Kahramanmaraş'taki Germenicia Antik Kenti'nin dünya litaretürüne girdiğini anımsatan Küçükdağlı, en büyük hedeflerinin de bu alanın arkeopark şeklinde değerlendirerek ziyaretçilere doğrudan yerinde, kendi mimarisiyle göstermek olduğunu kaydetti.
GERMENİCİA ANTİK KENTİ
Kaliteleri ve ikonografileri açısından Zeugma mozaikleri ile yarışacak nitelikte olduğu belirtilen Germanicia antik kenti, 146 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Kentin kalıntılarının bulunduğu Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Şeyhadil mahalleleri, bu kapsamda 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.
M.S. 4. ve 5. yüzyıla ait bir Roma Kenti olduğu ve sakinlerinin yüksek mevkili aristokratlar olduğu anlaşılan Germenicia, Kahramanmaraş'ı dünyanın en önemli mozaik merkezlerinden biri haline getirecek. Her birinde yaklaşık 15-20 oda bulunan 100 villanın olduğu tahmin edilen antik kentin taban mozaikleri, dönemin sosyal ve kültürel hayatı hakkında önemli ipucları veriyor.
İnsan, hayvan ve bitki figürlerinin çok gerçekçi şekilde resmedildiği mozaikler arasında bulunan ''horoz'' figürünün ise günümüzde bilinen mozaikler arasında karşılaşılmamış, benzersiz bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor.