Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, 13. Çağrı sonucunda Afşin ve Elbistan'da desteklenmesine karar verilen 21 yatırım projesini imzaladı.
TKDK'nın 13. Başvuru Çağrı ilanı sonucunda Afşin ve Elbistan'da yapılması planlanan 21 yatırım projesini sözleşme imzalama töreni, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Elbistan ve Afşin'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, proje sahipleri ve çok sayıda potansiyel yatırımcının katılımı ile gerçekleştirildi.
Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan törende konuşan TKDK İl Koordinatörü Ceyhan, tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği, Dulkadiroğlu beyliğine başkentlik yapmış olan Elbistan ve Afşin'in Kahramanmaraş ve TKDK açısından çok değerli olduğunu ve önemini hiçbir zaman yitirmeyeceğini söyledi. Ceyhan kurum olarak Elbistan ve Afşin'de bugüne 100'e yakın yatırım projesi yapıldığını, ancak bu bölgelerin hibelerden daha fazla yararlanması için daha fazla tanıtım ve daha fazla teknik desteğin sağlanması noktasında katkı sağlamak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini belirtti.
KAHRAMANMARAŞ'TA 228 MİLYON TL'LİK YATIRIM
Kurumun destekleri hakkında genel bilgiler veren Ahmet Cemil Ceyhan, TKDK tarafından yürütülen IPARD programı kapsamında, Kahramanmaraş'ta 325 proje alındığını, bu projelerin toplam yatırım tutarının yaklaşık olarak 228 milyon lira olduğunu belirterek; bu başvurulardan 195 tanesi ile sözleşme imzalandığını ve bu sözleşmeye bağlanan projelere yaklaşık 113 milyon TL hibe verileceğini kaydetti. Ceyhan konuşmasında şunları söyledi:
"Elbistan ve Afşin ilçelerinin sahip olduğu tarım havzası, Konya ovasından sonra ülkemizin sayılı tarım arazilerindendir. Bu arazilerin sağladığı avantajlarla birlikte yatırımcılarımızı besi ve süt çiftliklerinin kurulması için bölge yatırımcılarımızı yüzde 70'lere ulaşacak olan karşılıksız hibe desteklerimizden faydalanmaya bekliyoruz. Ayrıca süt ve süt ürünlerinin işlenmesi pazarlanması kapsamında mandıra ürünleri imalatı (peynir, yoğurt, ayran, tereyağı imalatı gibi) ve dondurma imalatı gibi işletmelerin kurulması için teşvik edici bilgiler sundu. İlimizde üretilen elma, domates ve lahana üretiminin büyük bölümü kuzey ilçelerimizde gerçekleşmektedir. Bu ürünlerin uygun şartlarda muhafazası için soğuk hava depoları gibi yatırımların kurulması için müteşebbisleri kurumumuza bekliyoruz. Ülkemizin sayılı nehirlerinden Ceyhan nehri ve kolları ilçemizde olmasına rağmen Kültür Balıkçılığı konusunda bir proje başvurusunun yapılmadı ve bu konuda proje bekliyoruz."
Ceyhan; doğa, tarih, kültür ve sağlık turizmi konularında yeterli bölgesel avantajlar olmasına rağmen Kırsal Turizm yatırım alanında yer alan konaklama tesisleri, yol boyu dinlenme tesisleri, yeme-içme tesisleri, piknik-mesire alanları, butik oteller, apart oteller, lokanta ve restoranlar, halı saha ya da akuapark gibi yatırımların yapılması için girişimcileri proje sunmak üzere İl Koordinatörlüğüyle irtibata geçilmesini istedi.
AKKOYUN: ELBİSTAN DA BÜYÜYOR
Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun da; Ülkemizin birçok alanda gelişmeye ve büyümeye devam ettiğini bu gelişmeye Elbistan'ın da ayak uydurarak gerek devlet yatırımları ve gerekse de müteşebbis yatırımları ile büyüdüğünü ifade ederek; şunları söyledi:
"Kaymakamlık bünyesindeki kurumlar olarak eğitim, sağlık kültür ve tarım alanında birçok ciddi yatırımların yapıldığını ve bu sayede gelir getirici kaynakların oluşturulması ile birlikte istihdamın arttırılması sağlanmıştır. Özellikle son yıllarda birçok kurum sanayici veya yatırımcılara hibe desteği vererek yatırımların artmasını teşvik etmiştir. Bu kurumların başında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun özellikle tarım alanındaki hibe destekleri son derece önem arz etmektedir. Bu hibe programları neticesinde alınan alet ve ekipmanların gerçekten verimli bir şekilde kullanarak üretime dönüştürüldüğünü şahit olmuş durumdayız. Bugünde yapılacak olan sözleşme töreni ile sözleşmelerini imzalayacak olan yatırımcıların bir an evvel yatırımlarını tamamlamalarını ve bu desteklerden yetinmeyerek bundan sonraki süreçte yatırımlarının büyütmelerini arzu ediyoruz. Bu sayede hem kendi gelirlerini hem de ülke gelirlerinin artmasına ve istihdamın artırılmasına katkı yapacaklarını umuyoruz"."
Kaymakam Akkoyun; sonuç olarak her türlü teknik desteğini esirgemeyen TKDK'nın bir sonraki proje çağrı döneminde özellikle Elbistan ve Afşinli yatırımcıları proje vermesi için davetlerini tekrarladı.
SÖZLEŞMENİN TUTARI 6.5 MİLYON TL
Daha sonra TKDK uzmanları tarafından Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğünün kurulduğu günden bu yana desteklemiş olduğu yatırımları anlatan bir sunum yapıldı. 2014-2020 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan ve AB Komisyonu tarafından onaylanan IPARD II programı hakkında çeşitli bilgiler verildi.
Yeni programın IPARD I kapsamında desteklenen mevcut sektörlerin devam edeceğini bunun yanında manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği gibi yatırım konularının ilave edildiği belirtildi. Kırsal altyapı hizmetleri, yenilenebilir enerji alanında yapılacak yatırımlar, makine parkları ve mantar yetiştiriciliğinin de hibe kapsamına alındığı ifade edildi.
Elbistan ve Afşin İlçelerinde proje başvurusunda bulunan ve sözleşme imzalamaya hak kazanan 21 adet yatırımın faydalanıcıları ile sözleşme imzalandı. Sözleşme imzalanan yatırımların 1 tanesi Afşin İlçesinde kurulacak olan modern bir soğuk hava deposu inşası, 1 tanesi yine Afşin ve Elbistan arasında yer alan ve kırsal turizm kapsamında değerlendirilen restoran projesi ve 1 tanesi arıcılık projesi ve geriye kalan 18 tanesi ise tıbbi ve aromatik yetiştiriciliği projesi olarak açıklandı. Sözleşme imzalanan projelerin toplam tutarının yaklaşık 6.5 milyon TL olduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)