banner711

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ“ VERİLDİ

AYGAN, DÜNYADA 5 BİN 500 KİŞİ MESLEK HASTALIĞINDAN HAYATINI KAYBEDİYOR

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ“ VERİLDİ

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Biriminde İş Güvenliği  Uzmanı olarak görev yapan Mühendis Fatih Aygan,   İşyerlerinde yeterli sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle ortaya çıkan iş kazaları ve meslek hastalıkları, çalışanların hayatını ve sağlığını doğrudan etkilediği gibi işletmeler ve ülke ekonomisi için de önemli maliyetler oluşturmaktadır. İş kazası, patlama, yangın gibi olaylar işyerinde maddi hasarlar oluşmasına, üretimin durmasına ve itibar kaybına neden olduğunu belirterek,   dünyada her gün 1 milyon çalışan iş kazası geçirmekte; 5.500 çalışan iş kazası ve meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetmektedir” dedi.
6631 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanunun 30. Maddesine dayanılarak çıkartılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliklerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek üzere Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi tarafından organize edilen “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi“ verilirken  risk değerlendirmesi ve çalışma ortamı gözetimine dair faaliyetlerin ise devam edeceği belirtildi.
İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri İl Sağlık Müdürlüğü Biriminde İş Güvenliği  Uzmanı olarak görev yapan Mühendis Fatih AYGAN tarafından Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda verildi .
2014 yılı Temmuz ayından başlayan, İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde görevli personellere ve tüm 112 çalışanlarına gruplar halinde verilen, toplamda  12 saatlik eğitim semineri 30.01.2015 tarihinde sona erdi.
Uluslararası Çalışma Örgütü ( İLO ) verilerine göre dünyada her gün 1 milyon çalışan iş kazası geçirmekte; 5.500 çalışan iş kazası ve meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetmektedir” diyen Fatih Aygan şöyle devam etti.
 “İş kazaları ve meslek hastalıklarının dünya ekonomisine maliyeti, dünya Gayri Safi Milli Hâsılası'nın yaklaşık % 4'ü, yani 3 Trilyon USD olarak gerçekleşmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının ülkemiz ekonomisine maliyeti ise 32 milyar USD’ dir. İşyerlerinde yeterli sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle ortaya çıkan iş kazaları ve meslek hastalıkları, çalışanların hayatını ve sağlığını doğrudan etkilediği gibi işletmeler ve ülke ekonomisi için de önemli maliyetler oluşturmaktadır. İş kazası, patlama, yangın gibi olaylar işyerinde maddi hasarlar oluşmasına, üretimin durmasına ve itibar kaybına neden olmaktadır. Ayrıca, sosyal güvenlik kurumlarına ve zarar gören çalışanlara ödenmek zorunda kalınan tazminatlar önemli boyutlara ulaşarak işletmelerin nakit akımlarının bozulmasına ve faaliyetlerinin aksamasına neden olabilmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarına neden olan çalışma ortamındaki fiziksel, kimyasal, mekanik, ergonomik ve biyolojik etmenler verimliliği de olumsuz yönde etkilemektedir. İşyerinde sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmaması ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi idari para cezalarına ve işyerlerinin kapatılmasına neden  olabilmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının neden oldukları iş günü ve iş gücü ile verimlilik kayıpları ülke ekonomisinde de önemli maliyetler oluşturmaktadır. . Uluslararası kuruluşların yaptıkları çalışmalara göre, bir ülkede meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıkları, o ülkenin Gayrisafi Milli Hâsılası'nın % 3'ü ile % 5'i arasında maliyete neden olmaktadır.
İş kazaları ve meslek hastalıklarının neden olduğu maddi, manevi kayıplar ile verimlilik ve itibar kayıpları dikkate alındığında işyerlerinde sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmasının çalışanlara, işverenlere ve tüm ülke insanlarına önemli kazanımlar sağlayacağı açıktır. Bu konuda yapılan çalışmalar göstermiştir ki, iş kazaları ve meslek hastalıkları önlenebilir. Bunun için işyerindeki iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine tüm çalışanların katılımı ve sistemli bir çalışma yapılması gereklidir.
İşyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik yapılacak çalışmalarda görev alan çalışan, şube müdürü, birim sorumlusu, işveren, işveren vekili, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği kurul üyeleri il müdürü ve il müdür yardımcısı seviyesindeki yöneticilerin katkıları çok önemlidir.
 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına karşı iş sağlığı ve güvenliği konusunda yükümlülüklerini yerine getirmeyi hem yasal bir zorunluluk, hem de vicdani bir yaklaşım olarak görmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda başarı ortak hareket, ortak akıl ve  kollektif olarak bilinç düzeylerinin yükseltilmesi ile mümkün olabileceği düşüncesiyle müdürlüğümüze bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi kurulmuştur.
Çalışma ortamında risk değerlendirmesi çalışmaları yapmak, acil durum ve tahliye planları hazırlamak ve uygulamak, çalışma ortamı gözetimi yapmak ve çalışanlara belirli periyotlarla iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermek, çalışanların periyodik kontrol muayeneleri yapmak İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminin görevleri arasındadır.”
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER