Kahramanmaraş'ta bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Tarım Fuarı", Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen firmaların katılımıyla açıldı.
Vali Mustafa Hakan Güvençer, Kahramanmaraş Belediyesi Fuar Merkezi'ndeki açılışta, tarım sektörünün dünyada ve Türkiye'de stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş'ta böyle bir fuarın açılmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Güvençer, bir kentin farklı alanlardaki fuarlara ev sahipli yapmasını ve bu kabiliyete sahip olmasını da son derece önemsediğini belirtti.
Kahramanmaraş'ın da sosyal ve ekonomik alandaki tüm projeksiyonlarıyla tarımı önemsemek zorunda olduğunu vurgulayan Güvençer, şöyle devam etti:
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çok kısa zamanda realize edeceği arazi toplulaştırma projeleri, tarımın gelişimine olanak sağlayacak. Finansal destek projeleriyle de inşallah tarım sektörü büyük sermayelerle, işletme boyutlarını büyütecek. Tarımda teknoloji gelişmek zorundayız ve bunun adımları atıldı. Her geçen gün sonuçlarını yakından hissedeceğiz."
Tarım ürünlerinin endüstri ile buluşmak zorunda olduğuna dikkati çeken Güvençer, sermayeyi tabana yaymak, sosyal dengeleri gözetmek ve ekonomik faaliyetler içerisinde mutlaka insanlığı, bereketi ve paylaşmayı öncelikli hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
"Türk çiftçisi artık arazilerini birleştirmeli"
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Hanefi Öksüz de kent ekonomisinin gelişiminin tarımla başladığını söyledi.
Kentte bugünkü sanayinin maddi yapısının ilk harcının tarımdan kazanılan sermaye ile oluşturulduğunu belirten Öksüz, hükümetin arazileri toplulaştırma çalışmalarını önemsediğini ifade etti.
Türk tarımının devlet destekleriyle ayakta kaldığını vurgulayan Öksüz, şunları kaydetti:
"Artık buğday, mısır ve pamuk gibi geniş alanlara ekilen ürünleri Türk tarımının terk etmesi lazım. Katma değeri yüksek ürünlere dönmemiz lazım. Çünkü bizim çok geniş tarım alanlarımız yok. Yanımızda her türlü ürettiğimiz kaliteli malı satacağımız Avrupa gibi çok büyük ve yakın bir pazar var. Dolayısıyla Türk çiftçisi artık arazilerini birleştirmeli, büyük alanlar üzerinde katma değeri yüksek ürünler üretmelidir."
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdulkadir Arslan, fuarın üreteciyle tüketici arasında köprü vazifesi gördüğünü söyledi. Tarım Bakanlığının son 8 yılda 16 milyon 314 bin lira kırsal kalkınma yatırımlarına destekleme verdiğini ifade eden Arslan şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş’ta çay ve kahve gibi bazı özel ürünler dışında tüm bitki türleri yetiştirilmektedir. Hayvancılık alanında da Türkiye’nin önde gelen illerindeyiz. Dolayısıyla bu ürünlerin pazarlanması alıcı ile satıcının bir araya gelmesi açısından fuarlar büyük önem arz etmektedir. Biz Tarım bakanlığı olarak özellikle 2006 yılından sonra çiftçilerimize tarım aletleri konusunda destekte bulunduk. Bu çerçevede 8 yıllık sürede 16 milyon 314 bin lira kırsal kalkınma yatırımlarına destek verdik. 2006 ile 2013 yılları arasında da 90 tane projeye ekonomik yatırımlardan destek verdik. Bu verdiğimiz desteklerin amacına ulaşması için çiftçilerimizin bilgilendirilmeleri en önemli husustu bu konuda da üzerimize düşeni yerine getiriyoruz.”
Konuşmalarından ardından firma stantları gezilirken, bir dondurma ustası gösteri yaptı.
Tarım makinaları, hayvancılık, sera, tarım teknolojileri ve ekipmanları, sulama sistemleri, tohumculuk, fidecilik, fidancılık, peyzaj ve organik tarımla ilgili ekipman ve ürünlerin sergilendiği fuar, 9 Kasım'a kadar açık kalacak.
Haber: Ersoy SEVİNÇ