KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, 28-30 Nisan tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek “Tekstil Makineleri Fuarı”nın çok önemli olduğunu belirterek, “Yabancı Makine üreticileri nazarında önemli bir müşteri portföyü oluşturuyoruz. Fuarın düzenlenmesi ile ancak yurt dışında ziyaret etme imkanı bulabildiğimiz makine üreticileri Kahramanmaraş’a gelecek” dedi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, “Kahramanmaraş İlçelerinin Entegrasyonu ve İşbirliğinin Güçlendirilmesi” teması ile 36’ıncı Meclis toplantısı önceki gün Elbistan ve Afşin ticaret ve sanayi odalarının katılımı ile gerçekleştirildi.
Burada bir konuşma yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, son günlerde yaşanan terör olaylarına değindi. Yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren güvenlik güçlerine Allahtan Rahmet dileyen Karaküçük: “Şehit olan tüm güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu süreçte Kahramanmaraş’ta da birçok şehidimiz oldu. Bunlardan birisi de önceki gün memleketi Afşin’de sonsuzluğa uğurlanan şehidimiz Mevlüt Çetinkaya. Kahramanmaraş iş dünyası olarak inanıyoruz ki, büyük ve güçlü Türkiye bu sıkıntılı günleri de geride bırakacak, terör ile onun destekçilerine boyun eğmeyecek ve aydınlığa kavuşacaktır” dedi.
ALMAN ALIM HEYETİ
Kahramanmaraş’ın tekstil anlamında güçlü olduğunu belirten Karaküçük, “Kumaş ve hazır giyim heyeti, Kahramanmaraş’a gelecek. Alım heyetlerini Kahramanmaraş’a davet ederek entegrasyonu sağlayacağız. Tüm tekstil sektöründe uğraşan herkesi yakından ilgilendiren bir konu. KMTSO Fuaye alanında stantlar açılarak mini bir fuar yapılacak” dedi
TEKSTİL MAKİNELERİ FUARI
28-30 Nisan tarihleri arasında Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarının ikincisinin yapılacağına vurgulayan Karaküçük, “Biz Kahramanmaraşlı sanayici ve iş adamları olarak tekstil konusunda çok önemli bir merkez konumundayız. Bununla birlikte makine firmaları nazarında önemli bir müşteri portföyü oluşturuyoruz. Bu zamana kadar bu firmaları hep yurt dışında ziyaret ettik. Teknik danışmanları ile oralarda görüştük, çok şükür ki Kahramanmaraş’ta tekstil makinelerini fuarının ikincisini düzenliyoruz. Geçen yıl düzenlenen fuar yüzde 100 doluluk göstermişti. Bu yıl da fuar dolmuş durumda” dedi.
TAYVAN BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Uzakdoğu ve Tayvan bizim için önemli bir üretim üssü olduğunu belirten Karaküçük, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ 3-8 Mayıs tarihleri arasında Tayvan Üretim Teknolojileri Fuarı’na katılım göstereceğiz. Avrupa ve Amerika ihracat pazarının yanında Asya, Çin, Hindistan ve Uzakdoğu pazarları dünyada ciddi bir üretim üssü. Maliyetler yönüyle bizim yarışamadığımız bir bölge. Buradan hem teknoloji hem de bazı ucuz hammadde temin edilebilir. Malezya ile Türkiye geçen yıl serbest ticaret anlaşması imzaladı. Önümüzdeki dönem içerisinde de Tayvan ile de olacaktır. Bu açıdan ticari anlaşmayı önemli buluyorum.
NİTELİKLİ KESİM BURADA KALSIN
KSÜ her geçen gün gelişiyor. Bununla birlikte öğrenci sayısı da her geçen gün artıyor. Şu anda 23 bin öğrencisi var. Bu öğrencileri yüzde 50’sinden fazlası Kahramanmaraş dışından. Kahramanmaraş göç almıyor, genellikle ilçelerimiz ve kırsaldan göç alıyoruz. Kahramanmaraş’ın göç alacaksa kalifiye ve eğitim düzeyi yüksek insanları almalı. Yaklaşık 23 bin talebenin 13 bini şehir dışından geliyor ise mümkün olduğunca buradan mezun olmuş teknik eleman ve mühendislerin Kahramanmaraş’ta kalmasını sağlamak lazım. Sanayici ve iş dünyası ile bu insanları buluşturmamız ve şehrin yaşanılabilir bir konumda olduğunu bu insanlara anlatmamız ve bu güveni vermemiz gerekir.
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Üniversite - Sanayi birlikteliğinin en önemli örneklerinden olan ve bu yıl beşincisini gerçekleştirecek AR-GE proje pazarı düzenleyeceğiz. Üniversite de gerek akademik gerek ise okuyan öğrencilerimizin değişik fikirleri, teknik donanmaları ve teknik becerileri olan insanların bu bilgilerini hayata geçirip gerçekleştirebilecekleri organizasyon olarak değerlendiriyoruz. Yeni bir iş, yeni bir buluş arayan herkesi bu organizasyona davet ediyorum”
KAHRAMANMARAŞ-AFŞİN-ELBİSTAN’IN DURUMU
Başkan Karaküçük son olarak şunları dile getirdi: “Elbistan ve Afşin ticaret ve sanayi odalarımızla birlikte şehrimizin ekonomik altyapısını, işbirliği olanaklarını ve gelişim potansiyelini tartışmak ve ortak bir politika ile Kahramanmaraş’ı geleceğe taşımak adına müşterek Meclis toplantımızı icra etmek üzere biraraya geldik. Elbistan ve Afşin Odalarımıza davetimize icabet edip geldikleri için ayrı ayrı teşekkür ediyorum”
MÜŞTEREK TOPLANTILAR ÇOK ÖNEMLİ
Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paksoy, ortak yapılan toplantıların çok önemli olduğunu belirterek, “Müşterek toplantılar, Ortak sorunlarımızı saptamak, güç birliğine gitmek, lobicilik yapmak açısından önem taşımaktadır. Bu toplantılardan çıkacak kararlar, ortak projeler ve çözüm önerileri bölgemiz açısından çok önemlidir” dedi.
KUZEY İLÇELERİ OLARAK KAHRAMANMARAŞ’A DAHA YAKIN OLMAK İSTİYORUZ
Kuzey İlçeleri olarak İlimiz Kahramanmaraş’a yakınlaşmak istediklerini ifade eden Paksoy şöyle konuştu: “ Eski adı ile Kısıklı yolunun yani Elbistan- Ekinözü- Kahramanmaraş yolunun stabilize olan yollarının bir proje kapsamında iyileştirilerek şehirlerarası ulaşıma açıldığı takdirde İlimize olan uzaklığımız 75-80 Km’ye inecektir. Kahramanmaraş ile olan ticaretimiz ve sosyal ve kültürel etkinliklerimiz daha da artacaktır. Diğer taraftan, Elbistan, Afşin, Ekinözü ve Nurhak İlçelerinin, Kahramanmaraş’a daha kolay ulaşımı için, Göksun Yem Fabrikası yanından direk olarak Göksun’a uğramadan Göksun tüneline bağlanması hem bu ilçelerin hem de Kahramanmaraş’tan bu ilçelere geçişinde yolu en az 6 km daha kısaltacaktır. Elbistan – Sarız yolunun yapılması durumunda, Elbistan- Afşin Kayseri yolu projeye göre yaklaşık 50 km kısalacaktır. Elbistan- Gürün yolunun stabilize olan yolu bir proje kapsamında iyileştirilerek şehirler arası ulaşıma açılmalıdır. Bölge İlçelerimizin birbirine yakınlaşması adına, Afşin- Elbistan arasına yapılacak olan Üniversite ve fakültelerin bir an önce yapımına başlanması gerekmektedir”
ŞEHİDİMİZE ALLAHTAN RAHMET DİLERİM
Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Can, yaşanan terör olaylarında yaşamını yitirenlere Allahtan Rahmet dileyerek şöyle konuştu: “Ateş düştüğü yeri yakıyor. Afşin’de şehidimiz vardı. Yaşanan çatışmalar neticesinde Şehit olan tüm güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.
Afşin Kahramanmaraş’ın ikinci büyük ilçesi. Ekonomik olarak tarım ve hayvancılık yapılıyor. Termik santrali ile inşaat sektörümüz gelişti. Kahramanmaraş’ın ilçeleri içeresinde Afşin ve Elbistan’ın Turizm kenti olarak anılmasını istiyorum. Afşin Ashab-ı Kehf için bir proje hazırlamıştık. 7 milyon TL tutarında. 3 Milyon Tl’si restorasyon ile ilgiliydi ve bitti. 4 milyon TL’si sosyal tesis içindi. 5-6 yıl oldu ama o sosyal tesis yapılamadı. Şu anda Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın gayretleri neticesinde hafta da bir kere Yatırımlar ve Restorasyon Daire Başkanları ilçemize geliyor. Mahir Ünal’ın bakanlığı döneminde bizim et ve tırnak olarak bir şeyler almamız lazım. O cevher ile Kahramanmaraş’ı Turizm kenti yapmamız için birlikte çalışmamız lazım”
Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Memet Erdoğan ise , “
Bir sonraki toplantıya bir prensip kararı ortak bir çalışma hedef koyalım. Bölgesel meselelerde bir araya gelip, sorunların çözümü için ortak hareket edelim”dedi.
Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Elbistan ve Afşin TSO Başkanlarına birer hediye takdim etti.
Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2016, 00:25