banner711

USLU, YENİ İŞLETMELER KURULMALI

TKDK, SÜT İŞLEME TESİSİ SAHİPLERİ İLE TOPLANDI

USLU, YENİ İŞLETMELER KURULMALI

TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü Kahramanmaraşlı süt işleme tesisi sahipleri ile toplandı. 

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleşen oturumda, TKDK Kahramanmaraş'ın süt işleme tesislerine mevcut üretim yerlerini nasıl modernize edebileceklerini veya AB standartlarında yeni üretim tesislerini nasıl kurabileceklerini ve verilecek destekler anlatıldı.
Toplantıda dondurma sektörünün daha da geliştirilmesinin önemi, dünya standartlarında yeni işletmeler kurulmasının gerekliliği vurgulandı.
TKDK Süt İşleme Tesislerine 1,5 Milyon AVRO'ya Kadar Destek Veriyor
TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında 3 milyon AVRO'ya kadar yatırım yapılabileceği, yatırımın %50'si olan 1,5 milyon AVRO'ya kadar hibe kullandırabileceklerini belirterek dondurma üreten firmaların hazırlayacakları projelerle bu hibeden faydalanmalarının mümkün olduğunu belirtti. 
Uslu, bir dünya markası olan Kahramanmaraş Dondurmasının üretimine hibe desteği vermeyi çok önemli bir görev olarak gördüklerini söyledi. 
Hazırlanan projeler her türlü teknik desteği yardım masası aracılığı ile verdiklerini de ifade eden Uslu, dondurmacıların bu fırsatı çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini, bu hibe desteği ile Kahramanmaraş'ta tüm dondurma üreticilerinin çok modern yeni tesislere sahip olabileceklerini vurguladı. 
Ayrıca AB standartlarında bir dondurma imalat tesisinin, ürünün pazarlanması esnasında üreticinin elini oldukça güçlendireceği hususu vurgulandı. Ayrıca bilhassa gıda hijyeni açısından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından istenen standartlara sahip üretim tesisleri kurmanın önemine değinen Uslu, ulusal minimum standartlara sahip olmayan süt işleme tesislerinin kapanmaya mahkûm olduğunu bu açıdan TKDK hibelerinin çok önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. 
Daha sonra TKDK uzmanları Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması alanında destek verilecek olan uygun yatırım harcamaları konusunda detaylı bilgiler verdi. Sıcak ve samimi bir atmosferde gerçekleşene toplantı soru ve cevaplarla son buldu.
Süt İşleme Tesislerinde Hibe Desteği Alan Uygun Harcama Kalemlerinden Bazıları
"Yeni bir süt ve süt ürünleri işletmesinin veya mevcut bir işletmede yeni süt ve süt ürünlerini işleme tesislerinin kurulumu için gerekli inşaat işleri,
"Hijyen ve kalite kontrolü ve iyileştirilmesi için teknoloji için teknoloji ve ekipman alımı,
"Gıda güvenlik sistemlerinin kurulumu için gerekli makine, ekipman ve sistemlerin satın alınması,
"Ürün paketleme sistemleri (gramajlama, dolum, paketleme, etiketleme) için gerekli olan makine ve ekipmanın satın alınması,
"Sütü analiz etmek ve iyi ve kötü kalitedeki sütü ayırt etmek ( mevzuata uygun sütü belirleyebilmek) için makine ekipman alınması
"Hijyen ve ürün kalitesinin kontrolü ve iyileştirilmesi ve sütün kalitesinin belirlenmesi için gerekli fiziksel ve kimyasal analizlere yönelik makine, ve ekipman satın alınması
"İdari bina (ofisler, yemekhane, soyunma odası, banyo-tuvalet dahil) ve yardımcı faaliyetler için binalar, tesisi çevreleyen duvar/tel örgü, tesis için inşaat işleri.
"Araç üstü süt taşıma tankı, Süt soğutma tankı, Süt alım ünitesi, Süt kabul tankı
"Santrifüj pompa, Süt sayacı, Baktofügatör, Krema pastörizatörü, Çubuk dondurma makinesi
"Dondurma şoklama tüneli, Meyve katma ve karıştırıcı makinesi, Soğuk depo paneli ve kapısı
"Frigorifik taşıma aracı, Monoblok, Split tip,Endüstriyel tip soğutma grupları
TKDK'dan Hibe Alan Yatırımlar KDV ve Gelir Vergisinden Muaf Tutuluyor
TKDK IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında birçok alanda hibe desteği veriyor. Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi alanlarında yüzde 50 ile 65 arasında hibe veriyor. Verilecek olan hibeler gelir vergisinden ve KDV den muaf tutuluyor. Yatırım yapmayı düşünenler, konu ile ilgili ayrıntılı bilgilere www.tkdk.gov.tr adresinden veya 444 85 35 numaralı telefondan önce 2'yi daha sonra 46'yı tuşlayarak ulaşabilirler.
HABER MERKEZİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER