Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların, Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için kurulan TKDK, girişimcilere 7 yıl içerisinde 1.2 milyar Avro hibe desteği sağlayacak. 2007'de çalışmalara başlayan kurum, Ağustos 2011'de proje kabulüne başladı.
TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Süha Uslu, AB'nin Türkiye'ye verdiği kaynağının yatırımcılara direkt olarak aktarılacağını söyledi.
Kırsal kalkınma programının iki aşamada uygulanacağını belirten Uslu, ''Birinci aşamada 20 il, ikinci aşamada ise 22 il ilave edilecek. 2012'de 22 ilin kuruluş çalışmaları tamamlanacak. Toplam 42 il bu programı uygulayacak ve 7 yıl sürecek. Türkiye'nin Avrupa'dan alacağı hibe toplamda 873 milyon Avro. Üçte biri kadar da ülkemiz eş finansman sağlayacak. Dolayısıyla yatırımcılarımıza 1.2 milyar Avro hibe vereceğiz. Ortalama hibe oranımız yüzde 50. Yüzde 65'e kadar hibe verebiliyoruz. Yüzde 50'de yatırımcının kendisi katkı sağlayacak. Böylece toplamda 2.5 milyar Avro'luk yatırımı 7 yıl içerisinde gerçekleştirme imkanımız olacak. Bu da yaklaşık 7 milyar lira yapar'' dedi.
AB STANDARTLARINDA İŞLETME VE ÜRÜN
Projenin özellikle kırsalda gizli işsizliğe ve istihdama çözüm noktasında önemli olacağına işaret eden Uslu şöyle dedi: '' Mevcut işletmeler bize proje verebilir. İlk defa yatırım yapmak isteyenler proje verebilir. Her iki işletmenin hedefi şu ürettikleri ürün dünya standartlarında olacak. AB standartlarında işletmelere sahip olacağız. Rekabet şansımız artacak.''
Et, süt, su ürünleri ile et-süt işletmelerinin desteklenecek sektörler arasında olduğunu kaydeden Uslu, ''Dağıtacağımız hibenin yüzde 65-70'i süt, et sektörünü oluşturmaktadır. Geri kalan yüzde 30'lık kısım ise yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm, arıcılık gibi işletmeler olacak'' diye konuştu.
Programın illerde hangi alanların destekleneceğini de tarif ettiğini açıklayan Uslu, her ilde her sektör desteklenmeyeceğini belirtti.
ET VE SÜT PROJELERİNE 3 MİLYON AVRO
Girişimciye ve yatırımcıya ihtiyaçları bulunduğunu ve Ağustos ayından itibaren proje kabulüne başlandığını anlatan Uslu, et tesislerinde 1 milyon Avro'ya, süt-et işleyen tesislere ise 3 milyon Avro'ya kadar proje verebileceğini kaydetti.
Çalışmaların 7 yıl devam edeceğini ve projeleri tahsis edemedikleri takdirde hibenin geri dönmesinin söz konusu olacağına anımsatan Uslu, şöyle konuştu:
''Böyle bir akıbetle karşılaşmamak için yıllık bütçeler söz konusu. O yıl kullanma mecburiyetimiz yok ama belirli oranda hibeleri yatırıma dönüştürme yükümlülüğümüz var. Konuya milli hadise olarak bakıyoruz. Faizi yok, geri ödemesi yok. Dolayısıyla biz yeni bir kurum ihdas ettik yeni bir sistem yok. Onun için sık sık proje ilanına çıkıyoruz. 30-40 gün arayla proje ilanına çıkmayı düşünüyoruz. Çünkü yatırımcıların bir takım eksiklikleri olabiliyor.''
ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE YENİ İŞ KAPISI
Yatırımların hayata geçmesiyle birlikte kırsalda istihdam soruna çare olunacağını vurgulayan Uslu, ''Ayrıca tarımda ara eleman konusuna da merhem olacağını düşünüyoruz. Tarımdaki en önemli sorunlarımızdan biri eleman sıkıntısıdır. Yani vasıfsız işçi çok. Teknik çalışmaları yapacak ara eleman istihdamını belirli bir standartta yükseltmiş olacağız. Kurulacak işletmelerde ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, veteriner hekimler için büyük bir istihdam kapısı açılmış olacak'' ifadelerini kullandı.
Kendilerine sunulan projenin kabulünün ardından yatırımın başlamasıyla birlikte destekleme ücretini ödemeye başlayacaklarını dile getiren Uslu, ''Örneğin 1 milyon Avro'ya kadar olan projeye 3 taksitte ödüyoruz. Yani hak ediş şeklinde ödeme yapıyoruz. Ayrıca 13 banka ile protokol imzalandı. Ön finansman sıkıntısı yaşayanlar bankalarla bir takım çalışmalar yapabilir. Harcadıktan sonra biz parayı ödüyoruz. Bunun yanında tamamlanan projeleri de 5 yıl takip ediyoruz. İşimiz bitmiyor. Taahhüdünü yerine getirecek. İşletmeyi kapatmayacak devretmeyecek'' dedi.
Uslu, 7 yıl içerisinde ciddi bir üretim ve istihdam söz konusu olacağını GAP ve DAP'ın dışında hayvancılığın bu kadar ciddi şekilde desteklenmediğini sözlerine ekledi.