KMTSO 18. Olağan Meclis toplantısı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı M. Fatih Erkoç’un katılımıyla oda konferans salonunda yapıldı.
KMTSO 18 Olağan Meclis toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı M. Fatih Erkoç, bu güne kadar yapılan hizmetleri anlattı gerçekleştirmek istedikleri projeler hakkında bilgi verdi. Kahramanmaraş için gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade eden Erkoç, kentsel dönüşümden, ulaşıma, su sıkıntısından turizme kadar birçok alanda yapılan ve yapılacak çalışmaları katılımcılarla paylaştı.
KMTSO 18 Olağan Meclis toplantısının açılışında konuşan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Uluslar arası Tekstil Zirvesi ve Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı ile önemli organizasyonlara imza attıklarını dile getirdi. Karaküçük, “ Kahramanmaraş’ın üretimde dünyaya yayılan bir isminin olduğunu ispat ederken tasarım, moda ve kongre için ciddi bir potansiyele sahip olduğunu test etmiştir. Tekstil bizim vazgeçemeyeceğimiz amiral gemimizdir ve gelecekte Kahramanmaraş tekstil sektöründe büyümeye devam edecektir.”
Karaküçük, 6-9 Kasım tarihleri arasında KMTSO koordinatörlüğünde organize edilen Kahramanmaraş Tarım Fuarının şehrin farklı bir rekabet gücünü ortaya çıkaracağını aktardı. Hemen ardından 13-15 Kasım’da yapılacak Kahramanmaraş İnşaat ve Kentsel dönüşüm fuarının da inşaat sektörünün tasarım ve yeni malzeme kullanımı konusunda vizyon kazandıracağını dile getirdi.
20 ülkeden 267 şirketin katıldığı ve 8 bine yakın kişinin ziyaret ettiği Tekstil Makineleri Fuarındaki ilginin bu fuarlarda da devam edeceğine inandığını belirten Karaküçük: “ Fuar organizasyonlarımızda bizlere destek veren Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyor diğer taraftan Kahramanmaraş iş dünyasının yeni vizyonuna katkıda bulunarak alt yapısı ve sosyal donatıları ile daha modern bir ticaret ve fuar merkezinin Kahramanmaraş’a kazandırılmasını Büyükşehir Belediyemizden talep ediyoruz.” dedi.
BAŞBAKAN’A HANGİ TALEPLER SUNULDU
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kahramanmaraş ziyareti sırasında Valilikte düzenlenen toplantıda yaptığı sunum hakkında bilgi veren Karaküçük şu şekilde konuştu: “Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilen 26 bin dönüm Tomsuklu atış sahasının Organize Sanayi Bölgesine dönüştürülmesi ve Islah Organize sanayi ile ilgili problemlerin gündeme getirilmesi, Suriyeli mültecilere çalışma izni ve işletmelerde yüzde 10’u geçmemek kaydıyla Suriyelilere çalışma izninin önünün açılması, Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak efektif yeni teşvik politikalarıyla, enerji ve SGK teşvikiyle Türkiye’ye yeni bir hamle yaptıracak yeni bir teşvik politikasının oluşturulması, Kahramanmaraş’ın ekonomik gelişimini sürdürebilmesi teknoloji ithal eden değil ihraç eden bir yapıya dönüşmesi için şu anda alt yapısı hazır olan Karacasu kampusünün teknik üniversiteye dönüştürülmesi, Amerikan pamuğu için anti damping soruşturması açılmasının Türkiye ekonomisine ve özellikle Kahramanmaraş’a zarar vereceği, Germenica antik kent mozaiklerinin kültür ve turizme kazandırılması, mozaiklerin açık hava müzesine dönüştürülmesin dosyalar halinde ve bazı şeyleri sözlü olarak arz etmiş bulunmaktayız.”
30 Mart yerel seçimlerinde halkın kendilerine yetki verdiğini ifade eden Erkoç, hızla çalışmalara başladıklarını belirterek Büyükşehir bünyesine yaklaşık 100 bürokrat ataması yapıldığını söyledi.
Geçen yaklaşık 7 aylık sürede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Erkoç, seçimlerden önce açıklanan projelerden bazılarının uygulama projeleri olmadığını alan projeleri olduğunu ifade etti. Kayak merkezi ile ilgili taleplerinin Orman Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı’na bildirildiğini açıklayan Erkoç, konuyla ilgili olarak tahsis aşamasına gelindiğini aktardı.
Kentsel dönüşümle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sürekli iletişim halinde olduklarını kaydeden Erkoç, Kahramanmaraş’ın evlerinin sağlıksız olduğunu belirterek vatandaşların çok kötü konutlarda yaşadığını ve bunun da hem insanların sağlığını bozduğunu hem de şehrin çirkin bir görüntüye sahip olmasına neden olduğunu söyledi. Erkoç, riskli alan ilan edilen bölgelerde de yıkımların hızlandırıldığını açıkladı.
Gayberli, Malik Ejder ve Hacı Bayram Veli Mahallelerinde yaklaşık 300 dönüm alanın fay kırığından dolayı biraz daha genişletildiğini kaydeden Erkoç, bu alanın hızla boşaltıldığını söyledi. Söz konusu mahallelerdeki vatandaşlara şu ana kadar tahmini olarak 60 milyon TL ödeme yapıldığını aktaran Başkan Erkoç, 300 dönümlük alanın şehre yakın olan 30 dönümlük kısmında otopark inşa edileceğini dile getirdi.
Oto park dışında kalan yerlerin ise regresyon alanı yapılmasının düşünüldüğünü belirten Erkoç, bölgeyi şehrin en güzel mekânlarından biri haline getireceklerini açıkladı. Yusuflar Mahallesi için Bakanlıkla ortak proje çalışması yürütüldüğünü söyleyen Erkoç, şehrin merkezinde yer alan alanda kentin silüetine dikkat edilerek 3-4 katlı binaların yapılmasına izin verileceğini dile getirdi. Erkoç, önümüzdeki 5 yıl içerisinde kentsel dönüşümle ilgili olarak önemli çalışmalar yapacaklarını belirtti.
TARİHİ KONAKLAR SATIN ALINACAK VE RESTORE EDİLECEK
Tarihi bölgelerle ilgili çalışmaların devam edeceğini kaydeden Başkan Erkoç, tarihi konakların Dulkadiroğlu ve Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmaya devam edildiğini ve bu konaklarda restorasyon çalışması yapılması kararı aldıklarını dile getirdi.
Germenica mozaiklerinin Kahramanmaraş için büyük bir zenginlik olduğunu aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı, bölgenin kamulaştırılarak tarihi zenginliğin bir an önce gün yüzüne çıkması ve turizme katkı sağlaması için her türlü gayreti gösterdiklerini kaydetti.
ATIK SU ARITMA TESİSİ 2015’TE HAZIR
Atık su arıtma tesisinin 2015 yılının en geç Mart ayına kadar ihalesinin tamamlanacağını belirten Başkan, böylelikle şehrin en önemli çevre sorunlarından olan atık su problemini bu şekilde çözmeyi beklediklerini anlattı. Göksun, Afşin, Elbistan, Nurhak, ve Ekinözü’ne de katı atık depolama tesisi yapılacağını söyleyen Erkoç, İPA kapsamında yürütülen çalışmaların yüzde 91 hibe ile bitirileceğini açıkladı.
“NERDEYSE YARI FİYATINA DAR GELİRLİ VATANDAŞLARA KONUT ÜRETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Kahramanmaraş’ta konut sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Erkoç konu hakkında şunları konuştu: “ Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut edinmesi zor ver sıkıntılı, bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Birkaç alan belirledik bunları ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv alanı ilan edilmesi için başvurularımızı yaptık ve bu Bakanlar Kuruluna sunulacak. Bunlarla ilgili son aşamaya geldik İnşallah önümüzdeki haftalarda bunların onaylanmasını bekliyoruz. Arsa maliyeti çok önemli, şu anda şehrin batısında yüzde 50 arsa payı var. İnşallah bu alanlar bize tahsis edilirse nerdeyse sıfıra yakın arsa payıyla nerdeyse yarı fiyatına dar gelirli vatandaşlara konut üretmeyi düşünüyoruz. Biz bunu en geç bir buçuk yıl içinde teslim etmeyi düşünüyoruz. Yani 123 metrekare konutun maliyeti her şey dahil 70 bin liranın altında mal edeceğiz.”
YENİ BİR BULVAR AÇILIYOR
Ulaşımla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Erkoç: “ Ulu Caminin yanındaki lambaları kaldırmayı düşünüyoruz, bununla ilgili son aşamaya geldik. Anıtlar kurulundan izin almamız gerekiyordu, anıtlar kurulunu Kahramanmaraş’ta topladık oradan da izin aldık. İnşallah önümüzdeki günlerde ihaleyi yapacağız ve kazmayı vuracağız orada.” şeklinde bilgi verdi.
Şehrin merkezinde, Şekerdere ve Tekerek Yolunda özellikle günün belli saatlerinde yoğunluk yaşandığını ifade eden Erkoç, Sümbüllü vadisinin kenarından ve Tekerek yolundaki akmansoy marketin yanından 30 metre genişliğindeki bir bulvarı şehir merkezine bağlayacaklarını açıkladı.
EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNÜN YERİNE MEYDAN VE OTOPARK
İl Emniyet Müdürlüğü’nün yerini herhangi bir sorun olmadığı takdirde bir buçuk aya kadar alacaklarını belirten Başkan, söz konusu alanın üstünü meydan, altını oto park yapacaklarını açıkladı.
Şehrin merkezinde yeterli yeşil alan bulunmadığına değinen Erkoç, uzun vadede KSÜ Bahçelievler yerleşkesini ve yanında bulunan ilköğretim okulunu ve diğer yerleri Trabzon caddesine kadar kaldıracaklarını aktardı.
DSİ’NİN YERİYLE İLGİLİ ANLAŞMA YAPILDI
Şeyhadil mezarlığı yanındaki DSİ’ye ait olan alan hakkında anlaştıklarını kaydeden Erkoç: “ Mezarlığının yanındaki DSİ’nin yeriyle ilgili anlaştık, İnşallah bir kısmını mezarlık bir kısmını başka bir şekilde kullanmayı düşünüyoruz. Yeni mezarlık bölgesinde toprak yapısında bazı sıkıntılar var. Bir bölgesini mezarlık yapacağız ama hepsini değil. Ve Dulkadiroğlu’nda da büyük bir mezarlık yapmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.
Türkoğlu ve Pazarcık için yeni bir baraj planladıklarını söyleyen Erkoç: “ DSİ ile beraber Pazarcık’ın yukarısına bir baraj planlıyoruz, Genel Müdür ile konuştuk bunu. Yeraltı sularına bağlı kalmadan kışın sular depolanacak ve su sıkıntıları yaşamayacağız.” şeklinde konuştu.
ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA HAFİF RAYLI SİSTEM VE HAVUZ SİSTEMİ
Otobüs filosunu güçlendirdiklerini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı M. Fatih Erkoç, taşıma kapasitesinin 10 bin kişi arttırıldığını belirterek şu şekilde konuştu: “ Ama tabi biz Büyükşehir olarak bunu çok yapmak istemiyoruz, özel sektörün yapması gayreti içindeyiz. Burada bir havuz sistemi oluşturmaya çalışıyoruz yani minibüsleri otobüse çevirme gayreti içindeyiz. İnşallah ulaşım işini başta toplu taşımayı ıslah ederek bunu çözümünü hedefliyoruz. Orta vade de raylı sistemle şehrin doğusu ile batısını, gelişme bölgelerini de dikkate alarak, önce kamulaştırma işlerini hallederek daha sonra da inşallah şehrin nüfusu belli bir kritere geldiğinde biz raylı sistemin mekanik montajını da yapacağız. Ama şu anki nüfusumuz itibariyle çok kârlı ve ekonomik değil. Seçimden önce bunu uzun vade de söylemiştik ama orta vade de bunu gerçekleştireceğiz.”
“FATİH BAŞKANIMIZIN SEÇİLMESİNDEN ÇOK BÜYÜK HEYECAN DUYDUK”
KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Kendileri içimizden birisi, Belediyecilikte hızla tecrübeyi kazanacaklarına ve başarılı olacaklarına yürekten inanıyorum. Fatih Başkanımızın seçilmesinden çok büyük heyecan duyduk. Gerçekten içimizden birisi, genç bir arkadaşımız. Mühendislik vizyonu var, istişareye açık, sonra çok iyi bir takipçi. Ankara’da il Başkanlığı döneminde geniş bir çevre edinmiş, bunların ilimize hizmet yapması bakımından büyük avantaj getireceğine inanıyorum. Maalesef bizde yanlış bir anlayış var; birisi seçildikten sonra kısa zamanda çok şey bekleriz. Hemen bir şey olmadığında da eleştiriye başlarız. Kimsenin elinde sihirli değnek yok, her şeyin yapılması zaman alır, bunlar plan-proje işidir, dolayısıyla sabırlı olmalıyız. Sanayici, belediyeci, siyasetçi hepimiz bir ekip olarak çalışmalıyız.” HABER MERKEZİ