“DEPREM FONLARI KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KULLANILMALI !”
“Alimoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Raşit Alimoğlu DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası Fonlarında bugüne kadar biriken paraların yarısı Kentsel Dönüşüme harcansa insanlar ölmeden evlerini sağlamlaştırabiliriz” dedi.
Kahramanmaraş’ta iki ortaklı olarak Fuat Çarıkçı ve Mehmet Raşit Alimoğlu tarafından kurulan Alimoğlu İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Raşit Alimoğlu, Hayatlar kaybolmadan deprem fonları kentsel dönüşümde kullanılması gerektiğini söyledi.
“DASK yani zorunlu deprem sigortası ile toplanan paraların sürekli biriktiğini ve deprem olması halinde kullanılacak gibi bir mantığın olduğunu ifade eden Mehmet Raşit Alimoğlu : “ Mesele ikinci bir Gölcük depremi olmadan insanlarımızı bu çürük binalardan kurtarmaktır, bu sebeple deprem fonlarındaki paralar kentsel dönüşümde kullanılmalıdır’ dedi.
İnsanlar öldükten sonra yeni bina yapılmasının bir önemi olmadığını, önemli olan insanları öldürmeyen binaların vakit kaybetmeden yapılması gerektiğini ifade eden Alimoğlu ; Türkiye’de 1. derece deprem kuşağında yer alan Kahramanmaraş’ta, yerleşim alanlarının birçoğunun depreme dayanıksız yapılardan oluşması halkı tedirgin etmekle birlikte bu alanda çalışmalara herhangi bir şekilde hız verilmemesi endişeleri arttırıyor. Dayanıklı yapılar için devletin gerekli şartları ve imkânları bu işlere gönüllü talip olan firmalara sağlaması gerektiğini ,” söyledi.
“GÜÇLÜ BÖLGELERDE YOĞUNLUK ACİLEN ARTTIRILMALI”
Kahramanmaraş’ın 1.derece deprem bölgesi olduğuna ve kent merkezinde depreme dayanıklı binaların sayısının çok az olduğunun altını çizen Alimoğlu; “Kahramanmaraş’taki eski binaların büyük çoğunluğu olası 7 şiddetindeki bir depreme dayanması söz konusu değildir ve kentsel dönüşüm raporlarının sonuçları kanıt niteliğindedir. Geciken revizyon öncesi talihsiz bir depremin olması ve bu binaların yıkılması demektir. Kentimizde eski binaların durumu bu kadar vahimdir. Biz bu çürük binaları kentsel dönüşüm kapsamında revize ederek, kentimize daha kaliteli, daha güvenli, daha nezih, daha yaşanılabilir yaşam merkezleri oluşturmak ve can kayıplarının önüne geçmek istiyoruz” dedi.
“KAHRAMANMARAŞ HALKI DEPREM GELMEDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR”
Alimoğlu; “Aslında bu sadece bizim isteğimiz değil Kahramanmaraş halkıda bu revizyonu istiyor. Kent sakinleri, kenti büyük bir depremin beklediğini biliyor ve kentsel dönüşümü can kurtaran büyük revizyon umudu olarak görüyor. Halkın bu beklenti ve umutları söndürülmemeli.” Diyen Alimoğlu, sözlerine şöyle devam etti, “Fakat biz her bölgede iyileştirme yapamıyoruz. Çünkü yoğunluk yetersiz kalıyor, maliyetlere birde vergi ve harçlar eklenince kentsel dönüşüm uygulanamıyor. Zemin etüt planlaması yapılmış ve güçlü olan bölgelerde bir an önce yoğunluk arttırılmalı, vergi ve harç giderleri iyileştirilmeli.” ifadelerine yer verdi.
BU ŞARTLARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILAMAZ
Bu şartlarda kentsel dönüşüm yapılmaz diyen Alimoğlu ; “Kentsel dönüşüme alınan yerlere noter parası ödüyorsunuz, yıkım parası ödüyorsunuz, yetmedi birde Belediye’ye toprak dökme parası ödüyorsunuz, sonra arsa sahiplerine yeni ev yaptınız diye fatura kesiyorsunuz ve yüzde 18 KDV ödüyorsunuz, sonra otopark parası ödüyorsunuz. Değerli arkadaşlar bu saydıklarım daha bir kısmı, işin özü bu vergiler ile bu şartlarda kentsel dönüşüm yapılamaz. Kahramanmaraş’ta altına dükkan yapılan ve dükkan’ı da para eden iyi yerler yapıldı bitti bugünden sonra bir tek yer kentsel dönüşümden yapılamaz, yapılmaz çünkü vergi ve harçlar çok yüksek”, dedi.
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNEDE ÖNEMLİ KATKI SUNACAK
Alimoğlu: Kentsel dönüşümde KDV ve gelir vergileri eklendiğinde müteahhitlerin karşılaştığı toplam maliyetlerin yüksek olmasının piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, bu oranların aşağı çekilmesi durumunda kentsel dönüşüme ihtiyacı olan yerlerin acilen yeniden yapılarak sağlıklı yapılar elde edileceğini ve hükümetimizin başlattığı istihdam seferberliğine de önemli katkı sunacağını ifade etti.