Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan TEMA, Kahramanmaraş'ta İl Temsilcisi'ni değiştirerek yeni bir dönemi başlattı. TEMA İl Temsilciliğine getirilen Abdurrahman Akbolat, ana okullarından liselere kadar tüm eğitim aşamalarında TEMA birimi oluşturacaklarını söyledi. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Kahramanmaraş İl Temsilciliği'ne Kahramanmaraş Valiliği İl İdare Kurulu'ndan emekli olan Abdurrahman Akbolat'ı getirdi.
Uzun yıllar sürdürdüğü görevinin son dönemlerinden gönüllülerin büyük tepkisini çekmeye başlayan eğitimci Cafer Kalalı'nın görevden ayrılması üzerine titiz bir çalışmanın ardından Kahramanmaraş İl Temsilciliği'ne Abdurrahman Akbolat'ı getiren TEMA, böylece Kahramanmaraş'ta yeni bir dönemi de başlattı. Kalalı'nın görevden ayrılmasının ardından TEMA İl Temsilciliği'nin bulunduğu Onikişubat İlçesi Yunus Emre Mahallesi İsmet Karaokur Meydanı'ndaki Eğitim Parkı ve Hizmet Binası ile ilgili bir süre spekülasyonlar yapılmıştı.
Kalalı'nın kurduğu bir dernek aracılığı ile Onikişubat Belediyesi'ne müracat ederek, binayı ve müştemilatını almaya çalışması karşısında mücadelesini bırakmayan gönüllüler, TEMA Genel Merkezi'nin de girişi ile burada çalışmaya devam ediyorlar. Eski temsilcinin bina ile ilgili girişimlerinin boşa çıkarılmasının ardından eski il temsilcisinin zincirlediği kapılar, polis gözetiminde açılarak yeni temsilcisi ve ekibi binaya girebilmişti.
EMEKLİ MEMUR, KOLLARI SIVADI
Kahramanmaraş Valiliği'nde uzun yıllar görev yaptıktan sonra son olarak görev yaptığı İl İdare Kurulu'ndan emekli olan Abdurrahman Akbolat, TEMO Genel Merkezi'nin 23 Mart tarihli toplantısında alınan kararın onaylanması ile birlikte 31 Mart'ta resmen TEMA Kahramanmaraş İl Temsilcisi oldu.
Akbolat, bu tarihin ardından daha önce gönüllü olarak yer aldığı TEMA ile ilgili çalışmalarını daha da hızlandırdı. Kahramanmaraş il genelinde 14 bin 800 TEMA Gönüllüsü'nün bulunduğunu kaydeden Akbolat; bu sayıyı daha da yukarıya çekmek istediklerini belirterek, kısa sürede 40-50 bin kişiyi TEMA gönüllüsü yapacaklarını kaydetti. İlk amacının anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise düzeyinde TEMA birimleri oluşturacaklarını ifade eden Akbolat, görevlendirme ile ilgili olarak ta kendilerinin kimseyle bir problemlerinin olmadığını ve güzel bir çevre için çalışmaları yürüteceklerini söyledi.
Kahramanmaraş'ın tüm ilçelerindeki ilk, orta ve lise düzeyindeki okulları gezeceklerini ifade eden TEMA Kahramanmaraş İl Temsilcisi Akbolat "Çoğu okullarımızı gezdik. Bazılarında çevre düzeninin yetersiz olduğunu gördük. Bunları tespit ediyoruz. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile irtibat kurarak, bu okullarımızın çevre düzenlemesinin yapılmasına gayret ediyoruz" dedi. Akbolat, 12-15 Mayıs tarihlerinde Yalova'da gerçekleştirilen etkinliklere Kahramanmaraş'tan iki öğrenci ve bir öğretmen olarak üç kişiyi bu etkinlik için gönderdiklerini söyledi.
TEMA'NIN VAR OLUŞ NEDENİ?
TEMA Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat, ülkemizin yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybettiğine de dikkat çekerek, "Oysa yaşam üreten bir cm toprağın oluşması binlerce yıl sürüyor. Toprak kaybetmeyi göze alamayacağımız kadar kıymetli bir varlık. Bize aşımızı, işimizi, sanayimize hammaddeyi toprak sağlıyor. Eğer toprağımızı kaybedersek hayatımızı da kaybederiz. TEMA'nın varoluş nedeni yaşama yani toprağa sahip çıkmak, korumaktır" dedi. Akbolat, şunları söyledi: "Ufkumuz, geleceğe bakışımız; Sürdürülebilir yaşam ilkesiyle başta topraklarımız olmak üzere doğal varlıkların korunması için, bilim temelli çalışan, topraktan gelen toplumsal barışa inanan, halkla bütünleşen, ülkenin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi olan, gönüllü, bilinçli, öncü, uluslararası ve muteber bir Sivil Toplum Kuruluşu olmaktır. Amacımız, ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak, toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkların korunması ve insan kaynaklı iklim değişikliğine dair politikaların ve toplumsal bilincin oluşturulması için çalışmaktır.
Kendiliğinden yetişen doğal ormanları korumak, ağaçlandırma çalışmaları yaparak topluma ağaç sevgisi aşılamak, tarım alanları, çayır ve meraları korumak, geliştirmek, amacı dışında kullanılmasını önlemek ve doğal varlıkların korunması ve doğru şekilde yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmek, destek vermek amacımızdır.
TEMA Vakfı'nın hedefi; öncelikle ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasal partilere ve hükümetlere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın yayın organlarına, toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatmaktır. TEMA bu hedef doğrultusunda, siyasi güçleri, doğal varlıkların yok edilmesi ve erozyon sorununa çare bulmadan iktidar olamayacaklarına inandırma çabasındadır. Bu nedenle başta erozyon sorunu olmak üzere çevre sorunlarına karşı duyarlı, bilinçli ve etkin bir kamuoyu oluşturmaya çalışılmaktadır. TEMA Vakfı, ülkemizin en değerli hazinelerinden birinin toprak olduğunun bilincindedir. Bu nedenle, orman, çayır, mera ve tarım alanlarının, su ve bitki gen kaynaklarının, doğanın korunması ve erozyonun önlenmesi ile insan kaynaklı iklim değişikliği konularında, belli bir devlet politikasının gerekli ve zorunlu olduğuna inanmaktadır. Bu hedeflere ulaşmak ancak teknik yönden yeterli bir kadro, teşkilat ve mali imkanlarla mümkündür."
TEMA'NIN KAHRAMANMARAŞ'TAKİ BİRİMLERİ
TEMA, Kahramanmaraş 1 il temsilcisi, 2 ilçe temsilcisi, 1 üniversite temsilcisi ile teşkilatlandı. Kahramanmaraş'ta il temsilcisi olarak Abdurrahman Akbolat, Pazarcık İlçe Gönüllü Temsilcisi olarak Abdurrahman Akbaba, Elbistan İlçe Gönüllü Temsilcisi olarak Hüseyin Alp Arslan ve Genç TEMA Temsilcisi olarak ta Mustafa Tatlı görev yapıyor.
(HABER MERKEZİ)