banner711

KASİAD’IN BİRİNCİ SEKTÖR BULUŞMASI

Kahramanmaraş Sanayici ve İş adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi, gelecekte gıda açığının radikal bir şekilde gıdaya ulaşma mücadelesine dönüşeceğini söyledi

KASİAD’IN BİRİNCİ SEKTÖR BULUŞMASI

Şirikçi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) düzenlenen ''KASİAD 1. Sektör Buluşmaları'' toplantısında yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş'ın 1980 sonrası başlattığı sanayileşme ve kalkınma hamlesi ile Türkiye'nin model endüstri kenti haline geldiğini belirtti. 
Sanayileşmeye paralel olarak ihtiyaç piramidinin temeli olan beslenmenin de önemli hale geldiğini kaydeden Şirikçi, beslenmeyi oluşturan tarım ve hayvancılık sektörünü düzenlenen bu toplantı ile masaya yatırmaya çalışacaklarını dile getirdi. 

Önümüzdeki 50 yıl içerisinde dünyada 6 milyar insanın kentlerde yaşayacağını ve tüketimin tahmin edilemeyen boyutlara ulaşacağını vurgulayan Şirikçi, şöyle konuştu: ''Bugün bile hissedilen gıda açığı dünya genelinde adeta radikal bir şekilde gıdaya ulaşma mücadelesine dönüşecek. Coğrafi koşullar nedeniyle tarım ve hayvancılık imkanlarına sahip olan ülkeler ise adeta dünyayı doyurmakla meşgul olacak. Türkiye, bu açıdan tarihi bir fırsat ile şüphesiz karşı karşıya. Şehrimiz ise stratejik konumu gereği bu pastadan en çok payı alacak kentler arasında yer alacaktır. Verimli topraklar, geniş su rezervi, yükselti farkları, girişimcilik kültürü ve genlerinde yer alan tarım sevdası ile sektörün lokomotifi olabilecek imkanlara sahip.'' 

Amaçlarının tarım ve hayvancılıktaki bu potansiyeli verimli bir şekilde kullanmak olduğunun altını çizen Şirikçi, ortaya koyacakları vizyonla bu sektörü geçmişte başardıkları sanayi hamlesi ile aynı ruhla yükseltmek olduğunu kaydetti. 

Şirikçi, Kahramanmaraş'ta 358 bin 309 hektar tarım arazisi bulunduğunu, buna karşılık 184 bin 514 hektar çayır ve mera alanının büyük bölümünün ise atıl vaziyette olduğuna işaret etti. 

Şirikçi, gerekli düzenlemeler yapılarak bu alanların ekonomiye kazandırılmasını istedi. Şirikçi, özellikle tarımda sulamanın büyüm önem arz ettiğini ve verimli arazilerin su sıkıntısı sorunu ile karşı karşıya kaldığına değindi. 
Hayvancılık sektöründe ciddi kalifiye eleman açığı bulunduğunu anlatan Şirikçi, ''Üniversitemiz bünyesinde veteriner hekim, veteriner teknikeri ve teknisyeni yetiştirilmesi için bölümlerin açılması, üreticileri ciddi anlamda rahatlatacaktır. Bunun yanında teşvik planlamaları yapılırken tarıma ve hayvancılığa dayalı sanayi tesislerine pozitif bir ayrımcılık yapılması hem tarımsal çeşitlilik hemde sanayide çeşitlilik olmasını sağlayacağı kanaatindeyim'' şeklinde konuştu. 
Türkiye'nin son 10 yılda istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme trendi yakaladığını kaydeden Şirikçi sözlerini şöyle tamamladı: ''Eğer biz Kahramanmaraşlı iş insanları olarak bu büyümenin en önde bayraktarlığını yapacak iller arasında olmaya adaysak bundan önce olduğu gibi bundan sonrada söylemlerimizi bir orkestra uyumu içerisinde gündeme taşımamız gerekir.'' 


Kahramanmaraş Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ise artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılama adına Türkiye'nin önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti. 
Balsuyu, iyi bir planlama ile tarım ve hayvancılık sektörünün daha iyi konuma gelebileceğini belirtti. 
Konuşmaların ardından Dünya Gazetesi yazarları Dr. Rüştü Bozkurt ve Ali Ekber Yıldırım, tarım ve hayvancılık sektörü ile ilgili sunum gerçekleştirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER