banner711

KSÜ, ULUSLARARASI KATILIMLI 13. ULUSAL TARIM EKONOMİSİ KONGRESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2 yılda bir farklı üniversitelerce düzenlenen Uluslararası Katılımlı 13. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresine ev sahipliği yaptı.

KSÜ, ULUSLARARASI KATILIMLI 13. ULUSAL TARIM EKONOMİSİ KONGRESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 

KSÜ, ULUSLARARASI KATILIMLI 13. ULUSAL TARIM EKONOMİSİ KONGRESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 2 yılda bir farklı üniversitelerce düzenlenen Uluslararası Katılımlı 13. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresine ev sahipliği yaptı.

Kongre, KSÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde düzenlendi.

12-14 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Katılımlı 13. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresinin açılış oturumu, KSÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını KSÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Kadir Saltalı yaptı. Prof. Dr. Saltalı, Kahramanmaraş’ın tarihi ve kurtuluşu ile ilgili bilgiler aktarırken şehrimizi, coğrafi yönden de değerlendirdi. Kahramanmaraş’ın 4 fito coğrafyayı içerdiğini belirten Saltalı “Bir ekoloji laboratuarı olan Kahramanmaraş’ta farklı, ekolojik ve mikro havzalar bulunmaktadır. Bunun için Kahramanmaraş’ta tarım planlanırken mikro ekolojiler, mikro havzalar dikkate alarak planlama yapılmalıdır. Günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığının Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli ile destekleme yapılıyor. Biz de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak yeni bir model olan ‘Mikro Havza Bazlı Bütünleşik Üretim Modeli’ni deklare ediyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapmaya hazırız.” diye konuştu.

Tarımda gübreleme konusuna da değinin Saltalı, “Tarımda yılda 6,5 milyon ton gübre uyguluyoruz. Gübre hammaddesinin yüzde 95’ini ithal ediyoruz. Gübreleme, bitkiyi analiz ihtiyacına göre yapılıyor ancak toprağın ihtiyacı göz ardı ediliyor. Toprağın ihtiyacı göz ardı edilerek yapılan kimyasal gübreleme ile hem verim hem de kalite düşüyor. Burada organomineral gübreye destek artırılmalıdır. Organomineral gübre ile yılda yüzde 20 kimyasal gübre hammadde ithalatı ve kimyasal gübre kullanımı azaltılabilir. Organomineral gübre hem atmosfere giden azot kaybını azaltıyor hem de verimi artırıyor. Bu nedenle organomineral gübre üretenlere destek verilmelidir.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Gezginç, yaptığı konuşmada gıda ve tarım ekonomisi hakkında bilgilendirme yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığının projeleri ve ar-ge destek projelerinin önemine değinen Gezginç, tarıma katkı sağlayacak bu kongrenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Hakan Kalender ise “Kongrenin tarım sektörüne ve akademik camiaya önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Tarım ve tarımsal üretimde ekonomi ile ilgili ilkeler olması gerektiğini bir kez daha görüyoruz. Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü olarak bu kongre bizleri daha yakından ilgilendiriyor ve sonuçlarını da alıp değerlendireceğiz.” şeklinde konuştu.

KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, kongrenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek kongre hakkında bilgilendirme yaptı. Kongrede 160 sözlü, 64 adet poster bildiri sunulacağını belirten Prof. Dr. Gençoğlan, “Bildirilerden elde edilen sonuçlar ülkemizin tarım ekonomisine, işletmeciliğine ve tarımsal politikaların gelişmesine katkı sağlayacaktır. Tarım sektörü, stratejik bir sektördür. Üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda büyük sorunlar vardır. Üreticilerin ürettikleri ürün ellerinden çıktığı an ürün fiyatı on katına kadar artmaktadır. Bu koşullarda üreticiler değil aracılar kazanmakta, tüketiciler yüksek fiyatlara maruz kalmaktadır. Ayrıca tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı engellenmeli, şehirleşme ve sanayileşme ile yok edilmesine izin verilmemelidir.” dedi.

Uluslararası Katılımlı 13. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı ve KSÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cuma Akbay da kısa bir selamlama konuşması yaparak kongreye katkıda bulunan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Programda ayrıca kongrenin düzenlenmesine katkıda bulunan kişi, kurum ve kuruluşlara plaket takdim edilirken tarım ekonomisi camiasına emek vermiş ve emekli olmuş hocalara da Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatları ürünlerinden biri olan oyma ceviz mücevher sandığı hediye edildi.

Açılış konuşmaları, plaket ve hediye takdim töreninin akabinde açılış paneline geçildi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Sayın’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat Ceyhan,Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Hakan Kalender panelist olarak yer aldı.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2018, 05:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER