Kahramanmaraş’ta Kurban Bayramı nedeniyle bıçağa ve mangala talep artttı.
Kahramanmaraş’ta besicilerin yetiştirdikleri büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar satışa sunulmaya başlandı. Pazarda, besicilerle vatandaş arasında sıkı pazarlıklar yaşanırken, çarşıda bıçak ve mangallık ürünler tezgahlardaki yerini aldı.
Kurban Bayramı öncesinde Kahramanmaraş’ın tarihi kapalı çarşısında bıçak, mangal, et satırı, şiş, kömürü gibi Kurban Bayramı'na özgü ürünler satan iş yerlerinde yoğunluk yaşanıyor. Kurbanlıklarını alan vatandaşlar, bir yandan da kesecekleri bıçakları hazırlama telaşına düştü. Yeni bıçak alanların yanı sıra birçok kişi de eski bıçaklarını bileğletmeyi tercih ediyor. Demircilik ve bıçak sanatının geçmişi uzun yıllara dayandığı çarşıda, maharetli ustalar mutfak, kurban, çakı ve avcı bıçağı gibi birçok bıçak çeşidini ustalıkla şekillendiriyor.
Kurban Bayramı nedeniyle bıçağa talebin arttığını dile getiren 55 yıllık bıçak ustası Ejder Biber, "Günde yaklaşık 50 bıçak üretiyoruz. Eskiden bıçaklar top mermileri ve tren raylarından yapılırdı. Şimdilerde şerit çelik çıktı, bıçakları çelikten üretiyoruz." dedi.
Bıçağın fiyatının sapına ve ebadına göre değiştiğini belirten Biber, "Bıçak fiyatları 7 ila 30 lira arasında değişiyor. Demirden bıçak olmaz. Kurban kesecek bıçak çelikten olmalı, yoksa kesim sırasında hayvan acı çeker. Çekiçle çelik ne kadar iyi dövülürse o kadar iyi keser. Bıçak saplarını talebe göre boynuzdan üretiyoruz. Bir bıçağı ortalama 2,5 saat’e üretiyoruz." diye konuştu.
Haber: Ersoy SEVİNÇ