“Allah insanları yemek, içmek, giyinmek, evlenmek, meslek edinmek gibi birçok şeye muhtaç yaratmıştır” diyen Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, hiç kimse kendi başına bu ihtiyaçları karşılayamayacağına değinerek, bu yüzden kuyumculuk, lokantacılık, fırıncılık gibi çeşitli meslekleri yürütmek için çok insan gerekli olduğu gibi bu meslek dallarının gerektirdiği alet edevatı imal etmek içinde birçok insan gücüne ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bu yüzden toplumun ihtiyaç duyduğu ürünlerin üretimi için lüzumlu olan bütün sanat dallarının yaşatılmasının şart olduğuna işaret eden Başkan Ahmet Kuybu, Ahilik Haftası nedeniyle, Taşhan’da düzenlenen saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte şunları söyledi; “Bununla da kalmayıp insanların sonradan doğacak ihtiyaçlarını karşılamak için yeni sanat dallarının meydana getirilmesi gerekmektedir. Bu anlayışla 32 meslek dalının hayata geçmesine vesile olan, Türk geleneği ile İslam'ın yüksek ahlak ve fazilet anlayışının ideal bir sentezini oluşturan ahilik teşkilatını 1205 yılında kuran Ahi Evran Veli Hazretlerini, bu gün aramızda olamayıp hakkın rahmetine kavuşan bütün esnaf ve sanatkârımızı rahmetle anıyor hayatta olanlara sağlık, sıhhat, mutluluk, hayırlı, bereketli kazançlar diliyorum” dedi.
AHİ BABA’NIN USTALIĞA YÜKSELENLERE NASİHATİ
Ahiliğin, küreselleşen dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebileceğinin de altını çizen Kuybu, konuşmasının devamında; “ Ancak Ahilik ve Ahilik kültürü bizlere nasihat vermekte yolumuza ışık tutmakta ve en büyük sermayemiz olmaktadır. AHİ BABANIN Ustalığa yükselen gence birçok nasihati vardır. Bunları örnek verecek olursak; ‘Ey oğul; "Harama bakma, Haram yeme, Haram içme, "Doğru, sabırlı, dayanıklı ol, Yalan söyleme, "Büyüklerinden önce söze başlama, Kimseyi kandırma, "Kanaatkâr ol, Dünya malına tamah etme, Yanlış ölçme, eksik tartma, "Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, "Hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol." diye birçok nasihat vermektedir. Ahilik, birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal sayan, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlâk kurallarına sıkı sıkıya bağlı Esnaf ve Sanatkârların iş teşkilatı manasını taşımaktadır. Selçuklulardan başlayıp Osmanlı imparatorluğunun vazgeçilmezi olan esnaf sanatkârlarımız; Türkiye cumhuriyetinde insanlarımıza; 24 saat verdiği çok yönlü hizmetleriyle vazgeçilmezi olmuştur. Ahilik kültürü almış esnaf ve sanatkârımızı şu dizelerle anlatabiliriz” diye konuştu.
HER SABAH BESMELEYLE AÇILIR DÜKKÂNIMIZ
Hakka iman ederiz Müslümandır şanımız
Eğrisi vardır bizden doğrusu elbet sizin
Hilesi hurdası yok helalinden malımız
Müşterilerimiz veli nimet, yârenimiz yarımız
Ziyadesi zarar verir kanaattir karımız.
Kuybu, “Ahilik sisteminde işyeri, sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Emeğin karşılığı çalışanının alın teri kurumadan ödenir. Bu uygulama emek ve sermayenin barışık olduğu bir model oluşturmaktadır. Esnaf demek, Ahi demek; Tekrar ediyorum sadece dükkân açan, dükkânında alışveriş ve ticaret yapan, para kazanan kişi demek asla değildir. Esnaf Sosyal danışmanın öncüsüdür. Esnaf yani Ahiler, aynı zamanda çırak yetiştiren, kalfa yetiştiren öğretmendir. Esnaf yani Ahiler, Şehirlerini ülkelerini canları pahasına koruyan gönüllü askerler, polislerdir. Esnaf ve sanatkârlar teşkilatı olarak bizler de miras aldığımız Ahilik kültürünü günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden gelenin en iyisini yapma gayreti içerisinde olduğumuzu belirtir” dedi ve sözlerinin sonunda, tüm esnaf ve sanatkârlarımızın AHİLİK HAFTASINI kutladı,
MAHAÇİÇEK, OKAY VE ERKOÇ’UN KONUŞMALARI
Kuybu’dan sonra söz alan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ahilik haftasının önemine ilişkin düşüncelerini misafirlerle paylaştılar, haftanın esnafımıza hayırlı olması dileğinde bulunurken, Başkan Fatih Erkoç, bir yandan da büyükşehir olarak yaptıklarından ve yapacaklarından kesitler aktardı.
Erkoç, yakın tarihte hayata geçecek projelerden örnekler verdi, özellikle ulaşıma ağırlık vereceklerinin de altını çizerek, bunu kentsel dönüşümün takip edeceği sinyallerini verdi.
VE YILIN AHİ’Sİ BERBER ARİF BALÇIN
Hafta nedeniyle yılın ahisi seçilen, 8 yaşında başladığı berber dükkanında, çırak olarak başladığı meslekte birçok kalfalar ve ustalar yetiştiren mesleğin tanınmış ismi Arif Balçın’a da ahilik kaftanını kaftanını Vali Yardımcısı Turgay İmamgiller ile, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç giydirirken, Berberler v e Kuaförler Odası Başkanı Mehmet Demir de, yılın ahisi seçilen mesleğe senelerini veren Arif Balçın’a plaket takdim etti, kendisine başarılar diledi.
Plaketi alan ve bir de teşekkür konuşması yapan Berber Arif Balçın, kendisine bu ödülü layık görenlere teşekkür etti, bu ödüle layık olmaya çalışacağının da altını çizdi.
Taşh9an’daki ahilik haftası etkinliklerine ayrıca KMESOB’a bağlı esnaf oda başkanları, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının kanaat önderleri ile esnaflar katıldı.