banner711

KIRMIZIBİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE MODERN TARIM SİSTEMİ KULLANILIYOR

EMİRALİOĞLU, BİBERDE FİDEYLE DİKİMİ ÇİFTÇİLERİMİZE GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORUZ

KIRMIZIBİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE MODERN TARIM SİSTEMİ KULLANILIYOR

 Kahramanmaraş'ta kırmızıbiber yetiştiriciliğinde modern tarım sistemlerinin kullanımı her geçen gün artarak devam ediyor. 

Kırmızıbiber yetiştiriciliğinde birim alandan alınan ürün miktarı ve kalitenin arttırılması, daha erken hasada gelmesi, son hasadın daha erken yapılarak sonbahar yağmurlarına kalmaması için dikime hazır tüplü fide ile kurutmalık kırmızıbiberler toprakla buluştu. Dulkadiroğlu İlçesi Alibeyuşağı Mahallesi çiftçilerinden Mehmet Ali Suna'nın arazisinde yapılan kurutmalık kırmızıbiber demonstrasyon çalışması 13 da alanda gerçekleştirildi.
Alibeyuşağı Mahallesinde dikime hazır tüplü kırmızıbiber demonstrasyonunu yerinde inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu; "İlimiz Kahramanmaraş özellikle kırmızıbiber üretiminin çok yoğun yapıldığı, kendi has tat ve aromasıyla coğrafi işaretini almış tüm dünyada haklı bir ün kazanmış ve biber ziraatının yoğun yapıldığı illerimizden bir tanesidir. Bizde bu anlamda kırmızı biber üretiminin ilimizde daha iyi koşullarda modern tarımın gereklerinin yerine getirilerek yapılması amacıyla bugün Alibeyuşağı mahallesinde bir çiftçimizin tarlasında demonstrasyon çalışmasıyla ilgili yapılan faaliyetleri yerinde incelemek üzere burada bulunuyoruz. İlimizde biber tarımına yoğun olarak tohumdan tarlaya tohum atılması suretiyle ve salma sulamanın yaygın olduğu bir üretim şekliyle yapılmaktadır. Biz yaptığımız bu demonstrasyon çalışması neticesinde biberde fideyle dikimi çiftçilerimize göstermeye çalışıyoruz. Bunun yanında damlama sulama sisteminin özellikle tarlada geniş alanlarda uygulanarak verimde kalitede önemli faydalar sağlayacağına inanıyoruz" dedi.
Çiftçi Mehmet Ali Suna da; "Uzun zamandan beri çiftçilik yapıyorum, özelliklede biz biber ekiyoruz, biberleri daha önceden biz şubat ayının ortalarına doğru ekerdik, tabi bunu serpme usulü gerçekleştirirdik, daha sonradan mibzerle ekmeye başladık, bu yıl tüplü fide yöntemiyle ekmeye karar verdik. İyi bir sonuç alacağımızı umuyoruz" inşallah diyerek desteklerinden dolayı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.
Kahramanmaraş'ta daha çok serpme ekim ve mibzerli ekim yöntemleri kullanılıyordu. Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları desteğinde gerçekleştirilen fideyle dikim çalışmaları demostratif anlamda denemiş oluyor. Bu üretim tekniğinde verimin, kalitenin daha çok artacağını ve bölge ekonomisinde özellikle biber üretiminin daha da gelişeceği düşünülü-yor. (HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER