KEY Holding (Kahramanmaraş Endüstriyel Yatırımlar) bünyesinde mevcut kağıt üretim tesisine entegre olarak faaliyet gösteren KMK Oluklu, bir yılda yüzde 100 büyüme sağladı. Gıda, içecek, kırmızı ve beyaz et, yaş sebze ve meyve, otomotiv ile endüstriyel ambalaj alanlarında üretim yapan firma, bu yılki büyüme hedefini yüzde 20 olarak belirledi.
KEY Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ciğer, KMK Oluklu’nun geniş bir ürün yelpazesine sahip olmasından dolayı bir çok alanda büyüme kaydettiklerini, halihazırda üç vardiya halinde üretimi sürdürdüklerini bildirdi.
Yeni kurulan bir fabrika olduğu için büyüme oranının bir önceki yıla göre yüzde 100 olduğuna vurgu yapan Ciğer, “Pandemi sürecinde e-ticarette olan hızlı yükseliş tüm ambalaj gruplarında olduğu gibi oluklu mukavva sektörünü de olumlu olarak etkilemiştir. Türkiye’de pandemi başlangıcıyla birlikte ilk iki ayda belirsizlikler yaşandı. Ancak sonrasında gelen aylarla birlikte aldığımız tedbirlerle yeni normale göre değişimimizi sağladık ve sürecimizi yönettik. Şirket olarak odaklandığımız hususlar hizmet, termin ve müşteri memnuniyeti oldu.” dedi.
2021 yılında bir önceki yıla göre büyüme hedefini yüzde 20 olarak belirlediklerini ifade eden Ciğer, şunları kaydetti:
“Büyüme rakamlarımızın artışında diğer önemli faktörler ise entegrasyon süreci ile kağıt üretim tesislerimizdeki bilgi birikimlerinin bizleri desteklemesi ve tedarik sürecinde bizlere verdiği önceliktir. Odaklandığımız diğer bir husus ise kapasite kullanımlarımızı hedeflediğimiz oranlarda sürdürmek diyebiliriz. Bu süreçte ayrıca ikinci dairesel kesimli çok renkli makine yatırımımızı yapmış ve üretime almış bulunmaktayız.”
Mahmut Ciğer, ihracatın önemine de dikkati çekerek, bu kapsamda geçen yıl ihracat departmanını oluşturduklarını, odaklandıkları ürün gruplarının ise pizza kutuları ve kağıt torba olduğunu ifade etti.
Ciğer, özellikle pandemi süreciyle birlikte dışarıdan yemek siparişi verilmesindeki artış, e ticaretin büyümesi ve plastik poşet kullanımına ilişkin kısıtlama reglasyonları nedeniyle her iki ürün grubuna yoğun talep bulunduğunu belirtti.
Ciğer, bu ürün gruplarında Avrupa ve Kuzey Afrika’ya ihracat yaptıklarını, hedef pazar olarak Amerika’ya odaklandıklarını, aylık 100 konteynerlik bir satış hedeflerinin bulunduğunu ancak, pandemi süreciyle birlikte navlun fiyatları ve kağıt fiyatlarındaki değişkenliklerin hedeflerine ulaşmasını etkilediğini anlattı.
Holding olarak faaliyette bulundukları her alanda inovasyon ve AR GE çalışmalarına büyük önem verdiklerini dile getiren KEY Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ciğer, şunları söyledi:
“Son olarak konfeksiyon makineleri tarafında düz kalıplı kesim hattı ve destekleyici makineler üzerine projelerimizi oluşturduk. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yeni düşük gramajlı yüksek mukavemetli kağıtlarımız ile oluşturduğumuz ürünler müşterilerimizden olumlu geri bildirimler aldık. Bu konuda da ürün yelpazemizi genişletiyoruz. Triplex üretimlerimizi daha çok yoğunluk vermeyi arzuluyoruz. Triplex üretilebilen oluklu hattına sahip olmamız ve bu konudaki bilgi birikimimizi müşterilerimizle paylaşarak koruma gücü yüksek ambalajla hizmetlerimizi sürdüreceğiz.”
Dünyada çevre hassasiyeti ve özellikle tek kullanımlık plastik ambalajların azaltılmasının geri dönüşümlü kağıttan mamul ambalajlara olan talebi arttırdığını belirten Ciğer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de oluklu mukavva pazarında makine parkuru ve yetişmiş personel olarak yıllar içinde gelişim göstermiş ve belirli bir düzeyin üzerine gelmiştir. Bu hususların getirdiği nokta ulaşılabilirliği ve bulunabilirliği kolay bir ürüne dönüşmüş durumdadır. Buna bağlı olarak da bu pazar ciddi bir rekabet içindedir. Zira üretim teknolojisi ve yapısı benzer tesis/makine kapasiteleri pazar talebinin üzerinde gözükmektedir. Buna karşın endüstrinin ihtiyaçları da genel büyümeye bağlı olarak artmaktadır. Sektörde farklılaşma, teknolojik yeni yatırımların teşviki ve modernizasyona yönelik çalışmalara yönelik yönlendirmelere ihtiyaç bulunmaktadır.”