Ticaret ve Sanayi Odasının 2014 yılı faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, üretmeden ve ihracat yapmadan kalkınmak mümkün olmadığına değindi.
Karaküçük , " Çok kaliteli ürünler üretip eğer satamıyorsanız dünya ile rekabet edemiyorsanız bunun da değeri kalmıyor. Bu bilinçle görevce geldiğimiz ilk günden bu yana fuar organizasyonlarına ve yurt dışı gezilerine büyük bir önem veriyoruz. Bu yönetim döneminde 13 yurt dışı gezisi düzenledik ve 213 firmamızı yurt dışına götürdük. Amaç buradaki ürünlerimizi sergilemek bununla birlikte ham madde konusunda, teknolojik yatırımlar konusunda üyelerimiz ve sanayici arkadaşlarımızın teknik bilgi donanımlarını arttırmaktı. Yeni yatırım düşündükleri alanda daha geniş bir bilgiye sahip olmaları bununla birlikte pazarlama odaklı yurt dışı görüşmeleri gerçekleştirdik.
Fuarların ve yurt dışı gezilerin çok önemli döngülerinin olduğunu belirten Karaküçük konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu fuarların ve yurt dışı gezilerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kahramanmaraş'ta da bunu önemli kılmak için, şehrimizde arka arkaya 3 fuar düzenledik. Kahramanmaraş'ta fuar olmaz anlayışı Allaha şükür yıkıldı. Tekstil Makineleri Fuarı, İnşaat ve Kentsel Dönüşüm yanı sıra Tarım Fuarı düzenledik. Burada da gerek katılımcılar tarafından gerekse ziyaretçiler tarafından çok olumlu dönüşler aldık. Çok ciddi memnuniyetler gördük, inşallah 2015 yılında da bu sektörler ve bu sektörlerin devamın da yine fuar organizelerine devam edeceğiz. Kentimizin amiral gemisi olan tekstil sektörü ile alakalı 3 gün süren Ulusal Tekstil Zirvesi düzenledik. Tekstilin dününü bugününü ve geleceğini tartıştık. Türkiye'nin farklı üniversitelerinden bir çok akademisyen, iş adamı, sanayicisi, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaptığımız çalışmanın sonucunda da iyi bir yere geldik"
Kahramanmaraş'ın üretim odaklı çalıştığını belirten Karaküçük şunları dile getirdi: "Bu dönemde bir gala yemeği ve defile düzenledik. Kahramanmaraş'ta üretilen ürünlerin yeniden bir fuar ve defile ile sunulma kültürü oluşturduk. Yeni dönemde üretilen ürünler bundan sonra moda, dizayn ve defile organizasyonlar ile hak ettiği yerde olacak. Bizler bu zamana kadar üretim odaklı çalıştık. Biraz daha görsel, biraz daha bu ürünlerimizi vitrine koyabileceğimiz ürünleri geliştirmeyi düşünüyoruz.
Fuar ve kongre kültürünün gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Basın mensuplarının da bu konuda duyarlılığını gördük. Düzenlenen fuarlarda ve Uluslararası Tekstil zirvesinde gazeteci arkadaşlardın da bu konuya sahip çıktığını gördüm. Eğer bu sektörler gelişirse şehrimizin istihdamı, artacak. Tekstilde bir üst çıtaya doğru yükselmiş olacağız.
2014 yılında edinmiş olduğumuz bir bilgi ile KSÜ'de tekstil mühendisliğinin talepsizlik nedeniyle kapanacağı yönünde bilgisine ulaştık. Bu bizim için, üniversite için, tekstil sanayi için hiç doğru olamayacak durumdu. Bunun talebini arttırmak adına üniversitemiz ve akademisyenleri ile görüştük. 'Ne yapabilirizi?' konuştuk. Üniversite sınavı başlamadan seçim yapacak öğrenciler daha kataloglardan gideceği yere seçmeden 10 öğrenciye burs verileceği ilan ettik. Tekstil alanında amiral gemi olan bir yerde bu bölüme talep olmaması bizi zora sokardı. Çünkü kurulan devasa tesisleri çalıştıracaklar mühendisler, ara elemanlardır. Yetişmiş kişilerde okullardan çıkacak, bu işler ekip işidir. Bunun için burs çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
EĞİTİM PROJEMİZ DEVAM EDİYOR
Eğitim konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden talep ettiğimiz bir okulumuz var. 2013 yılında okul protokolünü imzaladık, 2014 yılında ise bunun yatırımı yapıldı. 10 milyon TL'lik eğitim kampusu, Fen lisesi ve yatılı yurtları ile birlikte şu anda inşaatı başladı. Bizde KMTSO olarak buna TOBB Başkanı Rifat Bey'in arzusu doğrultusunda 500 bin TL katkıda bulunduk. Bu 10 milyonluk yatırımı 2015-2016 öğretim yılında açılışı yapılacak.
41 sanayici ve iş adamı okul yaptırmak adına protokol imzaladı. Bu okulların bir kısmı yapıldı, bir kısmı yapılıyor. Önümüzdeki yıllarda bunların hepsi eğitime kazandırılmış olacak. Tüm sanayicilere teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş'ta ticaret ve sanayi kazandıkça büyüdükçe ülke kazanır. Sanayici kazanırsa yeni yatırım yapar, yeni fabrikalar açar. Daha çok insana katkı sağlar. Memleket için en doğru yatırım diye düşünüyorum.
Göreve geldiğimiz ilk günde söylediğimiz OSB projemiz vardı. bu güzel haberi paylaşmak istiyorum. Bakanlıktan OSB onayı geldi. Şehrimize milletimize hayırlı uğurlu olsun. 2015 yılında imar ve kamulaştırma çalışması yapılacak. Sayın Valimiz tarafından bir müteşebbis heyet kurulacak, bunun doğrultusunda bu çalışmalar devam edecek. 2015-2016 sanayi bakanlığı burayı yatırım alanına alıyor. Tomsuklu bölgesi dediğimiz alanda 5 bin dönüm sanayi alanı, ihracatının büyümesi, sanayinin gelişimi anlamında altyapısını oluşturabileceğimiz büyük bir alan. Bunu 3 yıldır hep birlikte bu noktaya getirdik. Bu projede emeği olan eski valimiz Şükrü Kocatepe ve yeni Valimiz Mustafa Hakan Güvençer'e, Eski Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'a ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç'a milletvekillerimize 14 il müdürlüğüne, DSİ ve Tarım İl Müdürlüğüne ve bunu söylediğimiz zaman şehrin projesidir diye gündemde tutan gazetecilere teşekkür ediyorum. Bu 5 bin dönüm arazi içerisinde 30 -40 bin kişi çalışacak. Gelecek adına, sanayi adına, kent ekonomisinin gelişmesi adına bu katkı çok önemli bir katkıdır. Birkaç yıl içerisinde o bölgede dev sanayi tesislerinin yükseldiğini göreceğiz. 2023 hedefine adım adım ilerlerken bu sanayi tesisleri bizin gurur kaynağımız olacak. 5 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmamızda bu sanayi tesislerinin çok önemli katkısı olacak.
2015 yılında da güzel gelişmeler bizi bekliyor. Önümüzdeki 5 ay içerisinde 4 tane fuar organizasyonumuz var. Sanayici ve iş adamlarımızı yurt dışına götüreceğiz. Şubat ayında Frankurt Metal Mutfak eşyası fuarı, Almanya'da gıda fuarı, Nisan ayında Almanya'da Hannover'de Genel Teknoloji Fuarı, Haziran ayında Amerika'da Tekstil Makineleri Fuarı düzenlenecek.