kahramanmaraş'ta mera ıslahı projesi
- Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Tekin:
- "Türkiye tarımı son 10 yılda ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada 7'inci ülke konumuna gelmiştir"
KAHRAMANMARAŞ (AA) - Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket Tekin, "Türkiye tarımı son 10 yılda ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada 7'inci ülke konumuna gelmiştir" dedi.
Tekin, Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Abbaslar Mahallesi'nde ıslahı tamamlan meranın açılışında, 2010'dan itibaren ıslah projesi yürütülen alanın kaba yem ihtiyacının azaltılması anlamında hayırlı olmasını diledi.
Türkiye'de tarım sektöründe son 10 yılda yaşanan gelişmeleri aktaran Tekin, "Türkiye tarımı son 10 yılda ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada 7'inci ülke konumuna gelmiştir. Bu gelişmeler hükümetimizin ve bakanlığımızın uyguladığı istikrarlı politikaların birer sonucudur. Teşvikler ile Türkiye, dünya liderliğini sürdürmektedir" dedi.
Türkiye tarımının 77 milyona ulaşan nüfusun gıda ihtiyacını karşıladığı gibi 197 ülkeye bin 660 çeşit bitkisel ürün ihraç ettiğini vurgulayan Tekin, bitkisel üretimde 111 milyon tona ulaşan üretim, 776 bin tona ulaşan sertifikalı tohumu ve 150 milyona ulaşan sertifikalı fide ve fidan üretimi ile tarım sektörünün dünyadaki bu liderliğini dahada ileriye götüreceğini kaydetti.
- "İyi bir meradan 200-300 kilogram kuru ot elde edilebilmektedir"
Tarımsal ihracatın 19 milyar dolarlara kadar yükseldiğini vurgulayan Tekin, şunları kaydetti:
"Tarımda kişi başına olan gelir bin dolarlardan 3 bin 500 dolarlar seviyesine çıkmıştır. Ufuk çizgimiz 2023 olup, 150 milyar dolar ihracatı hedeflemekteyiz. Bunun yanında, hayvansal üretimde üretim maliyetlerinin yüzde 70-75'i yem giderleri oluşturmaktadır. Kaliteli ve ucuz kaba yemin temin edildiği kaynaklar çayır, mera ve yem bitkileridir. 13,9 milyon büyükbaş hayvan birimine eşdeğer hayvan varlığımızın kaliteli kaba yem ihtiyacı 63,4 milyon tondur. Bu ihtiyacı bugün için 59,3 milyon tonunu ülkemiz kaynaklarından karşılayabilmekteyiz. Çayır ve mera alanlarında ot verimleri bölgelere göre değişmekle birlikte 45 ila 100 kilograma kadar düşmüştür. Halbuki ıslah edilmiş iyi bir meradan 200-300 kilogram kuru ot elde edilebilmektedir."
Türkiye'nin mera varlığının 14,6 milyon hektar civarında olduğunu dile getiren Tekin, mera kanunu kapsamında 10,3 milyon hektar alanda tespit, 5,9 milyon hektar alanda tahsis çalışmaları tamamlandığını ifade etti.
2000 ila 2014 yılları arasında 5,1 milyon dekar alanda bin 83 ıslah projesi gerçekleştiğine dikkati çeken Tekin, "Kahramanmaraş'ta ise 2003 ila 2014 yılları arasında 27 bin 881 dekar alanda 15 mera ıslah ve amenajman projesi uygulanarak ıslah işlemi gerçekleşmiştir" diye konuştu.
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise meradan faydalanacak köylüleri kutladığını belirtti.
Islahı yapılan alanda zor olanın başarıldığını vurgulayan Güvençer, "İmkansıza yakın zor olan bir alanda eğer insan niyet ederse azm ederse el birliği yaparsa neyi başarabileceğinin örneğini çok güzel vermişler. İnşallah Abbaslar köyümüz bu merayla beraber berekete de kavuşurlar" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise bölgenin geçiminin hayvancılık olduğunu belirterek, mera ıslahı projesinin hayır olmasını diledi.
Konuşmaların ardından, 2010'da çalışmalarına başlanan Abbaslar Mera Islahı Projesi'nin açılışı yapıldı. AA