banner711

KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE

ETKİN REHBERLİK VE DENETİM YOLUYLA KAYITLI İSTİHDAMIN TEŞVİKİ PROJESİ

KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE

 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU, KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE İÇİN 

KAHRAMANMARAŞ’DA ETKİNLİKLER DÜZENLİYOR



“Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi” kapsamındaki etkinliklerine Kahramanmaraş’da devam eden

Sosyal Güvenlik Kurumu, 15 Eylül 2015 tarihinde, medya mensupları ve muhtarlarla bir araya geliyor.

Türkiye’de, sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini zedeleyen, kayıt dışı çalışan işçilerin haklarından mahrum kalmasına neden olan kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla yenilikçi bir tutum sergileyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Eylül 2014 tarihinde hayata geçirdiği “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi”nin (KİTUP II) on üçüncü şehri olan Kahramanmaraş’da çalışmalarına devam ediyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı olan KİTUP II projesi, kayıtlı istihdamın önemi, kayıt dışı istihdamın çalışana ve ülkeye getirdiği yükler konusunda güncel gelişmeler ışığında toplumu bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Son on yılda uyguladığı etkin yöntemlerle kayıt dışı istihdamın % 50’lerden % 32’lere düşmesini sağlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla uygulamaya konulan “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki” projesiyle farkındalığın artırılmasını ve tutum değişikliği yaratılmasını amaçlıyor. Genç kuşaklara odaklanarak sorunun çözümüne temelden, bütünsel bir anlayış getiren, kayıtlı istihdamın öneminin fark edilmesini ve savunulmasını sağlamak amacıyla uygulamaya koyulan projeyle kayıtlı istihdamın artırılması planlanıyor.

SGK üst düzey yöneticilerinin yanı sıra kişisel gelişim uzmanlarının da katılacağı etkinliklerde basın mensupları, tarımda çalışanlar ve muhtarlara yönelik bilgilendirmeler yapılacak. Sosyal güvenliğin yararları, çalışanların yasal hakları, kayıt dışı çalışmanın ülke ekonomisine olan zararları gibi başlıklarda yapılacak farkındalık faaliyetlerinin Kahramanmaraş’daki  programı şöyle:

15 Eylül Salı, Sular Otel, KAHRAMANMARAŞ

12:00 – 13:30 SGK Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Serkan ÇÖMEN ile 

SGK Kahramanmaraş İl Müdürü İsmail BALAKAN’ın katılımıyla basın mensuplarıyla bilgilendirme toplantısı  

14:00 – 16:00 Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Serkan ÇÖMEN ile SGK Kahramanmaraş İl Müdürü İsmail BALAKAN’ın katılımıyla muhtarlarla bilgilendirme toplantısı

Proje ve etkinlikler hakkında detaylı bilgi için 0 (312) 284 16 04-05 numaralı telefondan proje ofisine, 

0 532 493 38 69 numaralı telefondan ise projenin İletişim Uzmanı Emel Esen Altun’a ulaşılabilir.

 

KİTUP II PROJESİ HAKKINDA:

“Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki” projesi, vatandaşların sosyal güvenlik haklarından mahrum kalmalarına, haksız rekabete sebep olan ve ayrıca sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyen kayıt dışı istihdam sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla uygulamaya konuldu. Sosyal Güvenlik Kurumu, uygulamaya koyduğu bu projeyle işgücü piyasasındaki kayıtlılığı  ve farkındalığı artırmayı, kayıt dışı istihdam ile mücadelede ilgili kurum ve sosyal ortaklar arasında işbirliğini güçlendirmeyi ve eşgüdümün geliştirilmesini sağlayarak bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen operasyonun mali büyüklüğü 15.000.000 Avro’dur. Operasyon 1.750.000 Avro’luk mal alımı, 10.500.000 Avro’luk  hibe ve 3.185.000 Avro’luk teknik destekten oluşmaktadır.

İki yıl sürecek olan proje kapsamında;

•   Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda görev yapan farklı dairelerinden 1825 çalışana Türkiye’de kayıt dışı istihdamın profili, sosyolojisi ve ekonomik göstergeler üzerindeki etkisi, kayıt dışı istihdamla mücadelede kullanılan yeni stratejiler, AB ülkelerinden örnekler ve işyeri denetimlerinde kullanılacak yaklaşım ve yöntemler konularında eğitimler veriliyor. Şimdiye kadar Afyon, İzmir, Eskişehir, Konya, Antalya, Hatay, Mersin, Muğla, Manisa, Çorum, Bolu, Edirne, Bursa, Malatya, Sivas ve Trabzon’da  düzenlenen eğitimlere yaklaşık 1150 SGK çalışanı katıldı.

•   Bölgesel analizler ile kayıt dışı istihdamın nedenlerini araştırmak ve bu yönde çözüm önerileriyle politikalar geliştirmek amacıyla SGK’nın merkezi düzeydeki politika oluşturma kapasitesini güçlendirmek için hakimler ve akademisyenlerden oluşan Akademik Danışma Kurulu oluşturuldu. Tarım sektörü, inşaat sektörü ve beyaz yaka çalışanlarını kapsayan Akademik Danışma Kurulu çalıştaylarının ilki mart ayında Ankara’da gerçekleştirilirken ikincisi mayıs ayında Nevşehir’de gerçekleştirildi.

•  İşverenleri sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konularında bilgilendirmek ve yol göstermek amaçlı 36 farklı sektöre yönelik hazırlanacak olan sektörel rehberlere ilişkin ilk çalıştay 19 Aralık 2014 tarihinde Denizli’de gerçekleştirildi. Çalıştayda, taslak rehberin içeriği ve formatı kararlaştırıldı. 4-5 Mart tarihlerinde ise Bursa’da iki günlük bir çalıştay yapıldı. Çalıştayda sektörel rehberlerin hazırlanma sürecindeki yol haritası hakkında bilgi verildi.

•  Farkındalık artırma faaliyetleri kapsamında hazılanacak kamu spotlarına taslak oluşturmak amacıyla bir haftalık Sosyal Güvenlik ve Medya Atölyesi çalışması yapıldı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik ve Medya Atölyesi’ne 13 üniversiteden 70 iletişim fakültesi öğrencisi katıldı. Atölye kapsamında öğrenciler, sosyal güvenliğin önemi, kayıtlı istihdamın avantajları, kayıt dışı istihdamın ülkeye ve kendi geleceklerine verdiği zararla ilgili olarak uzmanlardan bilgi aldılar. Bu doğrultuda “Sigortasız Çalışma, Yarınından Çaldırma!” temalı reklam kampanyası hazırladılar. Bir hafta süren medya atölyesinde bir çok kamu spotu, radyo spotu, açık hava reklamları gibi tanıtım materyalleri üretildi.

• Projenin illerde hedef kitlelere yönelik farkındalık toplantıları şimdiye kadar Muğla, Manisa, Çorum, Bolu, Edirne, Konya, Bursa, Malatya, Sivas, Trabzon, Samsun ve Zonguldak'da gerçekleştirildi. Bu faaliyetlere katılan çok sayıda muhtar, medya mensubu ve üniversitesi öğrencisi kayıt dışı çalışmanın kişiye ve ülkeye verdiği zararlar, sigortalı çalışmanın kişiye, ailesine ve geleceğine yaptığı katkı konusunda uzmanlar tarafından bilgilendirildi.

 

Projenin sona ereceği  2016 Eylül ayına kadar planlanan faaliyetler ise şöyle:

•  Toplamda 1700 kişiyi kapsayan 40 eğitim yoluyla merkezi ve yerel düzeyde SGK’nın rehberlik ve teftiş kapasitesi geliştirilecek. 

•  İşverenlere sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konularında yol göstermek adına 36 sektöre yönelik özel rehberler hazırlanacak.

•   Risk Değerlendirme Kılavuzu hazırlanacak.

• Kayıt dışı istihdamın sektörel ve yapısal durumunu ortaya koymak adına 10 farklı sektör-bölge eşleşmesini kapsayan Bölgesel Analiz Raporu hazırlanacak.

•  Akademik Danışma Kurulu, proje kapsamında kayıt dışı istihdamla ilgili 3 teknik rapor hazırlayacak, 6 çalıştay gerçekleştirecek.

•   Hedef gruplara göre özelleştirilmiş 190 iletişim faaliyeti yapılacak. Türkiye’nin 35 ilinde yapılacak olan bu faaliyetlerle kayıtlı istihdamın önemi ve avantajları konusunda kamuoyunun farkındalığı artırılacak. Bu faaliyetler kapsamında üniversite öğrencilerini, muhtarları, imamları ve medya mensuplarını hedef alan farkındalık etkinlikleri yapılacak. Ayrıca yine bu faaliyetler kapsamında meslek liseleri ve ilkokullarda da konunun uzmanlarıyla birlikte çeşitli bilgilendirme ve farkındalık artırma faaliyetleri yapılacak. Çocuklar için Hero Kit ve Kiti karakterleri yaratılarak altı çocuk kitabı ve çizgi filmi hazırlanarak okul faaliyetlerinde dağıtılacak. Ayrıca internet tabanlı bir Hero Kit oyunu tasarlanacak.

Proje hakkında daha detaylı bilgiye sosyal medya hesaplarımız ve internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER