GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ AÇILDI
Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde " Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi " hizmete açıldı.
Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi hakkında açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Opr. Dr. Semih Yancar, Tıbbi Genetik bölümünde poliklinik hizmetleri ve danışmanlık hizmetlerinin daha önce verilmeye başlandığını belirterek laboratuvarın kurulumu ile ilgili alt yapı çalışmalarının yaklaşık 1,5 yıl önce tamamlandığı ancak Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri Yönetmeliğindeki bazı değişiklikler nedeniyle Sağlık Bakanlığınca ruhsat çalışmasının uzun süre yapılmadığını mevzuat çalışmasının tamamlanmasına mütakip 09/08/2017 tarihinde Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Teşhis ve Tedavi Merkezleri Daire Başkanı M. Zafer Kalaycı ve Prof Dr. M. Hamza Müslümanoğlu Başkanlığındaki inceleme heyetince gerekli değerlendirmelerin yapılarak, ruhsat işlemlerinin tamamlanmasına mütakip laboratuvarın faaliyete geçmesiyle Genetik Bölümünde önemli bir eksikliğin giderildiğini ifade etti.
Necip Fazıl Şehir Hastanesinde hizmete giren genetik laboratuvarı sayesinde genetik testlerin artık şehir dışına gönderilmeden Kahramanmaraş’ta yapılabileceğini ilde ilk ve tek Genetik Hastalıklar Tanı Merkezinin Necip Fazıl Şehir Hastanesinde olduğunu belirten Genel Sekreter Yancar, son yıllarda genetik alanında yaşanan gelişmelere rağmen tedavisi zor ve uzun bir süreci alan birçok genetik hastalığın önlenmesinde doğum öncesi teşhisin önemini vurgulayarak, ailesinde kalıtsal bir hastalık bulunan kişiler, kendilerinin de aynı genetik hastalığı taşıyıp taşımadığını ya da risk grubunda olup olmadığını laboratuvarda yapılan testler sayesinde kısa sürede öğrenebileceklerini, gen kaynaklı birçok hastalığın erken teşhis ve tedavisinin sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
Tıbbi Genetik Bölümünde her yaş grubundaki hastaya poliklinik, genetik danışma ve laboratuvar hizmeti sunulduğunu kaydeden Necip Fazıl Şehir Hastanesi Tıbbi Genetik Uzmanı Uzm. Dr. Hale Önder Yılmaz, hizmete giren Genetik Laboratuvarında, kromozomal hastalıkların doğum öncesi ve sonrası tanılarının konulabileceğini, hematolojik hastalıklarda kromozomal anomalilerin saptanabileceğini, özellikle ülkemizde sık görülen genetik hastalıkların tanısının konulması ve çeşitli kanserlerin tanı ve takiplerinin yapılması amacıyla çok çeşitli testlerin yapılabileceğini belirterek bu sayede gen hastaklıkları ve akraba evliliklerinden kaynaklanan sakat doğumların önüne geçileceğini ifade etti.
Uzm. Dr. Hale Önder Yılmaz, Laboratuvarda yapılabilecek testler arasında gebelikte anne kanından bebekteki down sendromu riskinin, talasemi ve diğer kalıtsal kan hastalıklarının doğum öncesi tanısının, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde kısırlık nedenlerinin araştırılması, kalp hastalıkları, kalıtsal kan pıhtılaşma bozuklukları, alzheimer hastalığı, kas hastalıkları, kalıtsal şeker hastalığı ve obezite gibi birçok metabolik hastalıkta yatkınlık ve öngörü testleri yapılabileceğini ayrıca akciğer, kolon, meme kanserinin, kemik iliği hastalıklarının, kalıtsal demir eksikliği ve demir depolanma hastalıklarının da testlerinin yapılabileceğini belirtti. Son dönemlerdeki en büyük problemlerden olan infertilite ve çoklu düşük yapma problemlerinde de yine genetik polikliniğinde danışmanlık hizmeti verildiğini sözlerine ekledi.
Genetik laboratuvarına müracaatların daha çok dahiliye, çocuk, kadın doğum, hematoloıji, romatoloji, üroloji gibi bölümlerin yönlendirmeleri ile olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yılmaz hastaların direk olarak da genetik polikliniğine başvurabileceklerini bildirdi.
Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2017, 00:39