KAHRAMANMARAŞTA BUZAĞI ÖLÜMLERİNİN ÖNLENMESİ PANELİ DÜZENLENDİ.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, 2018 yılını Buzağı kayıplarının önlenmesi yılı ilan etmesi üzerine, Valiliğimiz koordinasyonunda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Buzağılarda Koruyucu Hekimlik Faaliyetlerinin Yaygınlaştırılması projesi kapsamında “Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi” panelleri düzenlendi. Panellerden biri Kuzey ilçelerimize yönelik olarak Afşin Kaymakamlığının katkılarıyla Afşin İlçemizde diğeri ise tüm ilçelerimizin katılımıyla Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültelerinden akademisyenlerin katılımıyla düzenlendi.
Düzenlenen panele Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fatih Kiraz, ve Sivil Toplum Kuruluşlarının yanısıra çok sayıda yetiştirici katıldı.
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan; bitkisel ve hayvansal üretim için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın mevcut durumu çok iyi analiz ettiğini, bu sayede kırsal kalkınmaya önemli bir katkı sağladığını ve verilen hedeflerinde tüm kurum ve kuruluşlara avantaj sağladığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil; 2018 de yapmakta oldukları bir işi öne çıkararak biraz daha dikkatlere sunarak, daha başarılı bir şekilde yapmayı planladıklarını dile getiren Pakdil Hayvan sağlığı özelinde buzağılarımız ölmesin, inşallah bunu başarılı bir şekilde yapacağız, amacımıza ulaşabilmek için çok güzel örneklerimiz var. Buzağı kayıplarının küçük işletmeler ve aile işletmelerimizde olduğu gibi, büyük işletmelerimizde de olduğunu belirten Pakdil, genel olarak bu işe sürü yönetimi olarak bakmak durumundayız. Sürüyü nasıl yöneteceğiz, nasıl besleyeceğiz, doğum öncesi ne yapmamız gerekiyor, hayvanımız doğum yaptı tekrar ikinci doğuma nasıl hazırlanacak, kızgınlık gösterecek nasıl takip edeceğiz, tekrar gebe kalmasını uygun olan bir tarihte nasıl sağlayacağız bunların takiplerini bilinçli bir şekilde yaparak, yılda bir inekten bir buzağı alabilirsek ya da bu hedefe ne kadar yaklaşırsak o kadar başarılı oluruz diyen Pakdil, İnşallah bu çaba içerisinde hep birlikte olacağız dedi.
Panel Açılış Konuşmasını yapan Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu: Sayın Bakanımızın 2018 yılını hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buzağı kayıplarının önlenmesi yılı olarak ilan etmesinin ardından, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak, yetiştiricilerimizi buzağı konusunda bilinçlendirmek ve buzağı ölüm oranlarını düşürmek, hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğini korumak amacı ile 6 basamaktan oluşan, Buzağı Ölümlerinin Engellenmesi Eylem Planı hazırladıklarını belirten Emiralioğlu. İlk olarak Hangi yöntemler kullanılarak ölümlerin azaltılabileceğinin ve İlimizdeki durumun tespiti amacıyla, İl Müdürlüğümüzce 22 sorudan oluşan anket çalışması yaptık ve yine Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayılar Daire Başkanlığı desteği ile ‘’Koruyucu Hekimlik Faaliyetlerinin Yaygınlaştırılması Projesi’ uygulamaya konuldu. Yetiştirici ilgisinin görsel olarak çekilmesi, kısa bilgilendirici cümlelerle kalıcı farkındalığın oluşturulması amacıyla Buzağı Bakım ve Besleme Tanıtım Filmi hazırlandı. İl Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının ortak çalışması ile hazırlanan ‘’hoş geldin Buzağı Paketlerinin yetiştiricilerimize dağıtımı, paneller ve toplantılarla eğitim faaliyetlerine devam edildi. Son olarak da Senaryosunda yöresel dilin kullanılacağı tiyatro aracılığıyla ile bilinçlendirme çalışmaları yapılarak konu daha dikkat çekici hale getirilecektir diyen Emiralioğlu, Sağlıklı ve verimli bir sürü elde etmenin yolu sağlıklı buzağı, dana ve düve yetiştirmekten geçer. Buzağıların ilk 2 günlük bakımı hayatta kalıp kalmayacağını, ilk iki aylık bakımı da iyi bir inek olup olmayacağını belirler. Dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Doğu, Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü Toplantı salonunda KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısızın Başkanlığında düzenlenen panelin birinci oturumunda Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz tarafından buzağı hastalıkları ve koruyucu hekimlik hakkında sunumunu yaparak bilgiler verdi.
Panelin İkinci oturumunda ise Yar. Doç. Dr. Davut Bayram, Buzağı Bakim ve Beslenmesi hakkında sunumu yaptı. Doru Çiftliği Veteriner Hekimi Nihat Karakulak ise, Ciflik Veteriner Hekimi Gözünden Buzağı Bakimi hakkında sunumunu yaptı. Daha sonra Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz’ın sunumunun ardından panel hayvan üreticilerinin sorularının cevaplanması ile sona erdi.