KÜLTÜR SANAT

Kahramanmaraş’ın Saklı Cenneti: Döngel Mağaraları

Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 50. kilometresinde, 36°38’27” doğu boylamı ve 37°51’32” kuzey enleminde yer alan Döngel Mağaraları, doğa ve tarih tutkunlarını büyüleyen bir güzellik sunuyor. Üst üste ve birbirine bağlı üç mağaradan oluşan Döngel, bölgedeki en önemli mağaralardan biri olarak öne çıkıyor.

Miyosen dönemine ait kırıntılı karbonatlar ve neritik kireçtaşı birimleri üzerinde yer alan mağaralar, yaklaşık 102 metre yüksekliğe sahip. Bölge, özellikle Yeşilgöl Obruğu’ndan çıkan suyun Tekir Yaylası’nda oluşturduğu mendereslerle eşsiz bir doğa harikasına dönüşüyor. Bu su, mağara içerisindeki dev galerilerde bulunan şelalelerden yaklaşık 100 metre yükseklikten dökülerek görsel bir şölen sunuyor. Akarsu özellikle ocak-mayıs aylarında mağara içerisine yoğun bir şekilde akıyor.

Karstik yapısı, çevresindeki ceviz, çınar, çam ağaçları ve sarp kayalıklarla birleşince Döngel Mağaraları, rekreasyonel faaliyetler için eşsiz bir alan haline geliyor. Ziyaretçiler, burada doğayla iç içe piknik yapabiliyor, yürüyüş rotalarında keşfe çıkabiliyor.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bölgede kurulan İzcilik ve Kamp Tesisleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencileri ağırlıyor. Doğayla iç içe yapılan kamplar, gençlerin doğa bilinci kazanmasına büyük katkı sağlıyor.

Tarihi yönüyle de dikkat çeken Döngel Mağaraları, Anadolu’nun ilk yerleşim izlerini taşıdığı düşünülen alanlardan biri. Uzmanlar, mağaralarda M.Ö. 40.000-10.000 yılları arasına tarihlenen Paleolitik Dönem’e ait izlerin bulunduğunu belirtiyor.

Doğal güzelliği, tarihî zenginliği ve kamp imkanlarıyla Döngel Mağaraları, keşfedilmeyi bekleyen bir cennet olarak doğaseverleri bekliyor.