Pancarda şeker oranı düşse de rekolte yüzleri güldürüyor
- Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut:
- "Bu sene Elbistan bölgemizde rekolte yükseldi, polar düştü"
İklim şartlarının da etkisiyle bu yıl pancardaki polar (şeker) oranının düşmesine karşı yüksek rekolte üreticilerin yüzünü güldürdü.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada beyaz şekerin en önemli iki kaynağının şeker pancarı ve şeker kamışı olduğunu, 170 milyon ton şeker üretiminin yüzde 80'inin şeker kamışından, geri kalanının ise şeker pancarından elde edildiğini anımsattı.
Türkiye'de 124 bin çiftçinin pancar ekimi yaptığını anlatan Kıllı, "Türkiye'de 289 bin hektar alanda pancar ekimi yapılmakta ve 17 milyon ton pancar üretimi söz konusu. Dekar başına ortalama pancar verimi de 5,8 ton. Pancarın en önemli faydalandığımız kısmı içerisindeki şeker olduğu için şekerin dışında tabii geriye kalan melas diğer kısımlarda farklı sanayi kollarında değerlendiriliyor" dedi.
Pancar alımı yapan fabrikaların polar oranı olarak yüzde 16'yı baz aldığını aktaran Kıllı, bu oranın artması ya da azalması durumunda fiyat uygulamasında farklılığın olacağını belirtti.
Türkiye'de ve Kahramanmaraş'ta geçen yıla oranla şeker pancarının polar oranında azalma yaşandığını kaydeden Kıllı, şöyle devam etti:
"Şeker oranı pancar bitkisinin yetiştiği ekolojik koşullardan önemli ölçüde etkilenebiliyor. Özellikle gündüz ve gece sıcaklık farkları, kuraklık ve sulama koşulları etkili olmuştur. Gündüz fotosentezle üretilen asimilatlar, gece havaların sıcak geçmesine bağlı olarak büyük oranda yakılabiliyor. Netice itıbarıyla polar oranının düşmesi söz konusu oluyor. Bu sene ortalama şeker pancarında polar oranı yüzde 14 dolaylarında gerçekleşmiş. Bir önceki yıllara kıyasla bir düşüklük söz konusu ama birim alanında elde etmiş olduğumuz pancar oranı yüksek olmasına bağlı olarak üreticilerimizin mağduriyeti söz konusu değil. Dolayısıyla yine pancar alım fiyatları bu sene oldukça makul, üreticiler tarafından olumlu karşılandı."
- "Rekolte yükseldikçe kalite düşüyor"
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut ise 2015'te pancar rekoltesinin yüksek, şeker oranının düşük olduğunu söyledi.
Türkiye'nin sulanabilen 4. büyük arazisi Elbistan Ovası'nın pancarda şeker oranı yüksek bir bölge olarak bilindiğini anımsatan Bulut, "Son 3 yıldır Elbistan bölgesinde polar oranı düşük. Önceden polar oranı 15-18 arasında çıkıyordu. Bu sene Elbistan bölgemizde rekolte yükseldi, polar düştü" dedi.
Elbistan Şeker Fabrikası'nda 380 bin ton pancar alımı yapacağının açıklandığını aktaran Bulut, "Verim yüksek olduğu için 400 bin tonu geçeceğini tahmin ediyoruz. Tarım ürünlerinde rekolte yükseldikçe kalite düşüyor. Çiftçi yağmur yağmadan pancarı söktü ve yığın yaptı. Havalar soğudu. Hava sıcaklıklarının düşmesi şeker pancarındaki polar oranının artmasına vesile oldu" diye konuştu.
Bulut, 400 bin ton şeker pancarı teslim edildiğinde polar oranı yüzde 13 olursa 42 bin 500 ton, polar değeri yüzde 16 olduğunda ise 54 bin 500 ton kristal şeker elde edilebildiğini kaydetti.