banner711

SANDAL HOCA KABRİ BAŞINDA ANILDI

Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’nin kurucusu ve Çukuroba Camii İmam Hatibi Sandal Hoca olarak bilinen Sandalzade Hafız Osman, Kahramanmaraş İl Müftülüğünce düzenlenen programla kabri başında hem anıldı hem de anlatıldı.

 SANDAL HOCA KABRİ BAŞINDA ANILDI

 SANDAL HOCA KABRİ BAŞINDA ANILDI

Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’nin kurucusu ve Çukuroba Camii İmam Hatibi Sandal Hoca olarak bilinen Sandalzade Hafız Osman, Kahramanmaraş İl Müftülüğünce düzenlenen programla kabri başında hem anıldı hem de anlatıldı.

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç öncülüğünde, bir devrin hocası olarak bilinen, Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’nin kuruluşunda büyük emeği olan, ayrıca öğretmenlik ve imam hatiplik yapan Sandalzade Hafız Osman Sandal için ölüm yıl dönümünde anma programı düzenlendi. Sandalzade Hafız Osman Sandal Hoca’nın Şeyhadil Mezarlığı’nda bulunan kabri başında düzenlenen programa Osman Sandal’ın torunu Selahattin Sandaloğlu, Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, ile çok sayıda Osman Sandal’ın öğrencisi katıldı. Programda Hafız Osman Sandal adına Kur’an-ı Kerim hatmi indirildi. Dualarla anılan Sandal Hoca’yı hem torunu hem de öğrencileri anlattı.

“İLİM VE İRFAN SAHİBİ GENÇLER YETİŞTİRDİ”

Anma töreninde konuşan Sandal Hoca’nın torunu Selahattin Sandaloğlu, Osman Sandal’ın birçok irfan sahibi gençleri yetiştirdiğini söyledi. Sandaloğlu, “Sandal Hoca’nın ölüm yıl dönümünde İl Müftülüğümüz anma töreni tertip ettiler. Bu anma töreninde de sevgili dostlarımız ve Sandal hocamızın talebeleri bizleri yalnız bırakmadılar. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim. Sandal Hoca, 1951 yılında Kahramanmaraş’a ilk İmam Hatip’i kuran, o okulun müdürlüğünü, Kuran-ı Kerim, Farsça ve Arapça öğretmenliği yaparak birçok ilim, irfan sahibi gençleri yetiştirmişler. Ondan sonra Çukuroba Camii’ne imam hatip olarak gitmiştir. Aynı zamanda Kahramanmaraş Belediyesi’nde evlendirme memurluğu yapmıştır. Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç hocama bu anma törenini tertip ettiği için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca siz dostları ve öğrencileri buraya kadar teşrif ettiniz, çok memnun oldum. Sizlere de çok teşekkür ediyorum” dedi.

“HEM ANMAK HEM DE ANLAMAK İÇİN DÜZENLEDİK”

Osman Sandal’ın İmam Hatip Liseleri’nin kurulmasında büyük gayretinin olduğunu belirten Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç ise, Osman Sandal’ı hem anmak hem de anlamak için program düzenlediklerini söyledi. Sürgeç, “Bizler yoktan var eden, varlığından haberdar eden yaratan, yaşatan ve zamanı geldiğinde yaşama son veren bütün kâinatın, mevcudatın yegane sahibi olan Yüce Rabbimize hamdolsun. İmam Hatiplere büyük gayreti dokunan vefakar hocamızı bizde bugün bu anma veya anlama diyelim daha güzel ifadeyle, bir vefa göstergesi olarak kabri başında, ebedi istiratgâhı başında ziyaret edelim. Onun yaptığı güzellikleri hep beraber anlamaya ve anmaya çalışalım dedik. Sandal hocamız tabi hem bir eğitimci, İmam Hatip neslini yetiştiren bir öğretmen aynı zamanda bizim meslektaşımız camide bir imam. Zamanında gerçekten Kahramanmaraş’ımızın sıkıntıya düştüğünde cephede komutan olmuş, çok yönlü birisi Allah kendisine rahmet eylesin. En güzeli ise Sandal Hocamızı, Vehbi Vakkasoğlu hocamızın bir beytiyle anlatmak istiyorum. Aynen, ‘camide imam, okulda öğretmendir. Talebesi bütün şehir, cemaati herkesti. Koymadı girmedik hiçbir gönül, memlekete nimetti. Kuruldu sevgi tahtına, yeşertti çölleşmiş yürekleri’ sözleriyle tasvip ediyor. Gerçekten öyledir gönül ehli insan. Bu coğrafyada biz hikmeti yitirdik, irfanı yitirdik. Yani işin hükmünü koyduk, hükümler ortada ama işin hikmetini yitirdik. Hikmet ehli hekimlere, irfan ehli alimlere gerçekten ihtiyacımız var. Bu coğrafyanın tadı tuzu onlardı, tekrar İnşallah Sandal Hoca gibi hikmet ehli insanlar, Ali Sezai gibi gönül ehli insanları yine bu coğrafya yetiştirmeye devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Sandal Hocamıza rabbimden rahmet ve merhamet temenni ve niyaz ediyorum. Bu programın hayırlara, güzelliklere vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“HAYATINI ANLATAN İLK ÇALIŞMAYI BEN YAPTIM”

Hafız Osman Sandal’ın hayatını anlatan çalışmayı ilk olarak kendisinin yaptığını belirten emekli öğretmen Yaşar Alparslan da yaptığı konuşmada, Osman Sandal’ın bütün Kahramanmaraş halkıyla münasebeti olduğunu belirterek, “İlk çalışmayı hemen hemen yapan benim, evraklarını vaktiyle tasnif ettik. Bu evraklardan da hayatını öğrendik. Saldalzade hem müderris hayatına bakarsak, hem de mektep bitirmiş. Yani önce medrese tahsili almış. Hocamız hem mektep hocası hem de müderris olduğu halde Hoca Efendinin en büyük özelliği, o dönem müderrislerin içerisinde hemen hemen en sosyal olanı kendisi, genel kültüre, musikiye, edebiyata açık, her türlü meclise girer çıkar, Kahramanmaraş’ta her kesim insanla münasebeti olan tek insan bu. Bir Hafız Ali Efendi değil o, onların karakteri biraz daha muhafazakar, hocamız ise daha sosyal. O bakımdan bu dava bitti dememiş, her dönem ucundan tutmuş. Hayatım boyunca Sandal hoca gibi bir insana hayatım boyunca rastlamadım. Bunun özel hayatı yok gördüğüm kadarıyla, sabah namazına gider, namazı kıldırır. Mahallede kim var kim yok, kim namazını kılıyor kim kılmıyor herkesi tanır. Namaz kılmayanların hepsini bulur ne yapar eder camiye getirir. Benim Mustafa dayıma demiş ki, oğlum seni bu ara ben camide görmüyorum gibi demiş. Namazını mı kılmıyorsun yoksa demiş. Yok hoca efendi demiş evde kılıyorum. Hocada oğlum bu camileri ne diye yaptılar demiş, sabahleyin kazma kürek alacaksın geleceksin bu camiyi yıkacağız demiş. Ya namaza geleceksin, yada yıkacaksın demiş. Mahallenin bütün insanlarını çok iyi tanır” şeklinde konuştu.

“TÜM ÖĞRENCİMLERİNE EVLADI GİBİ MUAMELE EDERDİ”

Osman Sandal’ın bütün öğrencilerine evladı gibi muamele ettiğini dile getiren Mustafa Uslu ise, “Bütün sevenleri adına bu programda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hocamız, rahmetliyi baba olarak anarız aynı duygulara kapılırız. Sanki İmam Hatip Lisesi ilk gününden itibaren onun öğrencileri evladı gibi muamele ederdi. Allah rahmet eylesin, çok fazla anımız var” dedi.

“ÇOK GÜZEL GİYİNİRDİ, AYAKKABISINI ÇAMURLU GÖRMEDİM”

Emekli İmam Hatip Lisesi Müdürü Ali Rıza Bağrıaçık da, Hafız Osman Sandal ile olan anılarını anlattı. Osman Sandal’ın güzel giyindiğine dikkat çeken Bağrıaçık, “Ben ortaokula gideceğim dediğimde babam illa İmam Hatip’e gideceksin derdi. İmam Hatip ortaokuluna gitmem, çünkü o zaman da molla mektebi diyorlardı. Gitmem giderdin derken, biz sanat okulun karar verdik. Sonra sanat okulunda da bir kaza geçirdik kendi isteğimle İmam Hatip’e geçtim. Ben şuanda çok memnunum, diğerine gitsem belki mühendis mimar olurdum ama şuanda din dersi öğretmeni oldum. Ben ona layık değilim ama rabbim nasip etti. Şuan da İmam Hatipli olmaktan büyük bir gurur duyuyorum. İmam Hatip okuluna gidene kadar babam benim ilkokuldan tatil zamanlarında mahalle mekteplerine gönderirdi. Bayan erkek belli olmaz, aman cüzlerinizi kimseye göstermeyin, polis asker gördüğünde saklayın derlerdi. Hocaya gideriz hocanın yılanlı kuyusu var, yılanlı kuyudan korktuğumdan okula gitmek istemezdim oradan kaçardım. 4-5 yıl İmam Hatip’e giderken ben Elif’i öğrendim, Be’yi öğrenemedim. Ben Elif’i yazmayı hocam, Sandal Hoca’dan öğrendim. Tahtada çok güzel yazı yazardım, eski yazıyı hattat gibi yazardı. Ders saatinden yarım saat önce gelir Kur’an okumasını bilmeyenlere ders anlatırdı. Hoca efendinin dikkatimi çeken en büyük özelliklerinden biri, çok güzel giyinirdi. Gran tuvalet giyinirdi, ayaklarında bir gün çamur görmedim, halbuki İmam Hatip okulunun yolları çamurdu. Neden olduğunu sonradan öğrendim, hoca efendinin iki tane ayakkabısı varmış bir tanesi derste giydiği normal ayakkabısı, birde eve gidip gelirken giydiği ayakkabı. Ben bunları sonradan fark ettim, hocam gerçekten derslerde bizleri eğitirdi” açıklamalarında bulundu.

Daha sonra programda hafızlarca okunan hatim indirildi. İl Müftüsü Celal sürgeç'in güzel duasında başta Afrin şehitleri ve Sandal Hoca unutulmadı.

HABER- KAMERA: HACI ALİ GÜNEÇIKAN

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2018, 00:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER