Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Sayın ve Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret etti. Basında sansürün kaldırıldığı gün olan 24 Temmuz tarihinin basın bayramı olarak kutlanmasının çok anlamlı olduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Ne geçmişte ne de günümüzde sansür kabul edilebilir bir durum değildir. Zaten günümüzde iletişim kanalları o kadar hızlı çalışıyor ki, sansür neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Fakat günümüzde basınımızı bekleyen en büyük tehlike haber kaynaklarından gelen bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesidir. Bunu gezi parkı olaylarında net bir şekilde gördük. Facebook, twitter vb. sosyal medya ağlarından gelen ölüm haberleri, saldırılar hep asılsız çıktı. İnsanlar bu haberlerin doğru oluğunu düşünerek harekete geçti. Sonra anlaşıldı ki, haberlerin aslı bulunmamaktadır” dedi.
İletişim hakkının bir insan hakkı olduğunu, insanların iletişim kurmasını engellemeye yönelik olarak yapılan her türlü çalışmanın yanlış olduğunu sözlerine ekleyen Pakdil, “Kişilerin haber, kanaat, bilgi ve düşüncelere serbestçe ulaşabilmesi hakkı, kitle iletişim özgürlüğünün mevcudiyeti açısından ilk şarttır. Bu hakkın öznesi herkestir çünkü her birey, gerçekleri olduğu gibi öğrenme hakkını haizdir. Vatandaşın haber alma hakkının garanti altına alınabilmesi için, kitle iletişim araçlarının çeşitliliğinin devletçe sağlanması gerekmektedir. Çünkü bir habere ne kadar çok farklı kaynaktan ulaşılırsa, o haberin doğruluğunun teyit edilmesi imkânı da o derece artar. Kişilerin haberlere özgürce ulaşamaması, kamuoyunun bağımsız bir biçimde oluşumunu engelleyen faktörlerin başındadır” ifadelerini kullandı.
YEREL BASIN ÇOK ÖNEMLİDİR
Yerel basının çok önemli olduğunu, günü birlik haberler yerine bir şehirde olup biten her şeyin yerel basında yer aldığını ifade eden Pakdil, “Günümüzde internet gazeteleri yaygınlaşmıştır. Fakat yazılı basının yerini hiçbirisini tutmaz. Çünkü televizyonlar, radyolar ve internet gazeteleri bir süre sonra arşiv olmaktan çıkmaktadır. Görsel dokümanlar ancak yerel gazetelere materyal olarak destek verebilir. Cumhuriyet tarihi boyunca yerel gazeteleri incelediğinizde o şehrin tarihini, kültürünü, edebiyatını çıkarabilirsiniz. Bu açıdan yerel basının desteklenmesi gerekmektedir” diyerek açıklamasını tamamladı.
Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Sayın, iyileştirmelere rağmen Anadolu Basınının, Ulusal basına göre sıkıntılarının daha çok olduğunu belirterek, “Buna rağmen biz hür bir basın istiyoruz. Haber kaynaklarına daha rahat ulaşmak istiyoruz. Bizlerde gazetecilik yaparken eleştirinin dozunu çok iyi ayarlamamız gerekir. Bu eleştiriler hakaret boyutuna varıyorsa, aile yaşamına kadar iniyorsa, bunu kabul etmek mümkün değildir. Fakat yapılan tenkitleri, eleştirileri herkesin kabul etmesi lazım” dedi.