KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Akif Gölcü: “Türkiye’nin ekonomik başarıyı güçlü insan kaynaklarıyla, bilim ve teknoloji üretimiyle, inovasyonla araması gerekmektedir” dedi.
Kahramanmaraş’ta İŞKUR tarafından bu yıl 3’ncüsü düzenlenen "İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı"nda işverenlerle iş arayanlar buluştu.
Osman Sayın Spor Salonu’nda düzenlenen fuara kamu kurumlarını yanı sıra çok sayıda işçi arayan firma ve şirket katıldı. Burada konuşan İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, fuarın geleneksel hale getirildiğini söyledi. Yapılan organizasyonda amacın, gençlerin iş gücü piyasası ile ilgili bilgileri aktarmak, çalışma hayatına hazırlamak, çalışabilecekleri iş yerleri konusunda bilgi sağlamak ve daha birçok konuda destek olmak olduğunu belirtti. Yüce, "Gençlerimiz fuara katılan firma temsilcileri ile direkt iletişimlerinde, firmaların üretimleri, personel politikaları, sektör ve iş piyasası bilgileri iş ve staj bağlantıları daha birçok konuda bilgi sahibi olmaktadır. Dezavantajlı guruplarımıza da yardımcı olmak ve iş sahibi olabilecekleri ortamları oluşturarak engelli vatandaşlarımıza da istihdam sağlamak amaçlarımız arasındadır" dedi.
STRATEJİK BİR ÖNEM VAR
Burada bir konuşma yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akif Gölcü: “80’li yıllarla birlikte, dünya ekonomisinin globalleşme sürecinin başlangıcı ve soğuk savaş döneminin son perdesinde, işgücü kavramı, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma ile refahın tabana yayılması bakımından stratejik bir önem kazanmıştır” dedi.
HEDEF BÜYÜK
Gölcü şöyle konuştu: “Türkiye, 2023 yılında milli gelirini 2 trilyon dolara, yıllık ihracatını ise 500 milyar dolara, kişi başına milli gelirini 25.000 dolara çıkarmayı hedeflemektedir.
İstihdamı ve kalitesini artırıcı ve özellikle gençlerin istihdamını teşvik eden uzun vadeli politikaların uygulanması bu nedenle çok önemlidir.
Ekonomik büyümenin sağlanması ve milli gelirin daha eşit şekilde dağılımı ancak istihdamın ve niteliğinin artırılmasıyla mümkün olabilecektir.
58 MİLYON İŞ GÜCÜ
Türkiye’nin nüfusu 77 milyonu geçmiş, çalışma çağında olan ve 15 yaşından büyük nüfus olarak tanımlanan potansiyel işgücü 58 milyon, istihdam edilenler 27 milyon, işsizler ise 3 milyon kişidir. İstihdam edilenlerin, %22’si tarım, %19,5’i sanayi, %7,4’ü inşaat ve %51,1’i hizmetler sektöründe çalışmaktadır. Son 10 yılda, tarımda çalışanlar %3,5 oranında azalırken, hizmetler sektöründe çalışanların artışı %4 olarak kayıtlara geçmiştir.
TARIMDAN BİLGİ TOPLUMUNA
Bunun anlamı, tarımdan bilgi toplumuna giden toplumsal yaşamda, nitelikli insan kaynaklarının geç kalınmadan oluşturulması, sanayi sektörlerinin, hizmetler sektörünün aradığı kaliteli işgücü piyasasının mutlaka çok hızlı şekilde geliştirilmesi Türkiye ekonomisinin en önemli gündemi olmalıdır.
İNSAN KAYNAĞI ÖN PLANA ÇIKIYOR
‘Sanayi kentleri’ olarak adlandırılan Kahramanmaraş gibi üretimin yoğunlaştığı, sermaye birikiminin olgunlaştığı şehirlerde insan kaynaklarının niteliği daha da ön plana çıkmaktadır.
Geçmişte tarıma dayalı bir kent görünümüne sahipken, özellikle dünya ekonomisindeki değişim ve dönüşüme çok hızlı tepki veren Kahramanmaraş, piyasa ekonomisi koşullarının oluşturulmasına yönelik 80’li yılların etkin teşvik sistemine yine etkin şekilde yanıt vererek bugün dev sanayi merkezleri arasındaki yerini almıştır. 5 milyar dolar aşan sanayi üretimi, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi arasında 17 şirketi ile tekstil, metal eşya, çimento, dondurma, altın işleme, kağıt üretimi konularında kapasite açısından Türkiye’nin lider konuma ulaşmıştır. Bu sektörlerde çalışan insan sayısı bugün 100 bini geçmiş bulunmaktadır.
10 YILDA KAHRAMANMARAŞ
Türkiye’nin en yatırımcı kentleri arasında yer alan Kahramanmaraş son 10 yılda 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımıyla Türkiye ölçeğinde çok önemli bir pay elde etmektedir. Yapımına kısa sürede başlanacak olan Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi projemizle birlikte yeni yatırımlar ve yeni sektörlerin önü açılmış olacaktır.
Bu nedenle, Kahramanmaraş’ta özellikle sanayi sektörlerinde çok ciddi bir istihdam potansiyeli ortaya çıkmaktadır. Dünya çapında üretim ve ihracat yapan şirketlerde, gelişmeye açık, sanayileşme ve büyüme potansiyeli taşıyan KOBİ’lerde gençlerimizin görev alarak kendilerini geliştirmeleri ve kariyer basamaklarını birer birer çıkarak başarılarını artırmaları için Kahramanmaraş müthiş bir fırsat sunmaktadır”
Konuşmaların ardından çeşitli dallarda başarı gösteren firmalara ödülleri verilirken stantlar tek tek gezilerek bilgi alındı. KMTSO’nun standına gelen Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Erkan Bulgan ve yetkililer, Oda Genel Sekreteri Akif Pakdil ve Bilgi İşlem Müdürü Serdal Şerbetçioğlun’dan oda internet sitesi hakkında detaylı bilgi aldı.